Σάλος στη Bρετανία: Θα αποπέμψει η Τρας τον «τσάρο» της Οικονομίας;

Κρίσιμη συνέντευξη Τύπου θα δώσει σήμερα το απόγευμα (14/10) η πρωθυπουργός ΛΙζ Τρας
H Λιζ Τρας και ο Κουάσι Κουαρτέγκ
ΑΡ
2'

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία. Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα (14/10), εν μέσω φημολογίας ότι θα ανακοινώσει στροφή 180 μοιρών στα σχέδια για τη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων.

Στη σκιά των εξελίξεων ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε νωρίς από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για επείγουσες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, καθως φουντώνουν οι φήμες οτι η Τρας θα τον αποπέμψει για να μειωθούν οι αντιδράσεις.

Ο Tομ Νιούτον Νταν του TalkTV είπε ότι ο Τζέρεμι Χαντ ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Kουάσι Κουαρτέγκ ως υπουργός Οικονομικών. Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών είπαν στον Guardian ότι ο Nαντίμ Ζαχάουι ή ο Σατζίντ Νταβίντ θα μπορούσαν επίσης να αντικαταστήσουν τον Kουαρτέγκ , εάν απολυθεί, όπως αναφέρουν οι Times. Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει σήμερα στροφή 180 μοιρών στον «μίνι προϋπολογισμό» που πρόσφατα ανακοίνωσε, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε μια ταπεινωτική υποχώρηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, που είχε υποσχεθεί μαζικές περικοπές φόρων, με την κάλυψη του κενού που αυτό θα δημιουργούσε στον προϋπολογισμό, με νέο δανεισμό. Οι αγορές αντέδρασαν με ένα μαζικό ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων, οδηγώντας στα ύψη τις αποδόσεις και αναγκάζοντας την Τράπεζα της Βρετανίας να παρέμβει προκειμένου να στηρίξει τους βρετανικούς τίτλους.

Εδώ και μέρες, η Τρας αντιμετωπίζει εκκλήσεις να εγκαταλείψει μέρος ή το σύνολο του οικονομικού της σχεδίου για να κατευνάσει την αναταραχή της αγοράς και να καθησυχάσει το κόμμα της. Έχει ήδη ανατρέψει το σχέδιό της να καταργήσει τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος και ορισμένοι βουλευτές των Τόρις πιστεύουν ότι μια άλλη αλλαγή πορείας είναι αναπόφευκτη.

Μια περαιτέρω υπαναχώρηση είναι πιθανό να θεωρηθεί ως πλήγμα για την αξιοπιστία τηςΤρας, 39 μόλις ημέρες αφότου έγινε πρωθυπουργός.