Αυστραλία: Δεν αναγνωρίζει πια την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως παύει να αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ

Η Αυστραλία ανακαλεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
Η Αυστραλία ανακαλεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
Α.Ρ
3'

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως παύει να αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, ακυρώνοντας την απόφαση που είχε λάβει το 2018 η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, δήλωσε ότι «το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ οφείλει να επιλυθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον παλαιστινιακό λαό», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας «επαναβεβαιώνει την προηγούμενη και μακρόχρονη θέση» της χώρας για το ζήτημα αυτό. Συνεπώς, «ακυρώνει την αναγνώριση από την κυβέρνηση Μόρισον της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαίρ Λαπίντ δήλωσε: «Υπό το φως του τρόπου με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση στην Αυστραλία, ως μια βιαστική απάντηση σε μια εσφαλμένη αναφορά στα μέσα ενημέρωσης, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα διαχειριστεί άλλα θέματα πιο σοβαρά και επαγγελματικά. «Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια και ενωμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ και τίποτα δεν θα το αλλάξει ποτέ αυτό».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε διεθνή κριτική το 2017, όταν ανέτρεψε δεκαετίες αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας την αρχαία πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018.

Μήνες αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει το παράδειγμά του. Η Αυστραλία θα αναγνωρίσει αμέσως τη Δυτική Ιερουσαλήμ είχε πει, αλλά δεν θα μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ μέχρι να επιτευχθεί ειρηνευτική διευθέτηση.

Η κυβέρνηση του Μόρισον έχασε την εξουσία στις εκλογές του Μαίου και σήμερα (18/10), η υπουργός Εξωτερικών Πένυ Γουόνγκ χαρακτήρισε την απόφαση της πρώην κυβέρνησης «κυνικό παιχνίδι» για να κερδίσει τους Εβραίους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών στην Αυστραλία. «Λυπάμαι που η απόφαση του Μόρισον να κάνει πολιτική οδήγησε στη μετατόπιση της θέσης της Αυστραλίας και την αγωνία που έχουν προκαλέσει αυτές οι αλλαγές σε πολλούς ανθρώπους στην αυστραλιανή κοινότητα που ενδιαφέρονται βαθιά για αυτό το ζήτημα», είπε.

Επιβεβαίωσε εκ νέου την «προηγούμενη και μακροχρόνια» θέση της χώρας ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να επιλυθεί ως μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού λαού. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επί του παρόντος τη μεταφορά της πρεσβείας του στην Ιερουσαλήμ. Η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Κοσσυφοπέδιο είναι τα μόνα μέρη εκτός των ΗΠΑ που διατηρούν πρεσβείες στην πόλη.

Ενώ το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ ως την «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ - που κατελήφθη από το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967 - ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους.

Η ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίστηκε ποτέ διεθνώς, και σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες Ισραήλ-Παλαιστινίων του 1993, το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρόκειται να συζητηθεί στα τελευταία στάδια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή