Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία - Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας
Η πολιτική κρίση στη χώρα ανάγκασε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να παραιτηθεί από τα καθήκοντά της
Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία μετά από μόλις 44 ημέρες στην εξουσία.
Η ανακοίνωση, που έγινε από την Τρας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ακολουθεί τη σχεδόν πλήρη κατάρρευση της πολιτικής της εξουσίας που την οδήγησε να συντρίψει τις αγορές, να χάσει δύο βασικούς υπουργούς αλλά και την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των δικών της βουλευτών.
H Τρας είναι πλέον η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Τζορτ Κάνινγκ που έμεινε για 119 μέρες στην εξουσία το 1827.
Η ίδια είπε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει την εντολή για οποία εξελέγη. Μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους είπε ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια περίοδο «μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας».
Συμφώνησε δε όπως ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν εκλογές που θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.Παράλληλα είπε ότι μίλησε με τον βασιλιά για να τον ενημερώσει για την παραίτηση της.Τόνισε όμως ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος.
Αναλυτικά η ομιλία της Λιζ Τρας:
«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας.Οικογένειες και επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας.Και η χώρα μας είχε μείνει στάσιμη για πάρα πολύ καιρό από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.
Εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω.
Κάναμε προσπάθειες για τους λογαριασμούς ενέργειας και στην περικοπή της εθνικής ασφάλισης.Και θέσαμε ένα όραμα για μια οικονομία χαμηλής φορολογίας και υψηλής ανάπτυξης – που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit.
Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγηκα από το Συντηρητικό Κόμμα.Ως εκ τούτου, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να τον ειδοποιήσω ότι παραιτούμαι από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Σήμερα το πρωί συνάντησα τον Πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, Sir Graham Brady.Συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία που θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε μια πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.Θα παραμείνω πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος.
Ευχαριστώ».
Η παραπαίουσα κυβέρνηση Tρας και τα κλάματα των βουλευτών
«Χάος» αυτή η λέξη καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα (20/10) για να απεικονίσει την χθεσινή εφιαλτική ημέρα στο Γουέστμίνστερ, όπου η ψηφοφορία για το fracking μετατράπηκε σε κλωτσοπατινάδα.
Για την Sun, η Λιζ Τρας έχει συντριβεί. Το κύρος της έχει καταρρακωθεί έπειτα από την χθεσινή χαώδη ημέρα, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας». «Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη (...) αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των Times.
Μελόδραμα στο κοινοβούλιο
Χθες, έπειτα από μία επώδυνη συνεδρίαση ερωτήσεων στον πρωθυπουργό, όπου η Λιζ Τρας δήλωσε «μαχήτρια» υπό το κράτος των επιθέσεων και των γιουχαϊσμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων, η ημέρα μετατράπηκε σε Γολγοθά για την πρωθυπουργό.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του υπουργού της των Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, ήταν η σειρά της υπουργού Εσωτερικών, της Σουέλα Μπρέιβερμαν, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, να εγκαταλείψει το μισοβυθισμένο καράβι. Αντικαταστάθηκε από τον Γκραντ Σαπς, πρώην υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, σε μία ακόμη κίνηση ανοίγματος προς τους πολιτικούς αντιπάλους της πρωθυπουργού στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, αφού είχε υποστηρίξει τον Ρίσι Σουνάκ για την ηγεσία των Τόρις.
Οι παραιτήσεις υπουργών
Η Τραζ επέζησε επίσης από τις Ερωτήσεις του Πρωθυπουργού, την εβδομαδιαία συνάντηση και τις ερωτήσεις των βουλευτών, σχετικά αλώβητη. Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να εκτροχιάζονται λίγο αργότερα, όταν η Υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν υπέβαλε την παραίτησή της. Είναι η δεύτερη υπουργός που εγκαταλείπει την κυβέρνησή της Λιζ Τρας, μετά την απομάκρυνση του πρώην υπουργού οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ.
Επίσης, η βρετανίδα συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, η οποία είναι το μέλος της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας, αλλά και o αναπληρωτής της παραιτήθηκαν, όπως ανέφεραν αρχικά τα βρετανικά μέσα, ανασκευάζοντας αργότερα.
Η αγανάκτηση στους Τόρις ειναι βαθειά ριζωμένη
Φαίνεται σχεδόν αδύνατο αυτό το χάος να μπορεί να ελεγχθεί και να θαφτεί. Μια έκρηξη φαίνεται αναπόφευκτη, σημειώνει το BBC. Η δυσλειτουργία είναι έντονη, η αγανάκτηση των Συντηρητικών είναι πολύ βαθιά ριζωμένη για να δημιουργηθεί οποιαδήποτε αίσθηση γαλήνης για όσο καιρό η Λιζ Τρας είναι πρωθυπουργός.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει μετά ο πρωθυπουργός; Θα μπορούσε να αποφασίσει ότι το παιχνίδι τελειώνει, δεν υπάρχει ωστόσο ακόμη ένδειξη ότι πρόκειται να το κάνει. Το κόμμα της θα μπορούσε να της πει ότι το παιχνίδι τελείωσε, καθώς το επίπεδο δυσαρέσκειας στους κόλπους του είναι τεράστιο.
Ή θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνεχίσει. Όσοι εξακολουθούν να την στηρίζουν επισημαίνουν, δικαίως, ότι η ταχεία εύρεση εναλλακτικού πρωθυπουργού είναι δύσκολη και θα θεωρούνταν παράλογη για πολλούς σε όλη τη χώρα. Και έτσι οι φωνές για γενικές εκλογές θα αυξάνονταν. Το προσδόκιμο ζωής μιας νέας κυβέρνησης που βρίσκεται ήδη σε μεγάλο κίνδυνο, αυτή τη στιγμή μειώνεται μέρα με τη μέρα. Το χάος μπορεί ακόμη να βαθύνει.
Η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ακυρώσει βιαστικά μια επίσκεψη σε μία κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών προκειμένου να συναντηθεί με τη Σουέλα Μπράβερμαν, αφού η πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών της παραβίασε τους κανόνες της κυβέρνησης για τα δεδομένα.
Το BBC είπε ότι η Μπρέιβερνμαν παραβίασε τον υπουργικό κώδικα στέλνοντας ένα κυβερνητικό έγγραφο σε κάποιον που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να το λάβει. Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπρέιβερμαν αναγνώρισε ότι υπήρξε «τεχνική παράβαση των κανόνων», προσθέτοντας: «Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη: παραιτούμαι».
Ωστόσο, έκανε επίσης μια οργισμένη κίνηση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι αθέτησε τις «βασικές δεσμεύσεις» και ότι δεν κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών. Η αποχώρησή της την καθιστά την υπουργό Εσωτερικών με τη μικρότερη θητεία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Kουαρτέγκ από το υπουργείο Οικονομικών.