Έκθεση Lancet : Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια υγεία
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση κορυφαίας ιατρικής έκδοσης.
Η έκθεση Lancet Countdown αναφέρει ότι η συνεχής εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα αυξάνει τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας, μολυσματικών ασθενειών και ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι ηγέτες θα συναντηθούν για τη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.
Η έκθεση υπό την αιγίδα του University College του Λονδίνου περιλαμβάνει την εργασία 99 ειδικών από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Περιγράφει πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξήσει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας, που ήδη παλεύουν με την πανδημία της COVID-19.
Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά δύο τρίτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, διαπιστώνει. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας «έσπασαν» σε όλο τον κόσμο το 2022, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου όπου καταγράφηκαν 40 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, του Πακιστάν και της Κίνας.
Οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην υγεία περιλαμβάνουν επιδείνωση προβλημάτων όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, η πρόκληση θερμοπληξίας και η κακή ψυχική υγεία. Αλλά οι ειδικοί είπαν ότι υπάρχουν λύσεις. «Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η άμεση δράση θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατομμυρίων, με μια ταχεία στροφή προς την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση», καταλήγει η έκθεση.
Ο Γκουτέρες είπε ότι ο κόσμος παρακολουθεί τις χώρες της G20, οι οποίες παράγουν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου. Πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών και να πρωτοστατήσουν, επενδύοντας περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε.
«Η ανθρώπινη υγεία, τα μέσα διαβίωσης, οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών και οι εθνικές οικονομίες πλήττονται, καθώς ο εθισμός στα ορυκτά καύσιμα ξεφεύγει από τον έλεγχο», είπε. Η νέα έκθεση του Lancet είναι ένα κάλεσμα για δράση. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει δείχνουν την ανάγκη για επείγουσα δράση στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο. Αλλά η σύνοδος κορυφής αντιμετωπίζει ισχυρούς αντίθετους ανέμους.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα απαιτήσουν από τα έθνη που πλούτισαν χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα να αντλήσουν περισσότερα μετρητά για να καλύψουν το κόστος της απώλειας και της ζημίας που προκαλεί η αλλαγή του κλίματος. Και τι γίνεται με τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη δράση για το κλίμα που οι ανεπτυγμένες χώρες υποτίθεται ότι θα είχαν διαθέσει από το 2020; Λείπουν ακόμη δισεκατομμύρια δολάρια από το σύνολο.
Οι Αιγύπτιοι οικοδεσπότες του COP27 έχουν προειδοποιήσει για «κρίση εμπιστοσύνης». Αλλά ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει με μια κρίση κόστους ζωής καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εκτοξεύονται στα ύψη. Πολλοί από αυτούς ξοδεύουν ήδη δισεκατομμύρια για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Έκθεση της Unicef, που δημοσιεύθηκε επίσης την Τετάρτη (26/10), προειδοποίησε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αύξηση της χρηματοδότησης με σκοπό την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων κοινοτήτων από την επιδείνωση του καύσωνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του κλίματος έχει αυξήσει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών. Ο αριθμός των μηνών που διευκολύνουν τη μετάδοση της ελονοσίας αυξήθηκε στις ορεινές περιοχές της Αμερικής και της Αφρικής τα τελευταία 60 χρόνια.
Οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα δεδομένα από το Lancet Countdown υπολογίζουν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε σε 4,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2020, εκ των οποίων 1,3 εκατομμύρια (35%) σχετίζονται άμεσα με την καύση ορυκτών καυσίμων.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν ταχύτατα τις επιπτώσεις άλλων κρίσεων που συνυπάρχουν, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια, η ενεργειακή φτώχεια και η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.