Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ανακατάληψη της πόλης Λιμάν απο το Κίεβο και η επόμενη ημέρα

Η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τη στρατηγική πόλη Λιμάν της Ουκρανίας, σε μια κίνηση που θεωρείται σημαντική οπισθοδρόμηση για την εκστρατεία της στα ανατολικά.

Οι Ουκρανοί επανακατέλαβαν την πόλη Λιμάν
Οι Ουκρανοί επανακατέλαβαν την πόλη Λιμάν
Τwitter
5'

Η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τη στρατηγική πόλη Λιμάν στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας το Σάββατο (1/10), μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την προσάρτηση της περιοχής. Η υποχώρηση, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, έρχεται καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου αποφέρει περαιτέρω κέρδη και συνιστά μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα.

Λόγω «απειλής περικύκλωσης, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν» από το Λίμαν «σε πιο συμφέρουσες γραμμές», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο σε ανάρτηση στο Telegram.

Το Λιμάν υπήρξε σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης και εφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία. Η απώλειά του θα ακρωτηριάσει περαιτέρω τις γραμμές ανεφοδιασμού της Μόσχας, τη στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα εντείνουν μια αντεπίθεση στα ανατολικά, η οποία απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Χαρκόβου.

Η στρατιωτική ήττα στο Ντόνετσκ έρχεται ώρες αφότου η Μόσχα δήλωσε ότι η περιοχή ήταν ρωσικό έδαφος «για πάντα». Σε τελετή στο Κρεμλίνο ανακοίνωσε την προσάρτηση της επαρχίας, μαζί με τα εδάφη του Λουγκάνσκ, του Χερσώνα και της Ζαπορίζια. Λίγο μετά τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την πόλη Λίμαν, ύψωσαν τη σημαία τους και άρχισαν να χορεύουν τη νίκη σε βίντεο που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ρώσοι εθνικιστές μπλόγκερ εξέφρασαν την οργή τους στη στρατιωτική διοίκηση στη Μόσχα, ενώ ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δημοσίευσε μια καυστική κριτική για τις πολλαπλές αποτυχίες στο μέτωπο. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει το Κρεμλίνο να εξετάσει τη χρήση «πυρηνικού όπλου χαμηλής απόδοσης» μετά την αποτυχία στο Λιμάν. Ρώτησε με σαρκασμό ποιες πόλεις θα έχανε η Ρωσία στη συνέχεια, προσθέτοντας: «Όλα θα ήταν καλά αν δεν ήταν τόσο άσχημα».

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες παγιδευμένοι στο Λιμάν

Νωρίτερα το Σάββατο οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι είχαν περικυκλώσει εξ ολοκλήρου την πόλη, παγιδεύοντας χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες εντός των πυλών της. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαιντάϊ, είπε ότι τα πολιορκημένα στρατεύματα παρακαλούσαν την Παρασκευή να τους επιτραπεί να φύγουν από το Λιμάν. Οι διοικητές τους αρνήθηκαν, ισχυρίστηκε.

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν είτε να παραδοθούν, είτε να προσπαθήσουν να δραπετεύσουν είτε να πεθάνουν μαζί, είπε ο Χαϊντάι. Κάποιοι φαίνεται να τα κατάφεραν. Πλάνα από ουκρανικά drone έδειξαν μια σειρά οχημάτων να κατευθύνεται δυτικά, μαζί με πολιτικά οχήματα. Άλλοι ήταν λιγότερο τυχεροί. Το βίντεο έδειξε τα προφανή αποτελέσματα μιας επίθεσης πυροβολικού, με καμένα οχήματα δίπλα σε δασικό δρόμο, προσωπικά αντικείμενα σκορπισμένα στη λάσπη και νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Δεκάδες και πιθανώς εκατοντάδες άλλοι Ρώσοι στρατιωτικοί φαίνεται να έχουν συλληφθεί.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί είχαν εισέλθει στο κέντρο της πόλης και μοίραζαν τρόφιμα στους κατοίκους. Παραδέχθηκαν ότι η πτώση του Λιμάν είχε προκαλέσει «σοβαρή ζημιά» στη φήμη της Μόσχας. Τόνισαν ότι η πόλη –θεωρητικά τουλάχιστον– ήταν πλέον μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι υποσχέσεις που υπήρξαν να μας στείλουν ενισχύσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ», θρηνούσε ένας. Πλάνα από κινητό τηλέφωνο δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να περπατούν ήρεμα πάνω από μια κατεστραμμένη γέφυρα κοντά στο χωριό Tόρσκε, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν αρκετούς οικισμούς.

Η καταστροφή της Ρωσίας στο Λίμαν έρχεται λίγο μετά από μια σειρά ουκρανικών προελάσεων. Τον περασμένο μήνα τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν σχεδόν πλήρως τη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου. Ο κυβερνήτης της, Ολέχ Σινιεχούμποφ, είπε ότι η Ρωσία βομβάρδισε μια αυτοκινητοπομπή πολιτών, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους. Είχαν φύγει από το Κουπιάνσκ, μια πόλη περίπου 6 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.

Την Πέμπτη, ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε άλλο κομβόι που περίμενε να εισέλθει σε ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη στη Ζαπορίζια, σκοτώνοντας 30 πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυματίζοντας δεκάδες

Το μήνυμα Καντίροφ

Ο Ραμζάν Καντίροφ, εν τω μεταξύ, ηγέτης της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, δήλωσε χθες (1/10) ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες στα πεδία των μαχών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Ο Τσετσένος ηγέτης και οι μαχητές του είχαν βοηθήσει στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους στο τέλος Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή