Ενεργειακή κρίση: Νέα Σύνοδος, νέο αδιέξοδο και διχασμός στην ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ απομακρύνεται καθώς οι ηγέτες συναντώνται ξανά για να απαντήσουν στην ενεργειακή κρίση χωρίς κοινή γραμμή και όραμα για το δύσκολο χειμώνα 

Νέο αδιέξοδο στην ΕΕ για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση
Νέο αδιέξοδο στην ΕΕ για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση
Α.Ρ
4'

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα (20/10) για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, αν και οι επίμονες διαφορές μεταξύ τους σημαίνουν ότι το «μπλοκ» είναι απίθανο προς το παρόν να θέσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Οι «27» αναμένεται να υποστηρίξουν ένα εναλλακτικό σημείο αναφοράς τιμής για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την κοινή αγορά φυσικού αερίου, αφού νωρίτερα συμφώνησαν να μειώσουν την κατανάλωση και να εισαγάγουν εισφορές στα απροσδόκητα κέρδη στον κλάδο της ενέργειας.

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο παραμένουν το ίδιο διχασμένοι όσο πριν από μήνες σχετικά με το αν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου για να αναχαιτιστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να αποτραπεί η ύφεση, αφού η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας, πιέζουν για κάποια μορφή ανώτατου ορίου, αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίθεση από τη Γερμανία και την Ολλανδία που είναι αντίστοιχα η μεγαλύτερη οικονομία και αγοραστής φυσικού αερίου της Ευρώπης και σημαντικός ευρωπαϊκό κόμβος εμπορίας φυσικού αερίου.

Η Κροατία και η Λιθουανία θέλουν ανώτατο όριο για το αέριο χονδρικής, η Σλοβενία ​​υποστηρίζει ένα ανώτατο όριο μόνο για το υγροποιημένο αέριο, ενώ η Φινλανδία και η Σλοβακία διαφωνούν για τις άμεσες επιδοτήσεις, δήλωσαν οι χώρες την Τρίτη (18 Οκτωβρίου)με φόντο την επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση.

«Μια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη... Οι απόψεις φαίνεται να απέχουν πολύ μεταξύ τους», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ λίγο πριν από τις συνομιλίες της Πέμπτης. Θα συζητήσουν επίσης τις έκτακτες δαπάνες για τον μετριασμό των επιπτώσεων που έχει η οξεία ενεργειακή κρίση στις οικονομίες τους και σε 450 εκατομμύρια πολίτες. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει από το μπλοκ να εκδώσει νέο κοινό χρέος, οι χώρες- μέλη που στηρίζουν τη λιτότητα λένε ότι πρέπει πρώτα να δαπανηθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από προηγούμενα προγράμματα.

Μια άλλη διαφωνία είναι εάν πρέπει να παρέχεται άμεση ανακούφιση μέσω άμεσων επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή να επενδύεται σε πράσινη ενέργεια που θα έκανε το μπλοκ πιο ανθεκτικό στο μέλλον. «Ο διχασμός δεν είναι πολυτέλεια που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ωστόσο, δεδομένης της διαφορετικής ενεργειακής υποδομής και συμφερόντων των χωρών της ΕΕ, η συνάντηση κινδυνεύει να μην καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες, ενώ άλλες ανησυχίες είναι εάν ένα ανώτατο όριο φυσικού αερίου θα επέτρεπε στη Βρετανία να αγοράσει φθηνότερη ενέργεια ή θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα των προμηθειών.

«Η ενότητα μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται υπό επικίνδυνη πίεση, με μονομερείς εθνικές αποφάσεις να ανακοινώνονται χωρίς ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για να τις διατηρήσει ενωμένες», δήλωσε η E3G, μια ομάδα σκέψης αφιερωμένη στη μετάβαση στην κλιματική αλλαγή. «Αυτός ο κατακερματισμός...θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της απάντησης της ΕΕ».

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συναντώνται ξανά την επόμενη εβδομάδα, αλλά ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι δεν περίμεναν πιο λεπτομερείς αποφάσεις πριν από τον Νοέμβριο.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης επιλογές για την παροχή περισσότερης στήριξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενεργειακού εξοπλισμού, της βοήθειας στην αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Όσον αφορά την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν να δημιουργήσουν γρήγορα ένα ειδικό δικαστήριο, ενώ άλλες επιδιώκουν να προχωρήσουν πιο αργά για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη διεθνή αποδοχή.

«Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής (Ένωσης) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο αμάχους και πολιτικά αντικείμενα και υποδομές στο Κίεβο και σε ολόκληρη την Ουκρανία», αναφέρουν οι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσής τους.

Θα διακρίνον τη Λευκορωσία επειδή επέτρεψε τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά δεν αναμένεται να υποστηρίξουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας σήμερα. Το μπλοκ ήδη κινείται για να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν λόγω της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής στις ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή