OHE για Nord Stream: Oι διαρροές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη έκλυση μεθανίου στην ιστορία
Τουλάχιστον δύο τεράστιες υποβρύχιες εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές αυτή την εβδομάδα στους αγωγούς φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας και διαρροές μεθανίου. Οι ρήξεις στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα οδήγησαν πιθανώς στη μεγαλύτερη -επιβλαβή για το κλίμα- μεμονωμένη έκλυση μεθανίου που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Ένας τεράστιος όγκος μεθανίου υψηλής συγκέντρωσης, ένα αέριο θερμοκηπίου πολύ πιο ισχυρό αλλά πιο βραχύβιο από το διοξείδιο του άνθρακα, εντοπίστηκε σε μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων αυτήν την εβδομάδα από ερευνητές που σχετίζονται με το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου του UNEP, (IMEO) ανέφερε ο οργανισμός χθες (30/9).
«Αυτό είναι πολύ κακό, πιθανότατα το μεγαλύτερο συμβάν εκπομπών που έχει εντοπιστεί ποτέ», δήλωσε στο Reuters ο Manfredi Caltagirone, επικεφαλής του IMEO για το UNEP. «Και δεν είναι καθόλου χρήσιμο σε μια στιγμή που χρειάζεται οπωσδήποτε να μειώσουμε τις εκπομπές».
Οι ερευνητές στο GHGSat, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφόρους για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου, υπολόγισαν ότι ο ρυθμός διαρροής από ένα από τα τέσσερα σημεία ρήξης ήταν 22.920 κιλά την ώρα. Αυτό ισοδυναμεί με την καύση περίπου 286.000 κιλών άνθρακα την ώρα, ανέφερε η GHGSat σε δήλωση.
«Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι τέσσερις ημέρες μετά την αρχική παραβίαση», είπε η εταιρεία. Το IMEO έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι νέα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι η διαρροή μεθανίου φαίνεται να μειώνεται.
«Η νέα ανάλυση των δεδομένων που παρείχε σήμερα ο δορυφόρος Sentinel2 δείχνει σημαντική μείωση στην εκτιμώμενη διάμετρο του νέφους μεθανίου – από 520 μέτρα σε 290 μέτρα. Παρόμοια μείωση παρατηρείται επίσης στην εκτιμώμενη συγκέντρωση μεθανίου που διέρρευσε στη ρήξη του αγωγού», ανέφερε η IMEO.
Toυλάχιστον δύο υποβρύχιες εκρήξεις, που πιθανότατα συσσωρεύουν τη δύναμη μιας έκρηξης βόμβας «που αντιστοιχεί σε εκρηκτικό φορτίο αρκετών εκατοντάδων κιλών» προκάλεσαν διαρροές αυτής της εβδομάδας σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας. Οι εκρήξεις ήταν μεγέθους 2,3 και 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκληθούν τέσσερις διαρροές, εκτοξεύοντας αέριο στη θάλασσα.
Δύο από τις διαρροές είναι στο έδαφος της Δανίας και άλλες δύο σε σουηδικό έδαφος. Σε δήλωσή τους την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δύο χώρες σημείωσαν ότι τα νέφη αερίου διαταράσσουν τα εναέρια και θαλάσσια πλοία και θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τη θαλάσσια ζωή. Επιπλέον, εκλύονται αέρια θερμοκηπίου στο περιβάλλον.
Οι διαρροές θα μπορούσαν να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή (2/10) «Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτά τα εκρηκτικά είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης πράξης. Τέτοιες πράξεις είναι απαράδεκτες, θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια και προκαλούν τη βαθιά μας ανησυχία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ακτοφυλακή της Σουηδίας ανέφερε επίσης την Παρασκευή ότι η ποσότητα του αερίου που διαρρέει από την παραβίαση στη ζώνη αποκλεισμού της είχε μειωθεί, αφού παρατήρησε την κατάσταση από αέρος. Η ακτοφυλακή επεσήμανε επίσης ότι τα πλοία στις περιοχές θα πρέπει τώρα να διατηρούν απόσταση ασφαλείας 7 ναυτικών μιλίων, (λίγο κάτω από 13 χιλιόμετρα), αντί 5 ναυτικών μιλίων, όπως είχε ζητηθεί προηγουμένως.
Η συνολική ποσότητα μεθανίου που διαρρέει από το σύστημα αγωγών υπό την ηγεσία της Gazprom μπορεί να είναι υψηλότερη από ό,τι από μια μεγάλη διαρροή που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο από υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα μεξικανικά ύδατα του Κόλπου του Μεξικού, η οποία διέρρευσε περίπου 100 τόνους μεθανίου την ώρα.
Η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, ορατή και από το διάστημα, απελευθέρωσε τελικά περίπου 40.000 τόνους μεθανίου σε 17 ημέρες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters.
Η νέα δορυφορική τεχνολογία έχει βελτιώσει την ικανότητα των επιστημόνων να βρίσκουν και να αναλύουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία χρόνια, κάτι που ορισμένες κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τις εταιρείες να ανιχνεύσουν και να αποτρέψουν τις εκπομπές μεθανίου.
Οι μεγάλες διαρροές που ξέσπασαν ξαφνικά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτείνονται από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει πολλές θεωρίες αλλά λίγες σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ποιος ή τι προκάλεσε τη ζημιά. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδώσει το συμβάν σε σαμποτέρ.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να στερήσει την Ευρώπη από κρίσιμους ενεργειακούς εφοδιασμούς που θα οδηγήσουν τον χειμώνα. Όποια και αν είναι η αιτία, η ζημιά στον αγωγό δημιουργεί προβλήματα πέρα από την ενεργειακή ασφάλεια, λένε οι ειδικοί.