Η «Αμερικανίδα» πρόεδρος της Ε.Ε. και οι μεγάλες μπίζνες του πολέμου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απέτυχε στο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης, αλλά υπηρετεί μια χαρά τα συμφέροντα των ΗΠΑ με κεντρικό πρόσωπο την φον ντερ Λάιεν που πλέον λειτουργεί ως «Αμερικανίδα πρόεδρος της Ε.Ε.»
Στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών με περίσσια αυτοπεποίθηση ζητωκραύγαζαν ότι η Δύση ξεκινά οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο οποίος θα οδηγήσει στην κατάρρευση και στη διάλυση της ρωσικής οικονομίας. Και τι δεν έλεγαν όταν έπαιρναν τις καταπληκτικές αποφάσεις των κυρώσεων πυροβολώντας τα πόδια της Ε.Ε. Τώρα λοιπόν διαμαρτύρονται γιατί οι κυρώσεις, που δεν έχουν προκαλέσει καμιά οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας, οδηγούν σε «αμερικανική κυριαρχία επί της Ευρώπης»… Πριν από λίγες ημέρες, δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λέμέρ έλεγε ότι οι Αμερικανοί πουλάνε στους Γάλλους υγροποιημένο φυσικό αέριο τέσσερις φορές (!) πιο ακριβά από όσο το πουλάνε στις αμερικανικές βιομηχανίες. Εδώ μπορείτε να γελάσετε ελεύθερα και με την καρδιά σας. Αητός ο Λεμέρ. Πρόσθεσε δε ότι φοβάται μια ενίσχυση της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ και εξασθένιση της οικονομικής ισχύος της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της τωρινής κρίσης. Βουλωμένο γράμμα διαβάζει το παλληκάρι.
Για την κατάντια της Ε.Ε. που μεταβάλλεται πλέον σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ, έχουν αρχίσει να γράφουν πλέον έστω και δειλά, μεγάλα ξένα ΜΜΕ. Αρκεί να σας θυμίσω το πρωτοσέλιδο του Politico πριν από λίγες ημέρες που προφανώς δεν το είδατε και το οποίο είχε κεντρική φωτογραφία της αξιαγάπητης κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τίτλο: «Η Αμερικανή πρόεδρος της Ευρώπης: Το παράδοξο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».
Άδικο βεβαίως δεν έχει αφού η πρόεδρος της Κομισιόν συμπεριφέρεται ως υπάλληλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Άλλωστε όπως αναφέρει το Politico οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας σχεδιάστηκαν πολύ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας – και ο συντονισμός με τις ΗΠΑ ήταν πιο στενός από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ζάιμπερτ έπαιξαν κεντρικό ρόλο.
Αυτό φαίνεται σε ρεπορτάζ του «Politico», με τον εύστοχο τίτλο «Η Αμερικανή πρόεδρος της Ευρώπης: Το παράδοξο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν». Αναφέρεται λεπτομερώς στην υπερατλαντική ψηφοφορία πριν από τον πόλεμο. Τον Νοέμβριο του 2021, η φον ντερ Λάιεν έκανε την πρώτη της επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο εκείνο το απόγευμα ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ο τότε αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τα Διεθνή Οικονομικά Ντάλιπ Σινγκ και η Αμάντα Σλόατ, ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021, τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου, στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον – και όχι στην Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εκτός από τον Sullivan και τον Singh, βασικό ρόλο θα έπαιζε και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της von der Leyen, Björn Seibert.
Συμφωνήθηκαν τακτικές διαβουλεύσεις. Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, η γνωστή υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, κράτησε την Επιτροπή της ΕΕ σε ευθυγράμμιση με μια εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη.
Από την πλευρά της ΕΕ, ο Ζάιμπερτ ήταν το κύριο πρόσωπο. «Είχαμε μια τεράστια σύγκλιση σε όλα τα επίπεδα», είπε ένας «ανώτερος αξιωματούχος». Δεν είναι περίεργο, ο άνδρας είναι υπερατλαντικός και έχει ήδη συμβουλεύσει τη φον ντερ Λάιεν στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας! Είναι αξιοσημείωτο ότι η επικεφαλής της Επιτροπής ενήργησε μόνη της στις ρυθμίσεις της με την Ουάσιγκτον, χωρίς τακτικές διαβουλεύσεις με το Βερολίνο ή το Παρίσι. Μαζί επεξεργάστηκαν ένα πακέτο κυρώσεων που κρατήθηκε μυστικό μέχρι το τέλος.
Όλα αυτά τα περιγράφει πολύ γλαφυρά το Politico την ώρα που οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν κολοσσιαία τα οικονομικά κέρδη των ΗΠΑ
Εκτός από τους παραγωγούς φυσικού αερίου και οι Αμερικανοί γεωργοί έχουν κι αυτοί να κερδίσουν. Ο Μπάιντεν τους ενίσχυσε με 500 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους και να καλύψουν το κενό που άφησε η Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά σιτηρών. Και δεν είναι μόνο αυτά. Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία, ξεπουλάει σε όλη την Ευρώπη. Είναι κολοσσιαία τα κέρδη της από τις παροχές όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο – χώρια οι αγορές αμερικανικών όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως της Γερμανίας, που αποφάσισε την αγορά 35 μαχητικών F-35, ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, απόφαση για την οποία εξέφρασε τη λύπη του ο Μακρόν. Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ο Μπάιντεν θα ξεπουλήσει ότι «σαπάκι» υπήρχε στις αποθήκες των ΗΠΑ και μάλιστα σε αστρονομικές τιμές.
Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά η «στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια», νομίζω πάει μια χαρά, τρένο!
Σχετικές ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια: Τίποτα με μπόλικο καθόλου
Το εικονικό σύμπαν του Ερντογάν και το μένος του εναντίον των ΗΠΑ
Θέλει ο Στόλτενμπεργκ να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει