Ουκρανία:«Έρχεται» η μεγάλη μάχη της Χερσώνας -Το «όπλο» της ενέργειας

Η Ρωσία προειδοποιεί οτι επίκειται η μάχη για τη Χερσώνα στο «εγγύς μέλλον», ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τον βομβαρδισμό κρίσιμων ενεργειακών υποδομών
Τεταμένη η κατάσταση στη Χερσώνα
ΑΡ
4'

«Στο πολύ εγγύς μέλλον, η μάχη για τη Χερσώνα θα ξεκινήσει» δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής διαχειριστής της Χερσώνας, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία,σε μήνυμά του στο Telegram. «Συνιστάται στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την περιοχή των επερχόμενων σκληρών εχθροπραξιών, εάν είναι δυνατόν, ώστε να μην εκτεθεί σε περιττό κίνδυνο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο νέος διοικητής του στρατού της Μόσχας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι «επανεγκαθίστανται» από την κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια πόλη Χερσώνα, περιγράφοντας τη στρατιωτική κατάσταση ως «τεταμένη».

«Ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων», είπε ο Σουροβίκιν στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από τότε που διορίστηκε στις αρχές του μήνα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη γύρω από τη Χερσώνα. Οι δηλώσεις του Σουροβίκιν την Τρίτη έγιναν εν μέσω επαναλαμβανόμενων στρατιωτικών αποτυχιών για τις ρωσικές δυνάμεις που προκάλεσαν την εξάρτηση της Μόσχας από το Ιράν, το οποίο στέλνει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι New York Times έγραψαν την Τρίτη (18/10) ότι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν βρίσκονταν σε ουκρανικό έδαφος, σε ρωσική στρατιωτική βάση στην κατεχόμενη Κριμαία. Όπως αναφέρθηκε έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136, που μετονομάστηκαν σε Geran-2.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που χρησιμοποιούν ρουκέτες Himars πλήττουν τις υποδομές και τις κατοικίες της πόλης. «Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω από όλα την ασφαλή εκκένωση του πληθυσμού» της Χερσώνας, είπε και πρόσθεσε οτι περαιτέρω ενέργειες και σχέδια σχετικά με την πόλη θα εξαρτηθούν από την εξελισσόμενη κατάσταση, κάτι που δεν είναι εύκολο. «Θα ενεργήσουμε συνειδητά, έγκαιρα, χωρίς να αποκλείουμε δύσκολες αποφάσεις», διεμήνυσε.

Η σημασία της Χερσώνας

Τα σχόλιά του φάνηκε να σηματοδοτούν μια σπάνια παραδοχή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις. Αλλά δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο αν ο Σουροβίκιν, ο σκληροπυρηνικός στρατηγός που είναι πλέον επικεφαλής του πολέμου, υπαινίχθηκε μια επικείμενη ρωσική απόσυρση από τη Χερσώνα ή έναν νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών.

Η Χερσώνα, η οποία βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη δυτική όχθη, ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό και συμβολικό στόχο για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Σκληρές μάχες έχουν αναφερθεί στην περιοχή από την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας στα τέλη του καλοκαιριού, με τις δύο πλευρές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν σταθερά κοντινό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν φτάσει έως και 30 χιλιόμετρα νότια κατά μήκος του Δνείπερου, απειλώντας να παγιδεύσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Χερσώνα είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που καταλήφθηκε από τους Ρώσους στην εισβολή τους. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται τώρα ότι η Χερσώνα και τρεις άλλες ουκρανικές περιοχές είναι μέρος της Ρωσίας, ισχυρισμός που απορρίπτεται διεθνώς.

Εκτός λειτουργίας το ένα τρίτο των υποδομών ενέργειας

Τμήματα του Κιέβου δεν έχουν πλέον ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας του καταστράφηκε τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ωθώντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να ανακοινώσει ότι νέα αντιαεροπορικά συστήματα θα παραδοθούν εντός ημερών.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, δήλωσε ότι στόχος των ενεργειακών υποδομών και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια ανατολική συνοικία του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, και στις πόλεις Ντνίπρο και Ζιτομίρ.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη τώρα σε ολόκληρη τη χώρα, επειδή οι περιοχές μας εξαρτώνται η μία από την άλλη… είναι απαραίτητο για ολόκληρη τη χώρα να προετοιμαστεί για διακοπές ρεύματος, νερού και θέρμανσης», δήλωσε η Τιμοσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε ότι τα κράτη μέλη θα «εντείνουν τις προσπάθειες» και θα παράσχουν περισσότερες αεροπορικές άμυνες για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης. «Το ΝΑΤΟ θα παραδώσει τις επόμενες ημέρες συστήματα αντι-drones για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής των drones, συμπεριλαμβανομένων αυτών από το Ιράν», είπε.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα έχει έλλειψη σε κατευθυνόμενους πυραύλους, έχει αποκτήσει έως και 2.400 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την Ουκρανία, και τα χρησιμοποιεί ως φθηνότερα υποκατάστατα για να χτυπήσει ενεργειακούς στόχους και να προκαλέσει φόβο στους αμάχους.