Ολλανδία: Γιατί το μεγαλύτερο κοιτάσμα φυσικού αερίου στην ΕΕ μένει αναξιοποίητο εν μέσω κρίσης

Ενεργειακή κρίση: Το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ολλανδίας θα μπορούσε να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, αλλά να οδηγήσει σε πιθανή καταστροφή για τους κατοίκους της περιοχής.
To κοίτασμα αερίου Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία
ΑΡ
3'

Κάτω από τους βαλτότοπους της Ολλανδίας με φόντο τους γραφικούς ανεμόμυλους βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης. Το τεράστιο κοίτασμα του Γκρόνινγκεν έχει αρκετή αναξιοποίητη χωρητικότητα για να αντικαταστήσει, φέτος το χειμώνα, μεγάλο μέρος των καυσίμων που η Γερμανία εισήγαγε κάποτε από τη Ρωσία.

Αντίθετα, το πεδίο βρίσκεται σε διαδικασία διακοπής λειτουργίας και η Ολλανδία απορρίπτει τις εκκλήσεις να αντλήσει περισσότερο αέριο, παρά το γεγονός οτι η Ευρώπη προετοιμάζεται ίσως τον πιο σκληρό χειμώνα της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος; Η γεώτρηση οδήγησε σε επαναλαμβανόμενους σεισμούς και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την αντίδραση των κατοίκων αθετώντας τις υποσχέσεις τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που σπεύδουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας μπορεί να μπουν στον πειρασμό να επωφεληθούν από το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο βρίσκεται στο κατώφλι τους στην Ολλανδία. Το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, υπήρξε βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ολλανδία και τμήματα της Γερμανίας από τη δεκαετία του 1970 και σε κάποιες φάσεις μάλιστα, παρείχε ολόκληρο το ολλανδικό δίκτυο για οικιακή χρήση αερίου.

Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε η εξόρυξη στη δεκαετία του 1960, το πεδίο έχει συνδεθεί με περισσότερους από 1.000 σεισμούς, με τους ντόπιους να λαμβάνουν αποζημίωση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Λόγω των σεισμών, η ολλανδική κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να τερματίσει την εξόρυξη στο πεδίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2023 - αλλά καθώς εντείνεται η ενεργειακή κρίση και τους εκτοξευόμενους λογαριασμούς ενέργειας, αυξάνονται οι πιέσεις για να παραμείνει ανοιχτό το πεδίο.

Ο Hendrik Niezijl, ο οποίος έχει μια φάρμα στην περιοχή, είδε την οροφή του αχυρώνα του να καταρρέει μετά από σεισμό πριν από οκτώ χρόνια. Έκτοτε, η πίεση στους τοίχους στήριξης είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν ρωγμές και η δομική ακεραιότητα του αχυρώνα χειροτερεύει κάθε χρόνο.

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αχυρώνα», λέει στο CGTN. «Λένε ότι είναι ασφαλές αλλά δεν το εμπιστευόμαστε. Δεν χρησιμοποιούμε πια τον αχυρώνα και η γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση "νόμιμα" μας πήρε τον αχυρώνα μας»

Υπολογίζεται ότι το ολλανδικό κράτος έχει κερδίσει 442 δισεκατομμύρια δολάρια από το φυσικό αέριο που εξορύσσεται στο Γκρόνινγκεν. «Η ολλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα αρκετά σοβαρό δίλημμα με το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν επειδή έχει τουλάχιστον τρία σοβαρά εμπόδια», δήλωσε η Γιάρα Μαρισούκ εμπειρογνώμονας ενεργειακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν

«Το πρώτο είναι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με γερμανικές εταιρείες που τρέχουν από πολύ παλιά έως τη δεκαετία του 2030, το δεύτερο είναι η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και το τρίτο είναι ο συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία».

Τον Μάιο, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει ακόμη να ενισχύσει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνιγκεν, αλλά η αυξανόμενη πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να αφήσει λίγες εναλλακτικές λύσεις.