CNBC: O ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν δοκιμάζει την αλληλεγγύη της ΕΕ
Ενεργειακή κρίση: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάζεται καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή σε χώρες σε όλο το μπλοκ.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, ζήτησε μια «ενιαία προσέγγιση», ενώ ο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup, λέει ότι «καταλαβαίνει» γιατί μεμονωμένες χώρες προβάλλουν τις δικές τους νομισματικές πολιτικές.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί μια «πολύ, πολύ έκρυθμη» κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία δοκιμάζει την αλληλεγγύη των χωρών της όχι μόνο στο πώς αντιδρούν απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζουν τις συνέπειες.
Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στην ενέργεια είναι αισθητές σε όλη την Ευρώπη: η Γερμανία προσπάθησε να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου της, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενθάρρυνε τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 10% ενόψει του χειμώνα και η Ιταλία θέλει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 7%.
«Δεν έχουμε βιώσει ποτέ μια τέτοια προκλητική εμπειρία», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, στο CNBC. «Ζητώ ευρωπαϊκή δράση, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γιατί η εμπειρία που είχαμε στην προηγούμενη κρίση… ήταν ότι ενεργώντας από κοινού, ανταποκρινόμενοι από κοινού, όχι μόνο μπορούμε να αποφύγουμε τις διαιρέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά έχουμε μια ισχυρή, ισχυρή αντίδραση», είπε ο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στην ομόφωνη, αν και «αργή» προμήθεια και διάθεση εμβολίωνκατά της Covid-19 το 2021.
Ο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε επίσης σε ένα «κοινό εργαλείο» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν την ενεργειακή κρίση. «Δεν ζητώ περαιτέρω κοινό χρέος», τονίζει ο Τζεντιλόνι, «επειδή έχουμε ένα μεγάλο κοινό χρέος για αυτό που ονομάζουμε ΕΕ επόμενης γενιάς. Ζητώ ένα κοινό εργαλείο βασισμένο στα δάνεια για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη που έχουμε», είπε.
Διχασμός στους κόλπους των «27»
Αλλά οι διχασμοί αρχίζουν να δείχνουν πώς οι χώρες προσεγγίζουν την ενεργειακή κρίση. Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που προτείνουν έναν «διάδρομο τιμών φυσικού αερίου» σε όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές.
Ο διάδρομος των τιμών του φυσικού αερίου, «θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης κυκλώματος και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται να καταστείλει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο», σύμφωνα με το προσχέδιο πρότασης, όπως αναφέρει το Reuters.
Αλλά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πιστεύεται ότι αντιτίθενται στο σχέδιο λόγω των φόβων ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια. Ο διάδρομος θεωρείται ότι συζητήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έχει ήδη θεσπίσει διατάξεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πακέτο 200 δισ. ευρώ για την επιδότηση της βασικής κατανάλωσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Γερμανία που εργάζεται ανεξάρτητα από την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της χώρας σε μια ενιαία απάντηση στην ενεργειακή κρίση, με φόβους ότι το «πακέτο» θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους γείτονες της χώρας.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Γερμανία πρέπει να δεσμευτεί να μην αγοράζει ενέργεια πριν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Τζεντιλόνι είπε ότι αυτό θα ήταν «μια πολύ καλή κίνηση». «Θα έλεγα όχι μόνο για τη Γερμανία, [αλλά και] για την Ιταλία, για άλλες χώρες που είναι κατανοητό οτι μαπό μόνες τους στην αναζήτηση πηγών ενέργειας, εναλλακτικών στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», είπε ο Τζεντολίνι.
«Δεν επικρίνω τη Γερμανία», τόνισε ο Τζεντιλόνι, «αλλά ζητώ κάτι περισσότερο από την ΕΕ». Άλλοι ήταν πιο άμεσοι στην αποδοκιμασία του ρόλου της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Πολωνού πρωθυπουργού Mατέους Μοραβιέτσκι.
«Αυτό είναι το συλλογικό μας πρόβλημα», είπε «δεν μπορεί να είναι έτσι, μια χώρα, η οποία είναι η πιο πλούσια και η πιο ανεπτυγμένη στην Ευρώπη όπως η Γερμανία… μπορεί να μπλοκάρει όλα όσα συμβαίνουν τώρα», είπε, αναφερόμενος στον προτεινόμενο διάδρομο αερίου.«Δεν θέλουμε να μας πατρονάρουν κάποιες χώρες που στη συνέχεια συμπεριφέρονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι αναμενόταν να κάνουν λίγο πριν», είπε στην Σάρλοτ Ριντ του CNBC σε μια αποκλειστική συνέντευξη στις 6 Οκτωβρίου.
Η υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Magdalena Rzeczkowska, υιοθέτησε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, λέγοντας ότι ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσει να «βρίσκει κοινές λύσεις για όλους» που δεν θα «διαταράσσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού στην Ευρώπη», θα μπορούσε να καταλάβει γιατί οι χώρες μπορεί να προτείνουν δικές του προτάσεις.
«Οι συζητήσεις για την ενέργεια διαρκούν πάρα πολύ», είπε. «Η Πολωνία [επίσης] κάνει τα δικά της προγράμματα, τις δικές της λύσεις, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε δυνατοί, πρέπει να έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση», είπε. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, δήλωσε ότι μπορεί επίσης να καταλάβει γιατί οι χώρες προβάλλουν τις δικές τους πολιτικές αντί να περιμένουν μια προσέγγιση με έγκριση σε όλη την ΕΕ.
«Κάθε μεμονωμένη κυβέρνηση εξετάζει τα σωστά μέτρα για τις δικές της ανάγκες», είπε, μιλώντας επίσης από την Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει εάν το σχέδιο της Γερμανίας θα λειτουργούσε καθώς «δεν έχουμε λεπτομέρειες ακόμη».
Αν και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί λεπτομέρειες, τα σχέδια πρόκειται να διαρκέσουν έως το 2024 και περιλαμβάνουν φρένα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, την επανενεργοποίηση του Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση της Lufthansa κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και μείωση στο ΦΠΑ φυσικού αερίου.