NAΤΟ: Θα ενισχύσει την αντιπυραυλική άμυνα της Ουκρανίας
Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ουκρανίας, μετά από τα μαζικά ρωσικά πλήγματα
Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο από τα πολλά συστήματα αεράμυνας που είχε υποσχεθεί η Γερμανία έχει ήδη παραδοθεί. Οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την παράδοση προηγμένων όπλων αεράμυνας στο Κίεβο, μετά από μια σειρά ρωσικών πυραύλων.
Τα όπλα που υποσχέθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ολλανδία περιλαμβάνουν πυραύλους και ραντάρ. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν κάνει παρόμοια δέσμευση. Οι υποσχέσεις έρχονται καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας από 50 χώρες συναντώνται στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το Κίεβο χαιρέτισε τη σύνοδο κορυφής ως «ιστορική».
Ώρες αργότερα ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια πόλη Μικολάιβ το πρωί της Πέμπτης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο δήμαρχος της πόλης Oλεξάντρ Σένκεβιτς είπε ότι η πόλη βομβαρδίστηκε «μαζικά» γύρω στη 01:00 τοπική ώρα. «Ένα πενταώροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε, οι δύο επάνω όροφοι καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι υπόλοιποι - κάτω από ερείπια. Οι διασώστες εργάζονται στο σημείο», είπε.
Η Ρωσία πραγματοποίησε τους ισχυρότερους ρωσικούς βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας περισσότερους από 100 πυραύλους, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής χαράς. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα των επιδρομών, που περιελάμβαναν το χτύπημα στο κέντρο του Κιέβου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι οι πυραυλικές επιθέσεις ήταν αντίποινα για μια επίθεση σε μια βασική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και την Κριμαία, τη νότια χερσόνησο της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Η Ρωσία λέει ότι η έκρηξη του Σαββάτου (8/10) οργανώθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από το Κίεβο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δωρίσει πυραύλους αεράμυνας, καθώς και εκατοντάδες εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξει τη συλλογή πληροφοριών και τις δυνατότητες επιμελητείας της Ουκρανίας. Θα παρέχει επίσης 18 πυροβόλα πυροβόλα όπλα, επιπλέον των 64 που έχουν ήδη παραδοθεί.
«Τα τελευταία αδιάκριτα πλήγματα της Ρωσίας σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία δικαιολογούν περαιτέρω υποστήριξη σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν το έθνος τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
«Αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον ουρανό της από επιθέσεις και να ενισχύσει τη συνολική της αντιπυραυλική άμυνα» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, μιλώντας μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί έχουν ό,τι απαιτείται για να είναι αποτελεσματικοί».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 2, δεν διευκρίνισε ποια συστήματα θα σταλούν. Ωστόσο είπε ότι η κύρια λειτουργία τους θα ήταν να προστατεύουν τον πληθυσμό από τα drones.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πυραύλους αεράμυνας αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις «μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αμείλικτη υποστήριξη για την Ουκρανία και τον λαό της».
Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 47 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών επικοινωνιών και καμερών drone. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανακοινώσει τις παραδόσεις όπλων του σύντομα.
Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι το πρώτο από τα πολλά «υπερσύγχρονα IRIS-T SLM έχει παραδοθεί από τη Γερμανία στην Ουκρανία». Είπε ότι το σύστημα αεράμυνας θα βοηθήσει στην προστασία της χώρας «από τον τρόμο». Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζητά εδώ και μήνες από τους συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν συστήματα αεράμυνας για να δημιουργήσουν μια «ασπίδα αέρα» για την Ουκρανία.
Στην ομιλία του αργά την Τετάρτη, ο Ουκρανός ηγέτης είπε: «Όσο πιο τολμηρός και σκληρός γίνεται ο ρωσικός τρόμος, τόσο πιο προφανές είναι στον κόσμο ότι η βοήθεια στην Ουκρανία για την προστασία του ουρανού είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανθρωπιστικά καθήκοντα για την Ευρώπη» «Πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουμε σε αυτό το έργο», πρόσθεσε. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να μην προμηθεύουν προηγμένα όπλα στο Κίεβο, τονίζοντας ότι αυτό θα τους έκανε συμμέτοχους στον πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου.