Ιράν: «Εξαφανίσου» φωνάζουν μαθήτριες σε αξιωματούχο - Το βίντεο της οργής που έγινε viral
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δείχνει μαθήτριες να φωνάζουν «άντε χάσου» σε ένα μέλος της παραστρατιωτικής δύναμης Basjij, μία εκ των πέντε δυνάμεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Οι έφηβες φαίνονται να ανεμίζουν τις μαντίλες τους στον αέρα και να φωνάζουν οργισμένες στον άνδρα, ο οποίος φέρεται να κλήθηκε απο το σχολείο να τους μιλήσει. Οι εθελοντές του Basij βοήθησαν τις αρχές να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, που είχε συλληφθεί απο την αστυνομία «ηθών»
Άλλα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια ηλικιωμένη γυναίκα να χειροκροτεί καθώς ακάλυπτες μαθήτριες, ντυμένες επίσης με μαύρες στολές, φωνάζουν «ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία» σε μια διαμαρτυρία σε έναν δρόμο.
Σε ένα τρίτο βίντεο, που φέρεται να γυρίστηκε στην πόλη Karaj, μαθήτριες εμφανίζονται να ουρλιάζουν και να τρέχουν πίσω απο ένα άνδρα, που θεωρείται μέλος των δυνάμεων ασφαλείας. Φοράει πολιτικά ρούχα και οδηγεί μια μοτοσικλέτα κατά μήκος ενός πεζοδρομίου.
Η αναταραχή ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, μιας 22χρονης γυναίκας που έπεσε σε κώμα λίγες ώρες αφότου συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη. Φέρεται ότι δεν είχε καλύψει επαρκώς τα μαλλιά της. Πέθανε στο νοσοκομείο τρεις μέρες αργότερα.
Η οικογένειά της ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί της χτύπησαν το κεφάλι με ρόπαλο και χτύπησαν το κεφάλι της σε ένα από τα οχήματά τους. Η αστυνομία αρνήθηκε ότι υπέστη κακομεταχείριση και είπε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή. Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο βορειοδυτικό Ιράν, από όπου καταγόταν η Αμίνι και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι νεαρές γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή των αναταραχών, αλλά μόλις τη Δευτέρα άρχισαν να συμμετέχουν δημόσια σε μεγάλους αριθμούς οι μαθήτριες. Η οργή φούντωσε καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πολιόρκησαν για λίγο το διάσημο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ στην Τεχεράνη ως απάντηση σε μια διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες μαθητές ξυλοκοπήθηκαν, και απομακρύνθηκαν με δεμένα τα μάτια.
Ο Ανώτατος Ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έσπασε νωρίτερα τη σιωπή του για την αναταραχή και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τους «αρχαίους εχθρούς» του Ιράν, για την ενορχήστρωση των ταραχών». Έδωσε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους.
Την Τρίτη, υπήρξαν αναφορές ότι ο αριθμός των νεκρών που προκλήθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη νοτιοανατολική πόλη Ζαχεντάν, ανήλθε σε 83.
Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν Μπαλουχιστάν, η οποία συνορεύει τόσο με το Πακιστάν όσο και με το Αφγανιστάν, και έχει σημαντικό σουνιτικό μουσουλμανικό πληθυσμό. Οι αρχές είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους αυτονομιστές του Μπαλουχιστάν κάτι που ο ιμάμης του μεγαλύτερου τζαμιού της πόλης αρνήθηκε.
Η βία ξέσπασε την Παρασκευή, όταν διαδηλωτές περικύκλωσαν ένα αστυνομικό τμήμα και αστυνομικοί άνοιξαν πυρ. Οι εντάσεις στην πόλη είχαν επιδεινωθεί από τον φερόμενο βιασμό ενός 15χρονου κοριτσιού από έναν αρχηγό της αστυνομίας σε άλλο σημείο του Σιστάν Μπαλουχιστάν.
Σχετικές ειδήσεις:
Ιράν: Συγκλονίζει η δολοφονία έφηβης διαδηλώτριας -Έκλεψαν το πτώμα της για να μην ξεσπάσουν ταραχές
Ιράν: «Προσχεδιασμένα τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις», λέει ο Χαμενεΐ
Ιράν: Η «επανάσταση της μαντήλας» εξαπλώνεται σε σχολεία και πανεπιστήμια