Η «βασιλική επανάσταση» της Ευρώπης: Πώς οι εξελίξεις στη Δανία μπορεί να φτάσουν μέχρι το Μπάκιγχαμ

Σάλο έχει προκαλέσει στις βασιλικές οικογένειας της Ευρώπης η απόφαση της Δανέζας βασίλισσας να… ξηλώσει τους τίτλους από τέσσερα εγγόνια της - Ποια είναι η επόμενη μέρα της μοναρχίας στην Ευρώπη 
2'

Η 82χρονη βασίλισσα Μαργκρέτε όπως έχει ήδη γράψει το Newsbomb.gr αφαίρεσε τους πριγκιπικούς τίτλους από τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της, λέγοντας ότι είναι «για το καλό τους» - προκαλώντας βασιλική διαμάχη με την οικογένειά της που θυμίζει το Megxit όταν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ παραιτήθηκαν και… μετανάστευσαν στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού της Δανίας ο επίσημος λόγος της αφαίρεσης των τίτλων των Δανών γαλαζοαίματων ήταν «να επιτραπεί στα τέσσερα παιδιά του μικρότερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ: Νικολάι, Φέλιξ, Χένρικ και Αθηνά, να ζήσουν πιο φυσιολογικές ζωές κάτι που έχει συμβεί και σε άλλες βασιλικές οικογένειες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ουίνδσορ».

Το δημοσίευμα της Daily Mail.

Αν και έχει δημιουργηθεί ντόρος με την απόφαση αυτή της Μαργκρέτε θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά και σε άλλες χώρες. Ειδικότερα στα τέλη του 2018, ο βασιλιάς της Σουηδίας, στη χριστουγεννιάτικη ομιλία του είχε ανακοινώσει την αφαίρεση των βασιλικών τίτλων σε πέντε από τα εγγόνια του.

Στην Ολλανδία, ο βασιλιάς Ουίλεμ Αλεξάντερ μείωσε σε πέντε τον αριθμό των εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως και τον αριθμό των παλατιών, του προσωπικού, των αυτοκινήτων και των εργαζόμενων διαδόχων.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει επιχειρηματολογήσει για δεκαετίες με θέμα την ανάγκη του περιορισμού του οίκου των Ουίνδσορ και τώρα – σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ – καλείται να επιταχύνει τις αποφάσεις του για το δικό του μοντέλο μοναρχίας, με κύριο «αγκάθι» το μέλλον του Χάρι, της Μέγκαν και των παιδιών τους Άρτσι και Λίλιμπετ.

Όλα δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειας μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ δεν θα είναι ποια οι ίδιες. Οι αντιδράσεις των πολιτών κατά της μοναρχίας πληθαίνουν και πριν ο θεσμός καταργηθεί σίγουρα θα πρέπει να συρρικνωθεί ώστε να μειωθούν τα έξοδα και οι φορολογία των πολιτών.