«Συναγερμός» στον Αμαζόνιο: Διαρροή αγωγού πετρελαίου μολύνει ποταμό
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που άρχισε να εκδηλώνεται την 25η Σεπτεμβρίου αλλά δεν ανακοινώθηκε παρά χθες, «έπληξε τον ποταμό Τετέγιε», στην πόλη Λάγο Άγριο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σουκούμπιος, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Το υπουργείο δεν διευκρίνισε το εύρος της ζημιάς στο περιβάλλον εξαιτίας της διαρροής, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες περισυλλογής του αργού έχουν ολοκληρωθεί κατά το 94%. «Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες ανάκτησης και καθαρισμού του αργού στην περιοχή», σημείωσε.
Η εθνική επιχείρηση πετρελαίου, η Petroecuador, ανέφερε σε δικό της δελτίο Τύπου πως η διαρροή πιστεύεται ότι οφειλόταν «σε δολιοφθορά» στον αγωγό, που ξεκινά από την πετρελαιοπηγή Lago 032. Το προσωπικό της, τόνισε, συνεχίζει «να καθαρίζει τις όχθες του ποταμού Τετέγιε και παραποτάμων του για να μειωθούν οι ζημιές». Ούτε η εταιρεία ξεκαθάρισε ποια είναι η έκταση της ζημιάς.
Τον Φεβρουάριο, θραύση αγωγού της ιδιωτικής εταιρείας Oleoducto de Crudos Pesados (OCP) είχε αποτέλεσμα να διαρρεύσουν κάπου 6.300 βαρέλια αργού στο εθνικό πάρκο Καγιάμπε-Κόκα, στον Αμαζόνιο, όπου υπάρχουν πλούσια πανίδα και τεράστια αποθέματα νερού. Οι ποταμοί Κίχος και Κόκα μολύνθηκαν.
Ο ποταμός Κόκα είχε ήδη μολυνθεί από προηγούμενη διαρροή σχεδόν 15.000 βαρελιών αργού —τουλάχιστον κατά τους επίσημους αριθμούς— το 2020.
Δύο αγωγοί μεταφέρουν αργό από πετρελαιοπηγές στο δάσος του Αμαζονίου (βορειοανατολικά) προς τα λιμάνια της επαρχίας Εσμεράλδας (βορειοδυτικά), που γειτονεύει με την Κολομβία, στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό: ένας δημόσιος (ο SOTE), με δυναμικότητα 360.000 βαρελιών την ημέρα, κι ένας ιδιωτικός, της OCP (160.000 βαρέλια/ημέρα).
Ο Ισημερινός διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, που είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν του, συγκεντρωμένα τα περισσότερα σε δασικές εκτάσεις του Αμαζονίου. Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2021, η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραφε κατά μέσο όρο παραγωγή 494.000 βαρελιών την ημέρα.
Από το 1960 ως το 1990 η Texaco, θυγατρική της Chevron, εκμεταλλευόταν αυτά τα κοιτάσματα στο δάσος του Αμαζονίου και είχε κατηγορηθεί πως κατέστρεψε τμήμα του δάσους και ότι έριξε εσκεμμένα εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων στη ζούγκλα ή σε ποτάμια σε εκατοντάδες τοποθεσίες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ