Γαλλία: Πολιτικό θέμα, ο φόνος της 12χρονης που «πάγωσε» το Παρίσι

Η φρικτή δολοφονία της 12xρονης Λόλα απο μία γυναίκα αλγερινής καταγωγής, πυροδοτεί διαμάχη για τη μετανάστευση στη Γαλλία
Η δολοφονία της 12χρονης που σόκαρε τη Γαλλία
4'

Η θλίψη και η οργή στη Γαλλία για τη δολοφονία ενός 12χρονου κοριτσιού που βρέθηκε σε ένα πλαστικό μπαούλο στο Παρίσι έχει μετατραπεί σε πολιτική διαμάχη για την άδεια παραμονής της ύποπτης.

Η σορός της κοπέλας βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε μια αυλή έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε. Μία 24χρονη γυναίκα έχει προφυλακιστεί ως ύποπτη για φόνο, βιασμό καθώς και για πράξεις βασανιστηρίων. Όπως αποκαλύφθηκε είναι μετανάστρια από την Αλγερία με εντολή να εγκαταλείψει τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τους γονείς του δολοφονημένου κοριτσιού στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Τρίτη και υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξή του, πολιτικοί αντίπαλοι της δεξιάς και της ακροδεξιάς ωστόσο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι απέτυχε.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Εθνοσυνέλευση, η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση καταδίκασε την «χαλαρή» μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. «Η ύποπτη αυτής της βάρβαρης πράξης δεν έπρεπε να βρίσκεται στη χώρα μας. Τι σας εμποδίζει να σταματήσετε επιτέλους αυτήν την ανεξέλεγκτη, παράνομη μετανάστευση;» είπε.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν της έκανε έκκληση να «δείξει λίγη ευπρέπεια» και να σεβαστεί τον πόνο των γονιών και τη μνήμη της Λόλα, λέγοντας: «Αφήστε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους».

Η Λόλα εξαφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή επιστρέφοντας στο σπίτι από το σχολείο στη 19η συνοικία του βορειοανατολικού Παρισιού. Αργά το βράδυ το σώμα της βρέθηκε μέσα σε ένα μπαούλο πάνω σε τροχούς. Μια μεταθανάτια εξέταση διαπίστωσε ότι είχε υποστεί «καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια» με σημάδια ασφυξίας και αυχενικής συμπίεσης. Βρέθηκαν τραύματα στο πρόσωπο, την πλάτη και τον λαιμό της.

Καθώς ο πατέρας της είναι ο φύλακας του κτηρίου, σύντομα ανέκτησε βίντεο που δείχνει την ύποπτη, Ντάμπια Μπ. με την κόρη του στο χώρο της πολυκατοικίας το απόγευμα της Παρασκευής. Ένας άνδρας ηλικίας 43 ετών κατηγορήθηκε ότι βοήθησε να κρυφτεί το σώμα του κοριτσιού.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης έσπευσαν να υπογραμμίσουν το καθεστώς της γυναίκας ως παράτυπης μετανάστριας. Αρχικά σταμάτησε σε γαλλικό αεροδρόμιο στις 20 Αυγούστου επειδή είχε λήξει η άδεια παραμονής της. Είχε μπει νόμιμα στη Γαλλία ως φοιτήτρια πριν από έξι χρόνια. Η Ντάμπια Μπ. κλήθηκε να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια εντός ενός μηνός, με την εντολή γνωστή ως OQTF (obligation de quitter le territoire français).

Αν και ορισμένες εντολές είναι πιο άμεσες, η γυναίκα δεν είχε ποινικό μητρώο, επομένως δεν τέθηκε υπό κράτηση. Οι «εντολές OQTF» είναι διαβόητες επειδή τηρείται μόνο μία στις 10 και οι Αλγερινοί είναι μεταξύ των εθνικοτήτων που θεωρούνται πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση του συστήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμαμέν έκανε έκκληση στην ακροδεξιά να προβληματιστεί για τις συνέπειες των λόγων της, αφού ο ακροδεξιός πρώην υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ χαρακτήρισε το έγκλημα «Γαλλοκτονία». Υπήρχε, είπε ο υπουργός στο ραδιόφωνο RTL, μεγάλη απρέπεια σε ορισμένες από τις πολιτικές απαντήσεις.

Αρκετά άλλα στελέχη της δεξιάς ήταν επίσης επικριτικά για την κυβέρνηση, με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Ερίκ Ποζέ να λέει στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «η Λόλα έχασε τη ζωή της επειδή δεν έδιωξες αυτή την υπήκοο».

Η Λόλα εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανή στην είσοδο της πολυκατοικίας της
Μυστήριο περιβάλλει το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της και ο δικηγόρος της υπόπτης έχει απορρίψει τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν στην περιοχή. Ο εισαγγελέας του Παρισιού αποκάλυψε ότι οι αριθμοί ένα και μηδέν ήταν γραμμένοι κάτω από τα πόδια του θύματος, αλλά δεν είπε γιατί.

Ένα πιθανό κίνητρο που αναφέρουν πηγές κοντά στην έρευνα είναι μια διαμάχη μεταξύ της ύποπτης και της μητέρας της Λόλα. Η Ντάμπια Μπ. έμενε στο ίδιο κτίριο με την αδερφή της, αλλά όταν ζήτησε κάρτα για να μπει στην πολυκατοικία, η μητέρα της κοπέλας αρνήθηκε. Η ύποπτη κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή Fresnes, νότια του Παρισιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης πριν από αρκετά χρόνια και πρόκειται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.