Κίνα: «Λουκέτο» στην Ουχάν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού

Η Κίνα «κλειδώνει» μέρος της Ουχάν, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού
Nέο λοκντάουν στην Ουχάν της Κίνας
ΑΡ
3'

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι «εγκλωβίστηκαν» στο σημείο της πρώτης επιδημίας Covid-19 στον κόσμο το 2019, καθώς κι άλλες κινεζικές πόλεις σφραγίζουν δρόμους και σπίτια. Από την Ουχάν στην κεντρική Κίνα έως το Σινίνγκ στα βορειοδυτικά, διπλασιάζουν τα lockdown, σφραγίζουν κτήρια, κλειδώνουν συνοικίες και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε αγωνία σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την έξαρση των μολύνσεων.

Η Κίνα ανέφερε την Πέμπτη (27/10) μια τρίτη συνεχόμενη ημέρα περισσότερων από 1.000 νέων κρουσμάτων Covid σε εθνικό επίπεδο, ένας μέτριος απολογισμός σε σύγκριση με τις δεκάδες χιλιάδες την ημέρα που οδήγησαν τη Σαγκάη σε πλήρες lockdown νωρίτερα φέτος, αλλά αρκετό για να ενεργοποιήσει περισσότερους περιορισμούς σε όλη την χώρα.

Η Ουχάν, η τοποθεσία του πρώτου ξεσπάσματος της επιδημίας Covid-19 στον κόσμο στο τέλος του 2019, ανέφερε περίπου 20 έως 25 νέες μολύνσεις την ημέρα αυτή την εβδομάδα. Η πόλη έχει καταγράψει 240 κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι τοπικές αρχές διέταξαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους σε μια ολόκληρη περιοχή να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Η Ουχάν ανέστειλε επίσης την πώληση χοιρινού κρέατος σε μέρη της πόλης, σύμφωνα με εικόνες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι αρχές δήλωσαν ότι ένα κρούσμα Covid είχε συνδεθεί με την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος.

Η Γκουανγκζού, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας σε οικονομική παραγωγή και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, σφράγισε την Πέμπτη περισσότερους δρόμους και γειτονιές και κράτησε τους ανθρώπους στα σπίτια τους, καθώς νέες περιοχές θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου σε μια αναζωπύρωση του κορονοϊού που συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα.

Στο Σινίνγκ, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούσαν για ελλείψεις τροφίμων και εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά, καθώς οι υγειονομικές αρχές στην πόλη των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων αγωνίστηκαν για να περιορίσουν την ανάκαμψη της Covid-19 μετά την εβδομαδιαία αργία της Εθνικής Ημέρας στις αρχές Οκτωβρίου.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, ορισμένα καταστήματα λαχανικών και φρούτων έχουν κλείσει και έχουν τεθεί σε καραντίνα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Σινίν την Τετάρτη.

Ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα παρέμεινε μικρός σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα περιορισμού κατά της μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον έχουν επιβαρύνει πολύ τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Άλλες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων έχουν εφαρμόσει νέους περιορισμούς αυτή την εβδομάδα για να περιορίσουν τα τοπικά κρούσματα. Στο Πεκίνο, το θεματικό πάρκο Universal Resort έκλεισε την Τετάρτη, αφού τουλάχιστον ένας επισκέπτης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στο Zhengzhou, ξέσπασε επιδημία σε ένα εργοστάσιο που απασχολεί περίπου 300.000 άτομα και είναι γνωστό ως ο μεγαλύτερος παραγωγός iPhone στον κόσμο.

Η Foxconn Technology Group, η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση, αναγνώρισε την έξαρση την Τετάρτη, αλλά είπε ότι «η λειτουργία και η παραγωγή… είναι σχετικά σταθερή». «Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους (διατηρούνται)», είπε η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πόσοι εργαζόμενοι επηρεάστηκαν από το ξέσπασμα, αλλά είπε ότι ήταν ένας «μικρός αριθμός» και ότι οι αβάσιμες διαδικτυακές φήμες για δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις ήταν «προφανώς ψευδείς».

Η Κίνα έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να τηρήσει το πρόγραμμα μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό με κάθε κόστος και να εφαρμόσει αυτά που οι αρχές λένε ότι είναι απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.