Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Τα επόμενα βήματα της Μόσχας και ο «γρίφος» της Ζαχάροβα

Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα μετά την έκρηξη με τους τρεις νεκρούς στη γέφυρα της Κριμαίας. Τι σημαίνουν τα περί «τρομοκρατικής ενέργειας» που δήλωσε η Ζαχάροβα και ποια θα είναι η απάντηση του Τσάρου. 

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Τα επόμενα βήματα της Μόσχας και ο «γρίφος» της Ζαχάροβα
Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
Getty
5'

Αναστάτωση επικρατεί μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κομβικής σημασίας γεγονός για την εξέλιξη του πολέμου.

Η έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο (8/10) προκάλεσε την κατάρρευση τμημάτων της μεγαλύτερης γέφυρας της Ευρώπης, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο από το σημείο. Ωστόσο, η αιτία παραμένει ασαφής.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ένα φορτηγό που μετέφερε καύσιμα εξερράγη, όμως βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν το φορτηγό να έχει ελεγχθεί πριν περάσει τη γέφυρα και να μην βρέθηκε κάτι ανησυχητικό.

Μετά το συμβάν ο Πούτιν όρισε ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει τι έγινε.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ρωσικές αρχές που ερευνούν το συμβάν στη γέφυρα είχαν περισυλλέξει τρια πτώματα από το νερό, ενώ υποστήριζαν πως πρόκειται για τους επιβάτες αυτοκινήτου που κινούνταν δίπλα από το φορτηγό που προκάλεσε την έκρηξη.

Παράλληλα, φαίνεται πως βρέθηκαν και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, ο οποίος είναι κάτοικος Ρωσίας.

Γιατί είναι σημαντική η γέφυρα

Η γέφυρα εκτείνεται στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, στην οποία βρίσκονται βασικά ουκρανικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Για τη Ρωσία, η γέφυρα συμβολίζει τη φυσική «επανένωση» της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα. Η γέφυρα είναι βασικό σημείο για μεταφορές καυσίμων και αγαθών και έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για την προμήθεια όπλων και καυσίμων στις ρωσικές δυνάμεις.

Σημαντικές συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων και τρένων, ανεστάλησαν μετά από την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς. Οι καιρικές συνθήκες στα στενά του Κερτς εμποδίζουν τα σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πορθμεία για να φτάσει στην Κριμαία από το Κρασνοντάρ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Η σιδηροδρομική κίνηση θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Πούτιν διέταξε ερευνητική «κυβερνητική επιτροπή» μετά την έκρηξη της γέφυρας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε αμέσως μια «κυβερνητική επιτροπή» να εξετάσει την «έκτακτη ανάγκη» της Γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό μέσο TASS, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης και του Υπουργείου Μεταφορών βρίσκονται τώρα στο σημείο της περιστατικό.

Η εκπρόσωπος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο, δήλωσε ότι η επιτροπή «άνοιξε ποινική υπόθεση για το περιστατικό στη γέφυρα της Κριμαίας. Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, σήμερα το πρωί ένα φορτηγό ανατινάχθηκε στο τμήμα αυτοκινήτου της γέφυρας της Κριμαίας από την Χερσόνησος Ταμάν [οι λωρίδες προς τα δυτικά της γέφυρας], η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη επτά δεξαμενών καυσίμων ενός τρένου που ταξίδευε προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. Ως αποτέλεσμα, δύο λωρίδες αυτοκινήτων της γέφυρας κατέρρευσαν μερικώς».

Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ο ιδιοκτήτης του φορτηγού είναι κάτοικος του Κράι του Κρασνοντάρ και έχουν ξεκινήσει ανακριτικές ενέργειες στον τόπο διαμονής του. Μελετάται η διαδρομή κίνησης του οχήματος και η σχετική τεκμηρίωση, πρόσθεσε η επιτροπή.

«Μετά το περιστατικό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε αναφορές από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μαράτ Χουσνουλίν, τον υπουργό Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντερ Κουρένκοφ και τον υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, καθώς και από τους επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου», είπε ο Πεσκόφ.

Αξιωματούχος στην Κριμαία κατηγόρησε «Ουκρανούς βάνδαλους» για την έκρηξη. Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν το περιστατικό χωρίς να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών μαρτυρεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του». Προανήγγειλε, επίσης, την αποφασιστική απάντηση που φαίνεται πως σχεδιάζει η Μόσχα.

Τι λέει η Ουκρανία

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να απαντούν στη φωτιά χωρίς να αναγνωρίζουν ευθέως ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την έκρηξη. Μεταξύ των απαντήσεων, το Πολεμικό Ναυτικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δημοσίευσε στο Facebook, «Αεράμυνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κοιμάσαι;» μαζί με ένα βίντεο που δείχνει ένα τμήμα του δρόμου της γέφυρας που είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Σε μια σύντομη ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αντέδρασε στην έκρηξη, λέγοντας: «Το καταδρομικό Moskva και η γέφυρα Κερτς – δύο διαβόητα σύμβολα της ρωσικής εξουσίας στην ουκρανική Κριμαία – κατέρρευσαν.»

Νέος διοικητής για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν τη διοίκηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του.

Η αλλαγή αυτή ακολουθεί την απομάκρυνση, όπως αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας των δύο διοικητών από τις συνολικά πέντε στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή