Κίνα: Ο μυστηριώδης διαδηλωτής και η καταστολή από το καθεστώς
Μία σπάνια εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Κίνα κάνει το γύρο του κόσμου, με το μοναχικό διαδηλωτή να γίνεται «ήρωας» για τους πολίτες και να δαιμονοποιείται παράλληλα απο το καθεστώς. Ζήτησε την παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ και κατήγγειλε τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού
Μια σπάνια διαμαρτυρία στο Πεκίνο με στόχο τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχει πυροδοτήσει διαδικτυακό κυνήγι για την ταυτότητα του μυστηριώδους διαδηλωτή, καθώς και επαίνους για την τολμηρή του κίνηση. Ο διαδηλωτής είχε ανέβει στη γέφυρα Sitong στην περιοχή Xαϊντιάν του Πεκίνου και ανεβασε δύο μεγάλα πανό που ζητούσαν να τερματιστεί η σκληρή πολιτική της Κίνας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και να ανατραπεί ο πρόεδρος.
Ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρέμειναν σιωπηλά, φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση της Πέμπτης κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο, προκαλώντας μια γρήγορη καταστολή από λογοκριτές στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και την εφαρμογή WeChat που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Κινέζοι.
Η διαμαρτυρία της Πέμπτης έλαβε χώρα την παραμονή ενός ιστορικού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου ο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να εγκαινιάσει τρίτη θητεία ως επικεφαλής του κόμματος, εδραιώνοντας την εξουσία του. Ο διαδηλωτής έβαλε επίσης φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτου και ακουγόταν να φωνάζει συνθήματα με ένα μεγάφωνο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο συνελήφθη σε σχέση με τη διαδήλωση. Οι φωτογραφίες του περιστατικού έδειχναν αστυνομικούς να περικυκλώνουν έναν πολίτη, που φορούσε κίτρινο καπέλο και πορτοκαλί στολή εργασίας. Το BBC ζήτησε σχόλια από την τοπική αστυνομία. Πολλοί επαίνεσαν τις ενέργειες του μοναχικού διαδηλωτή, αποκαλώντας τον «ήρωα» και κάνοντας αναφορά στον άγνωστο Κινέζο που στάθηκε μπροστά στα τανκς κατά τις διαδηλώσεις στην Τιενανμέν το 1989.
Στο διαδίκτυο πολλοί προσπάθησαν να εντοπίσουν το άτομο, εστιάζοντας σε έναν Κινέζο ερευνητή και φυσικό που κατάγεται από ένα χωριό στη βόρεια επαρχία Heilongjiang. Είχε δημοσιεύσει αυτό που φαινόταν να είναι ένα μανιφέστο στο δημοφιλές ερευνητικό site ResearchGate. Αυτό αργότερα καταργήθηκε, αν και πολλοί ανέβασαν από τότε αντίγραφά του.
Στο έγγραφο των 23 σελίδων, καλούσε σε απεργία και πράξεις πολιτικής ανυπακοής - όπως η καταστροφή των κέντρων διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό την Κυριακή. Αυτό θα σταματήσει «τον δικτάτορα Σι Τζινπίνγκ από το να συνεχίσει παράνομα την εξουσία, έτσι ώστε η Κίνα να μπει στον δρόμο προς τη δημοκρατία και την ελευθερία».
Πολλοί συγκεντρώθηκαν στους δύο λογαριασμούς του άνδρα στο Twitter, δημοσιεύοντας φερόμενες φωτογραφίες του και γράφοντας εκατοντάδες μηνύματα ευγνωμοσύνης. «Είσαι ήρωας και έχεις τον σεβασμό μου», έγραψε κάποιος ενώ ένας άλλος είπε: «Χαιρετισμός στον ήρωα του λαού! Ελπίζω να επιστρέψεις με ασφάλεια!» Το όνομα του άνδρα ανήκει σε υλικό που σχετίζεται με τη διαμαρτυρία και έχει λογοκριθεί στο διαδίκτυο. Δεν βρέθηκαν αναφορές στο περιστατικό στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo το πρωί της Παρασκευής.
Πλάνα και φωτογραφίες της διαμαρτυρίας και σχετικές λέξεις-κλειδιά, όπως «Χαιντιάν», «διαδηλωτής Πεκίνο» και «γέφυρα Sitong» καθαρίστηκαν γρήγορα. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν αφαιρεθεί όλα τα ίχνη των ενεργειών του διαδηλωτή. Παρόλο που τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφέρει το περιστατικό, ο πρώην συντάκτης των Global Times, Hu Xijin, φάνηκε να αναφέρεται σε αυτό όταν έγραφε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» του κινεζικού λαού υποστήριξε την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος «ελπίζει σε σταθερότητα και αντιτίθεται στην αναταραχή».
Πολλοί Κινέζοι ανέφεραν ότι οι λογαριασμοί τους σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή στο WeChat - τη μεγαλύτερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Κίνας - είχαν προσωρινά αποκλειστεί αφού ανέβασαν φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία ή δημοσίευσαν μηνύματα που παραπέμπουν στο γεγονός.
Ανάλογες δραματικές διαμαρτυρίες και δημόσια κριτική προς την κυβέρνηση είναι σπάνιες στην Κίνα, αν και η σκληρή πολιτική της Κίνας για την καταπολέμηση του κορονοϊού έχει τροφοδοτήσει την αυξανόμενη απογοήτευση του κοινού. Το 2018 μια γυναίκα που κατέστρεψε μια αφίσα του Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι αντιτίθεται στην «τυραννία» του, εισήχθη αργότερα σε ψυχιατρείο.
Οι ενέργειες του διαδηλωτή του Πεκίνου έρχονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά στιγμή, με χιλιάδες αστυνομικούς να αναμένεται να κινητοποιηθούν σε όλη την πρωτεύουσα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος.