Ουκρανία: Ο Πούτιν «σφυροκοπά» το Κίεβο - «Βροχή» ρωσικών πυραύλων μετά την ανατίναξη της γέφυρας
Ρωσικοί πύραυλοι «έπεσαν βροχή» σε όλη την Ουκρανία σήμερα (10/10) καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως άρχισε να παίρνει εκδίκηση για την ανατίναξη της Γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία. Το Κίεβο χτυπήθηκε από τουλάχιστον δύο ρουκέτες με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες, δήλωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι.
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Ζαπορίζια, το Ντνίπρο, την Οδησσό καθώς και του Λβιβ στα δυτικά. Ο Πούτιν συναντάται σήμερα με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να σχεδιάσει περαιτέρω μέτρα, αφού επέρριψε ευθύνες στην Ουκρανία για την επίθεση στη γέφυρα.
Βίντεο και φωτογραφίες από την ουκρανική πρωτεύουσα έδειξαν να καίγονται αυτοκίνητα, όπως επίσης και πτώματα να κείτονται στους δρόμους, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πύραυλοι προσγειώθηκαν κοντά στο μνημείο ενός διάσημου πολιτικού και ένα πάρκο, προφανείς στόχους αμάχων. Το χτύπημα στην ουκρανική πρωτεύουσα για πρώτη φορά εδώ και μήνες σημειώνεται μετά τον βομβαρδισμό της πόλης Zαπορίζια το Σαββατοκύριακο που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δεκάδες άνθρωποι.
Ο εφιάλτης της πυρηνικής απειλής
Αν και η Ρωσία δεν έδωσε καμία άμεση αιτιολόγηση για τα χτυπήματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης και για να σπείρει τον τρόμο μετά από μια τεράστια έκρηξη που ακρωτηρίασε τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία το Σαββατοκύριακο , επίθεση για την οποία ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».
Σκληροπυρηνικές φωνές εντός της ρωσικής ελίτ καλούν το Ρώσο πρόεδρο να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο και να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, αρνήθηκε την Κυριακή ότι τα πυρηνικά είναι στο τραπέζι, αλλά καθώς η Μόσχα έχει προσαρτήσει κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες στο στρατό, φαίνεται πως δεν έχει πολλές ακόμη επιλογές για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο.
Οι υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου φέρεται να του έχουν ζητήσει να «σταματήσει να μιλάει» και να «χτυπήσει οδυνηρά» το καθεστώς του Κιέβου πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο υποβάθμισε τους φόβους για πυρηνική απάντηση.
Οι Ουκρανοί πολίτες είχαν προειδοποιηθεί από τον αναπληρωτή κυβερνήτη της νότιας περιφέρειας Σταυρούπολης Βαλέρι Τσερνίτσοφ να περιμένουν μια κρίσιμη απάντηση. Σε ένα απειλητικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, είπε: «Ουκρανοί, αφήστε τις πόλεις σας, ειδικά τις μεγάλες. Γιατί μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει. Οι πύραυλοι Sarmat είναι έτοιμοι να χτυπήσουν ».
Ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ τον προέτρεψε να «τιμωρήσει» την Ουκρανία καθώς και τους συμμάχους της, μετά την καταστροφή της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, αναφέρει η Telegraph. «Ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να σταματήσει να μιλάει και αντ' αυτού να αρχίσει να τους χτυπά σιωπηλά και οδυνηρά», είπε, πυροδοτώντας φόβους για το πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανταπέδωσε τους ισχυρισμούς του ομολόγου του για τρομοκρατία, τονίζοντας τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στη Zαπορίζια, οι οποίες, όπως λέει, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 43 ανθρώπους μόνο αυτή την εβδομάδα.
Σε ένα βίντεο απευθυνόμενο στον κόσμο, ο ηγέτης του Κιέβου είπε: «Ο συνεχής τρόμος κατά του άμαχου πληθυσμού είναι μια προφανής άρνηση της Ρωσίας να συμμετάσχει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί. Η τρομοκρατία σε κρατικό επίπεδο είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια διεθνή εγκλήματα, που απειλεί όχι μόνο κάποιον στον κόσμο, αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ».
Ρωσία: Αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια
Ο Πούτιν φαίνεται να σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο που διοικείται το καθεστώς του καθώς απαντά στην αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου. Αφού αντικατέστησε αμέσως τον ανώτατο διοικητή του με τον διαβόητο Σεργκέι Σουροκιβίν, υπάρχουν εικασίες ότι θα μπορούσε τώρα να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, τον αρχηγό του επιτελείου, παρά το γεογονός ότι παραμένουν στο πλευρό του την τελευταία δεκαετία.
Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα αντίποινα της υψηλότερης τάξης στην επίθεση στη γέφυρα. Ο Ρώσος γερουσιαστής Aλεξάντερ Μπάσκιν πρότεινε με βεβαιότητα ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα ήταν «επαρκής, συνειδητή και πιθανώς ασύμμετρη», αναφέρει η Mirror. Και πρόσθεσε: «Αυτή ήταν μια κήρυξη πολέμου χωρίς κανόνες».
Δήλωσε ότι η επίθεση ήταν τρομοκρατικό περιστατικό, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Ο Λόρδος Ντάνατ, πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, είπε μεταξύ άλλων ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει τον αδιάκριτο βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων και θα μπορούσε ακόμη και να «καταφύγει σε πυρηνικά».
Ωστόσο, το Κρεμλίνο υποβάθμισε τους φόβους ορισμένων δυτικών παρατηρητών ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως αντίποινα, λέγοντας πως είναι «εντελώς λανθασμένο» ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει ως απάντηση. Οι Ρώσοι κυβερνήτες απείλησαν με πυραυλικές επιθέσεις εκδίκησης μετά την καταστροφή της γέφυρας το πρωί του Σαββάτου, η οποία θεωρήθηκε ότι ήταν ένα από τα κατοικίδια έργα του.
Υπάρχουν φωνές από το εσωτερικό της χώρας για ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας, μετά την καταστροφή της γέφυρας που υπήρξε σύμβολο της ρωσικής ισχύος στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014. Η γέφυρα, η οποία εκτείνεται 19 χιλιόμετρα από την Κριμαία στη ρωσική ηπειρωτική χώρα, έχει χρησιμοποιηθεί ως μία από τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα μετά την παράνομη εισβολή νωρίτερα φέτος, επιτρέποντας στον Πούτιν να ανεφοδιάσει και να υποστηρίξει δυνάμεις που κατέχουν τη Χερσώνα και άλλες νότιες περιοχές της Ουκρανίας.
Η καταστροφή της σε μια τεράστια έκρηξη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια και ένα ηχηρό χαστούκι στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που αποσκοπεί στην καταστροφή κρίσιμης σημασίας αστικών υποδομών. Αυτό επινοήθηκε, εκτελέστηκε και παραγγέλθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες ».
Το κρίσιμο Συμβούλιο Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας (SCRF) αποτελείται από κορυφαίους αμυντικούς αξιωματούχους του έθνους και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν τον Ρώσο πρόεδρο τον γενικό πρόεδρο του συμβουλίου - για αποφάσεις πολιτικής.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα είναι παρών μαζί με τον επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας FSB, Aλεξάντρε Μπορτνίκοφ και τον πρωθυπουργό Mιχαήλ Μισούστιν. Οι συναντήσεις της SCRF συνήθως έρχονται ως αντίδραση σε σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν βρίσκεται στο κατώφλι της λήψης μιας σημαντικής απόφασης.
Ο Ρώσος πρόεδρος προήδρευσε σε συνεδρίαση της SCRF λίγες μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επικείμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, στρατηγός Λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε πλέον να επιλέξει την προσέγγιση του «Αρμαγεδδώνα», αφού το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως επιμείνει ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα «περνούσε την κόκκινη γραμμή».