Έλον Μασκ: Τα «τιτιβίσματα» το «ντιλ» με το Twitter και ο...νεροχύτης
Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις και οι εκκεντρικές εμφανίσεις του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ που παραμένει στο επίκεντρο της δημοσιότητας λίγο πριν οριστικοποιήσει τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter.
Ο Έλον Μασκ επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του Twitter, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία στο τέλος της εβδομάδας για να κλείσει τη συμφωνία εξαγοράς του κολοσσού, δημοσιεύοντας ένα βίντεο να κουβαλάει έναν νεροχύτη, στο λόμπι της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.
Με την περίεργη αυτη κίνηση έκανε ένα λογοπαίγνιο αφού το sink (νεροχύτης) στα αγγλικά σημαίνει και «εμπεδώνω» και «χωνεύω». «Μπαίνω στην έδρα του Twitter. Σας αφήνω να το... χωνέψετε» έγραψε στον λογαριασμό του, ενώ παράλληλα άλλαξε το προφίλ του στο Twitter για να αναφέρεται ως «Chief Twit» (Επικεφαλής Τουιτεράς) και η τοποθεσία του ως έδρα του Twitter.
Δικαστήριο έδωσε στον Mασκ προθεσμία μέχρι την Παρασκευή (28/10) για να κλείσει τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας, η οποία θα έδινε τέλος σε μήνες αναταραχής, καθώς ο δισεκατομμυριούχος συμφώνησε να αγοράσει το κοινωνικό δίκτυο και στη συνέχεια προσπάθησε να υποχωρήσει. Παρά τη σαρωτική είσοδο του Μασκ στα κεντρικά γραφεία, δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η αγορά του Twitter είχε οριστικοποιηθεί. Το Twitter επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι το βίντεο ήταν πραγματικό, αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω.
Πριν απο λίγες ημέρες ο Έλον Μασκ είχε προκαλέσει και πάλι σύγχυση με μία αινιγματική του ανάρτηση πυ έκανε το Google Translate να «πάρει φωτιά». Οι σχεδόν 110 εκατ. followers του μεγιστάνα προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν ένα αινιγματικό του tweet στα ελληνικά.
Το post αποτελούνταν από μία μόνο λέξη: «διαλεκτική» .Κάποιοι θεώρησαν ότι η ανάρτηση αποτελούσε μία ακόμα παρέμβασή του στον πόλεμο στην Ουκρανία και μία παραίνεση προς τις δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.
Η «οδύσσεια» εξαγοράς του Twitter
Το Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Μασκ έχει ειδοποιήσει τους επενδυτές που εμπλέκονται στη συμφωνία ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξαγορά μέχρι την προθεσμία της Παρασκευής. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια του Μασκ στο κλείσιμο της συμφωνίας ήταν η διατήρηση της χρηματοδότησης για την οποία είχε δεσμευτεί πριν από περίπου έξι μήνες.
Μια ομάδα τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Morgan Stanley και η Bank of America, υπέγραψαν νωρίτερα φέτος για να δανείσουν 12,5 δισ. δολάρια από τα χρήματα που χρειαζόταν ο Μασκ για να αγοράσει το Twitter και να το κάνει ιδιωτικό. Τα σταθερά συμβόλαια με τον Μασκ δεσμεύουν τις τράπεζες στη χρηματοδότηση, αν και οι αλλαγές στην οικονομία και τις αγορές χρέους από τον Απρίλιο πιθανότατα έκαναν τους όρους λιγότερο ελκυστικούς. Ο Μασκ είπε μάλιστα ότι ο επενδυτικός του όμιλος θα αγόραζε το Twitter για περισσότερο από ό,τι αξίζει.
Το «φλερτ» του Μασκ με το Twitter φάνηκε να ξεκινά στo τέλoς Μαρτίου. Τότε ήταν που το Twitter είπε ότι επικοινώνησε με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή Τζακ Ντόρσι, και τους είπε ότι αγόραζε μετοχές και ότι ενδιαφερόταν είτε να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είτε να κάνει ιδιωτικό το Twitter είτε να ξεκινήσει ένα ανταγωνιστικό μέσο.
Στη συνέχεια, στις 4 Απριλίου, αποκάλυψε σε μια ρυθμιστική κατάθεση ότι είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά την απόκτηση μεριδίου 9% αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην αρχή, το Twitter του πρόσφερε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο του. Αλλά έξι ημέρες αργότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Παράγκ Αγκράουαλ έγραψε στο Twitter ότι ο Mασκ δεν θα συμμετείχε τελικά στο διοικητικό συμβούλιο. Ακολούθησε η προσπάθειά του να αγοράσει την εταιρεία.
Φεύγουν άρον άρον οι εργαζόμενοι του Twitter
Μέσα στο Twitter, η προσφορά του Μασκ αντιμετωπίστηκε με σύγχυση και πτώση του ηθικού, ειδικά καθώς ο μεγιστάνας άσκησε δημόσια κριτική σε έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους του Twitter που εμπλέκονται σε αποφάσεις ελέγχου περιεχομένου. Τον Ιούλιο, ο Μασκ ανέτρεψε τα πάντα, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την προσφορά του, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία δεν ήταν ξεκάθαρη σχετικά με το πρόβλημα με τους ψεύτικους λογαριασμούς που ονόμασε «spam bots».
Το Twitter μήνυσε τον Μασκ στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ για να αναγκαστεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία, κατηγορώντας τον ότι εφηύρε δικαιολογίες. Δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της δίκης ο Μασκ άλλαξε ξανά γνώμη, λέγοντας ότι τελικά ήθελε να ολοκληρώσει τη συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία φοβούνται για το μέλλον τους μετά την είδηση οτι ο Μασκ σχεδιάζει να περικόψει το 75% του προσωπικού του Twitter, εάν αναλάβει. Σε μια έκθεση που συνέταξε το δίκτυο Punks and Pinstripes, περίπου 530 εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την εταιρεία τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν μια αύξηση 60% στον αριθμό των εργαζομένων που αποχώρησαν από την εταιρεία κατά το τελευταίο τρίμηνο. Σχεδόν το 30% από αυτούς πήγαν να δουλέψουν για την Google ή τη Meta, αναφέρει το Business Insider. Άλλοι συνέχισαν να εργάζονται σε άλλες εταιρείες όπως το Pinterest, το LinkedIn και το TikTok.
«Η ουσία εδώ είναι ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τη μάχη μεταξύ του Έλον Μασκ και του Twitter οδηγεί πολλά από τα κορυφαία ταλέντα τους σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης… Αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιλογές για το πού μπορούν να πάνε και να πάνε». είπαν αναλυτές στο Business Insider.
Σχετικές ειδήσεις:
Eλον Μασκ: Το αινιγματικό tweet στα ελληνικά και τα σενάρια
Το Twitter καθησυχάζει τους εργαζομένους του: Κανένα σχέδιο απολύσεων
Ελον Μασκ: Η νέα μυστηριώδης «εφαρμογή των πάντων» που θέλει να δημιουργήσει με όχημα το Twitter