Ελον Μασκ: Η νέα μυστηριώδης «εφαρμογή των πάντων» που θέλει να δημιουργήσει με όχημα το Twitter

Nέο όραμα για το Twitter έχει ο Έλον Μασκ ο οποίος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δικαστική διαμάχη με τον κολοσσό, προτείνοντας για δεύτερη φορά την εξαγορά του
O Έλον Μασκ
ΑΡ
4'

Ο Έλον Μασκ προσφέρθηκε χθες να αγοράσει το Twitter για δεύτερη φορά, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση με την ανακοίνωσή του. Ο δισεκατομμυριούχος έστειλε πρόταση στο Twitter τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην εξαγορά του Twitter στην αρχική τιμή των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Twitter είπε ότι σκοπεύει να κλείσει τη συναλλαγή στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή μετά την παραλαβή της επιστολής από τον Μασκ, στην αρχική τιμή, δηλαδή, της πρότασης που είχε κάνει ο δισεκατομμυριούχος, τον Απρίλιο

Ο Μάσκ όμως αποκάλυψε και το νέο του όραμα για το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης υπό την ιδιοκτησία του. Ο διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX έγραψε στο Twitter την Τρίτη ότι η απόκτηση του Twitter ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής, που θα μοιάζει με το WeChat της Κίνας.

Η εφαρμογή «των πάντων»

«Η αγορά του Twitter επιταχύνει τη δημιουργία του X, της εφαρμογής των πάντων», έγραψε ο Μασκ στο Twitter, λίγες ώρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι είχε στείλει μια επιστολή στο συμβούλιο του Twitter προσφέροντάς του να ολοκληρώσει την αγορά του αντί να τους «πολεμήσει» στο δικαστήριο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Μασκ πέρασε τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να αποχωρήσει από τη συμφωνία του για το Twitter, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες της πλατφόρμας δεν ήταν ειλικρινείς μαζί του σχετικά με τον αριθμό των λογαριασμών bot και spam.

Σε αντάλλαγμα, μήνυσε το Twitter και εγκαινίασε μία πολύκροτη νομική διαμάχη, με δημόσιες αντεγκλήσεις. Οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου θα δυσκολευόταν να κερδίσει την υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους υπαλλήλους του Twitter τον περασμένο Ιούνιο, ο Μασκ είχε επαινέσει το WeChat, την πιο δημοφιλή εφαρμογή στην Κίνα καθώς παρουσίασε την ιδέα του για την εταιρεία. «Σκεφτείτε το όπως το WeChat στην Κίνα, το οποίο είναι υπέροχο τώρα, αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο εκτός Κίνας», είπε ο Μασκ όταν ρωτήθηκε γιατί ήθελε να αγοράσει το Twitter. «Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να το δημιουργήσουμε».

«Βασικά ζεις με το WeChat στην Κίνα γιατί είναι τόσο χρήσιμο, τόσο χρήσιμο στην καθημερινή ζωή. Νομίζω ότι αν το πετύχουμε αυτό ή το πλησιάσουμε με το Twitter, θα ήταν επιτυχία». Το WeChat έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες μηνιαίως και συνδυάζει πολλές υπηρεσίες σε μία εφαρμογή.

Το όραμα του Μασκ είναι ουσιαστικά ένα είδος «σούπερ εφαρμογής» που ενσωματώνει πολλές διαφορετικές υπηρεσίες, όπως μηνύματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληρωμές και παραγγελίες τροφίμων και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ακόμη στη Δύση.

Σε σύγκριση με τους αντιπάλους του, το Twitter είναι μια σχετικά μικρή πλατφόρμα με περίπου 300 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και ποτέ δεν γνώρισε την εκθετική ανάπτυξη του TikTok ή του Instagram. Ωστόσο, θεωρείται ότι έχει επιρροή και χρησιμοποιείται ευρέως από πολιτικούς, παγκόσμιους ηγέτες και επιχειρήσεις, για να μοιραστούν σχόλια και απόψεις.

Όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις προθέσεις του να αγοράσει το Twitter, ο Μασκ είπε ότι ήθελε να ανοίξει την πλατφόρμα σε περισσότερο «ελεύθερο λόγο» και λιγότερη μετριοπάθεια, μια δύσκολη γραμμή για κάθε εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επιχειρεί να συμβαδίσει με διάφορους περιφερειακούς κανονισμούς και νόμους για τη ρητορική μίσους.

«Ενώ τα νέα είναι αναμφίβολα καλά για την επιχείρηση Twitter, οι μετοχές της οποίας αυξήθηκαν κατά 20% μετά την αποκάλυψη της είδησης, ο Μασκ μπορεί να αποφασίσει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε ένα πολύ διαφορετικό είδος...παιδικής χαράς. Αυτό θα μπορούσε να αποξενώσει τους σημερινούς θαυμαστές του αλλά και να φέρει ένα εντελώς νέο πλήθος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο CEO Parag Agrawal μάλλον ξεσκονίζει το βιογραφικό του» γράφει το BBC.