Κίνδυνο για τον πλανήτη φέρνει η κατάρρευση της συμφωνίας με τα σιτηρά

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας - Επιστρέφει ο επισιτιστικός εφιάλτης - Πώς η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά επηρεάζει τον πλανήτη

Κίνδυνο για τον πλανήτη φέρνει η κατάρρευση της συμφωνίας με τα σιτηρά
Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει την παράταση της συμφωνίας που είχε διάρκεια 120 ημερών και έληγε στις 19 Νοεμβρίου.
AP
6'

Νέα τροπή παίρνουν οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με την πρώτη να αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, θέτοντας και πάλι το «σύννεφο» της αύξησης των τιμών τροφίμων και της επισιτιστικής κρίσης πάνω από τον πλανήτη.

Η Μόσχα δικαιολογεί την κίνησή της αυτή επειδή – όπως υποστηρίζει – Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγορεί επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Aπό την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ το Λονδίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μάλιστα, σε μια νεότερη εξέλιξη σύμφωνα με τον Guardian η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστεί παρά την απόσυρση της Ρωσίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα πιέσουν για να εφαρμόσουν μια συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με ένα σχέδιο διέλευσης για 16 πλοία τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της. Επιπλέον ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

«Σιτοβολώνας» της Ευρώπης

Ο χαρακτηρισμός «σιτοβολώνας» της Ευρώπης για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η σημασία της χώρας για την διατροφή του πλανήτη είναι κομβική.

To 2021 η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος σε καλαμπόκι και κριθάρι.

Σιτάρι Καλαμπόκι Κριθάρι

Ευρωζώνη ΗΠΑ Ευρωζώνη

Ρωσία Αργεντινή Αυστραλία

ΗΠΑ Ουκρανία Ουκρανία

Αυστραλία

Καναδάς

Ουκρανία

H λίστα δεν τελειώνει εδώ, 1η στο ηλιέλαιο, 3η στην ελαιοκράμβη και 6η σε λάδι από ελαιοκράμβη. Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών το 2021 έθρεψαν κοντά στα 400 εκατομμύρια ανθρώπου κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας και Βορειανατολικής Αφρικής αλλά και σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας.

Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις σοδειές στα Ουκρανικά λιβάδια. Τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων είναι χαρακτηριστικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :

Ποσοστό Εξάρτησης από Ουκρανία:

  • Λίβανος 63%
  • Τζιμπουτί 56%
  • Πακιστάν 50%
  • Σομαλία 49%
  • Ερυθραία 48%
  • Μαυριτανία 48%
  • Λιβύη 43%

Ο ΟΗΕ ζητά παράταση της συμφωνίας

Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει την παράταση της συμφωνίας που είχε διάρκεια 120 ημερών και έληγε στις 19 Νοεμβρίου. Η Ρωσία, όμως, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά κατηγορώντας Κιέβο και Λονδίνο ότι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με drones στο στόλο της ανοικτά της Κριμαίας, κοντά στη Σεβαστούπολη. Παράλληλα, κατηγορεί τη Βρετανία, κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ, για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Οποιαδήποτε εμπλοκή αρνείται το Λονδίνο ενώ, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα, ότι μπορεί η Ρωσία να ευθύνεται για τις εκρήξεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα και να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στις επιθεωρήσεις πλοίων

Η ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει από τις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη στις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC), που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη αυτής της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

«Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας γνωστοποίησε (...) ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το JCC.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία.

Η Ρωσία επιπλήττει τις ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

"Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη", έγραψε ο Ανατόλι Αντόνοφ στην εφαρμογή Telegram. "Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος."

"Όλες οι ενδείξεις πως Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί", είπε ο Αντόνοφ.

Η Βρετανία απέρριψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη ρωσική κίνηση "απλώς απαράδεκτη", λέγοντας ότι θα αυξήσει τον υποσιτισμό ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο.

"Οποιαδήποτε ενέργεια από τη Ρωσία να διαταράξει αυτές τις κρίσιμης σημασίας εξαγωγές σιτηρών είναι ουσιαστικά μια δήλωση πως άνθρωποι και οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα αλλιώς θα πεινάσουν", ανέφερε σε μια δήλωση ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως η Ουκρανία επιτέθηκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) νωρίς το πρωί χθες, Σάββατο, και πως Βρετανοί "ειδικοί" του Πολεμικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό της "τρομοκρατικής" επίθεσης.

Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης προσωπικό του βρετανικού ΠΝ για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς αερίου Nord Stream τον περασμένο μήνα, έναν ισχυρισμό που απέρριψε ως ψευδή το Λονδίνο υποστηρίζοντας ότι επινοήθηκε προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή