Ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2012

Χρονιά – σταθμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδεικνύεται το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
2'

Διαδηλωτές από όλο τον κόσμο ήρθαν σε αντιπαράθεση με κυβερνήσεις, αναζητώντας την πραγματική αλλαγή και ένα καλύτερο αύριο για το μέλλον τους. Ο γ.γ. της οργάνωσης, Σαλίλ Σαλέτι, σε σχετικές δηλώσεις του είπε: «Στην αρχή του 2012 τίποτε δεν έδειχνε πως η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά της δράσης. Την περασμένη χρονιά, κατέστη σαφές σε πολλές περιπτώσεις πως οι ωφελιμιστικές συμμαχίες και τα οικονομικά συμφέροντα ξεπέρασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις μεγάλες δυνάμεις να ανταγωνίζονται για την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η αρχική υποστήριξη στα κινήματα δεν είχε την ίδια συνέχεια, αφού οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις διαδηλώσεις με βιαιότητα ή αδιαφορία.

Στην ίδια έκθεση πάντως, τονίζεται ξεκάθαρα πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρέπει να διεξάγει έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.

Σε 91 χώρες, η οργάνωση καταγράφει συγκεκριμένους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και τονίζει πως τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση συνεχίζονται σε τουλάχιστον 101 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Ειδικά η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή σε χώρες όπως το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ακόμα, γίνεται λόγος για υπερβολική βία σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Ουγκάντα και η Σενεγάλη.

Ακτιβιστές δέχτηκαν απειλές ή έχασαν τη ζωή τους σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Κολομβία, επισημαίνει η Αμνηστία.

Τέλος σημειώνεται πως τη χρονιά αυτή, η Κίνα έχει ρίξει το βάρος στην καταστολή των διαδηλώσεων.