«Όχι» της ΔΟΕ σε απαίτηση του Ισραήλ
Γιατί ο Ζακ Ρογκ απέρριψε το αίτημα του ισραηλινού ΥΠΕΞ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Βουβή ένταση έχει προκύψει στις σχέσεις ανάμεσα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την ισραηλινή κυβέρνηση. Αιτία αποτέλεσε η απόρριψη αιτήματος που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Ντάνι Αγιαλόν προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας κ. Ντάνι Αγιαλόν ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από μέλη της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», στους Ολυμπιακού του Μονάχου, το 1972, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του αιτήματος, ο κ. Αγιαλόν μετέφερε στον κ. Ρογκ την έκκληση δύο εκ των συζύγων των αθλητών που έχασαν τότε τη ζωή τους.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα αυτή υποστηρίχθηκε από τους Αμερικανούς Γερουσιαστές κ. Έλιοτ Ένγκελ και κ. Νίτα Λώουϊ, από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Η άρνηση του κ. Ρογκ
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΔΟΕ. Αφού ο κ. Ζακ Ρογκ ανέφερε ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει τιμήσει στο παρελθόν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης και θα συνεχίσει να το κάνει, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα.
Έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι θα παραβρεθεί στην τελετή που δίνει η ισραηλινή αντιπροσωπεία σε κάθε διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων στην μνήμη των θυμάτων.
Η άρνηση για την ενός λεπτού σιγή, σύμφωνα με έγκυρες πηγές πάντως, αποδίδεται στην προσπάθεια του κ. Ρογκ να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πολιτικοποίηση της τελετής ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο που παρατηρείται αυξημένη ένταση στην Εγγύς Ανατολή, δεν θα ήταν φρόνιμο να αφεθούν λαβές για περαιτέρω τριβές.
Αντέδρασαν οι Αμερικανοί
Τα επιχειρήματα του κ. Ρογκ μάλλον δεν έπεισαν τους Αμερικανούς Γερουσιαστές ή απλώς δεν ήταν του γούστου τους. Αυτό έδειξαν οι αντιδράσεις τους ενώ απορία προκαλεί η επιμονή που επιδεικνύουν οι οικογένειες των θυμάτων. Ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκστρατεία για να πείσουν την Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους.
Προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει η άποψη της ΔΟΕ εκτός αν θα επακολουθήσει νέα ενέργεια εκ μέρους του κ. Αγιαλόν, οπότε σίγουρα θα υπάρξουν και πολιτικές προεκτάσεις…