Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα - Θα απαντήσει η Μόσχα;
Η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας είναι ένα κομβικής σημασίας γεγονός για τα επόμενα βήματα της Ρωσίας, καθώς θεωρείται «τρομοκρατικό χτύπημα» και είναι πολύ πιθανό να απαντήσει.
Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, μια απάντηση της Ρωσίας με παγκόσμιο αντίκτυπο είναι πολύ πιθανή.
Η καταστροφή μέρους της γέφυρας θεωρείται από τη Μόσχα «τρομοκρατικό χτύπημα» και σύμφωνα με αναλυτές, θα νιώσει υποχρεωμένη να απαντήσει. Είναι ένα γεγονός κομβικής σημασίας για τα επόμενα βήματα της Ρωσίας, ενώ όπως σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών μαρτυρεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του».
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.
Η έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο (8/10) προκάλεσε την κατάρρευση τμημάτων της μεγαλύτερης γέφυρας της Ευρώπης, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο από το σημείο. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ένα φορτηγό που μετέφερε καύσιμα εξερράγη, όμως βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν το φορτηγό να έχει ελεγχθεί πριν περάσει τη γέφυρα και να μην βρέθηκε κάτι ανησυχητικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε αμέσως μια «κυβερνητική επιτροπή» να εξετάσει την «έκτακτη ανάγκη» της Γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό μέσο TASS, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης και του Υπουργείου Μεταφορών βρίσκονται τώρα στο σημείο της περιστατικό.
Το βράδυ του Σαββάτου αποκαταστάθηκε εν μέρει η κυκλοφορία στις λωρίδες της γέφυρας που παρέμειναν άθικτες. Η κίνηση είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.
Παράλληλα, στις 20:00 αποκαταστάθηκε και η σιδηροδρομική κίνηση.
Αυτός είναι ο οδηγός του φορτηγού που εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας
Οι ρωσικές αρχές ταυτοποίησαν τον οδηγό του φορτηγού που εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας. Πρόκειται για έναν 51χρονο που εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών και κινούνταν συνεχώς μέσα στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ανατολικά από την Κριμαία.
Το ουκρανικό μέσο Tpyxa αναφέρει ότι ο άνδρας ονομάζεται Μαχίρ Γιουσούμποφ.
Από την έκρηξη του φορτηγού σκοτώθηκε ο οδηγός και ένα ζευγάρι που επέβαινε σε αυτοκίνητο που κινούνταν δίπλα στο φορτηγό.
Γιατί είναι σημαντική η γέφυρα
Η γέφυρα εκτείνεται στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, στην οποία βρίσκονται βασικά ουκρανικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.
Για τη Ρωσία, η γέφυρα συμβολίζει τη φυσική «επανένωση» της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα. Η γέφυρα είναι βασικό σημείο για μεταφορές καυσίμων και αγαθών και έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για την προμήθεια όπλων και καυσίμων στις ρωσικές δυνάμεις.
Σημαντικές συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων και τρένων, ανεστάλησαν μετά από την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς. Οι καιρικές συνθήκες στα στενά του Κερτς εμποδίζουν τα σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πορθμεία για να φτάσει στην Κριμαία από το Κρασνοντάρ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Αναλυτές βλέπουν αντεπίθεση της Ρωσίας
Σύμφωνα με ανάλυση του Skynews, η καταστροφή της γέφυρας, θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής γιατί, από τη ρωσική σκοπιά, απαιτεί απάντηση.
Επομένως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει να πάρει κάποιες αποφάσεις, καθώς αυτό το χτύπημα ίσως να σηματοδοτεί την πρόθεση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία, η οποία εξακολουθεί να είναι μια μακρινή φιλοδοξία προς το παρόν.
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Είναι ώρα να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ», έγραψε στο Twitter ο πιστός βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής!» Αυτό ίσως να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να απαντήσει με έναν διαφορετικό και πιο δυσάρεστο τρόπο.
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει σε πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα. Θα μπορούσε να αποφασίσει να βάλει στόχο το Κίεβο.
Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, η Μόσχα είχε στα σενάριά της το ενδεχόμενο στοχοποίησης της γέφυρας. Γι’ αυτό, ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είχε προειδοποιήσει για αντίποινα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες και ώρες, η Ρωσία θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί. Μια απάντηση στην έκρηξη δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά και σημαντική.
Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προβεί σε απειλές. «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».
Διαβάστε ακόμα:
Ανάλυση: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας - Τι σημαίνει αυτό για την Ρωσία
Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Τα επόμενα βήματα της Μόσχας και ο «γρίφος» της Ζαχάροβα
Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Η σημασία της για την πορεία του πολέμου και η ενδεχόμενη απάντηση