Ο Ερντογάν εκβιάζει τις ΗΠΑ: «Αν δεν προχωρήσουν τα F-16, θα στραφούμε αλλού»

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» συνεχίζουν να κινούνται οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στους εκβιασμούς και τις απειλές κατά των ΗΠΑ.
3'

Το τουρκικό καθεστώς φαίνεται πως πλέον ανησυχεί έντονα για την εξοπλιστική αντεπίθεση της χώρας μας και τη σαφή υπεροχή στον αέρα – με την απόκτηση Rafale, Viper και F-35 – και για το λόγο αυτό προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις με κάθε τρόπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως δεν δίνουν F-16 σε μια χώρα που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλεί τη συνοχή του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι αντί να αλλάξουν τακτική εξαπολύουν απειλές και εκβιασμούς.

Μπροστάρης, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε συζήτηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, έθεσε το θέμα με των πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως ένας μόνο γερουσιαστής (σ.σ. Μενέντεζ) δεν μπορεί να καθορίσει όλη τη διαδικασία, προσθέτοντας, πάντως, πως ακόμα κι αν δεν προχωρήσει η δουλειά με τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε άλλες επιλογές, όπως έκανε με τους S-400.

«Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες μας για το F-16 ξεκίνησαν πέρυσι και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας. Στις συναντήσεις του με τον Χουλουσί Ακάρ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το υποστηρίζουν ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά. Προηγουμένως, το δικό μας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία συνεχίζεται» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Ωστόσο, ο Τούρκος δεν έμενε μόνο εκεί και έστρεψε τα βέλη του προς τον Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ αποτελούν προσωπική του άποψη, προσωπικοί του ισχυρισμοί και δεν αντικατοπτρίζουν με κανένα τρόπο μια θεσμική κατάσταση. Επιπλέον, οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι σε αυτό; Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αμεροληψία του για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, και ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Τουρκία, τόσο πιο ισχυρό θα είναι και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία και κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τον εκβιασμό ο «σουλτάνος» τον άφησε για το τέλος της συνομιλίας: «Η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν μαχητικά. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει κάτι, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα κάποιες πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα επίσης γερουσιαστές που είπαν: «Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Όταν κριθεί απαραίτητο, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ακριβώς και με τους S400», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.