Πεσκόφ: Η Βρετανία «συντονίζει» τις εκρήξεις στους αγωγούς Nordstream
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «κατευθύνει και συντονίζει» τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.
Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας, μετά και τις πρόσφατες κατηγορίες απο βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης οτι Ρώσοι πράκτορες είχαν παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο της Λιζ Τρας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέρριψε σήμερα ευθύνες για τη δολιοφθορά στους αγωγούς αερίου Nordstream στο Λονδίνο.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν δεδομένα που δείχνουν ότι Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί κατεύθυναν και συντόνιζαν την επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ. «Υπάρχουν στοιχεία ότι η Βρετανία εμπλέκεται σε δολιοφθορά, σε τρομοκρατική επίθεση σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές, όχι μόνο ρωσικές, αλλά διεθνείς» είπε.
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά επέμεινε ότι η Δύση θα πρέπει να αναλύσει «προσεκτικά» τις πληροφορίες της Μόσχας. «Περιμένουμε ότι παρά την απαράδεκτη σιωπή των ευρωπαϊκών χωρών, αυτή η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί ωστόσο» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα εξετάσει επίσης περαιτέρω βήματα.
Το Λονδίνο νωρίτερα απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας να αποκαλεί τις κατηγορίες «επινοημένη ιστορία». Οι εκρήξεις στο τέλος Σεπτεμβρίου ώθησαν φυσικό αέριο από τους αγωγούς στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην επιφάνεια, σε μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που αύξησε περαιτέρω τις γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η Μόσχα κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις των αγωγών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, χωρις να προσφέρει καμία σταθερή απόδειξη. Η Ουκρανία και ορισμένες δυτικές χώρες χαρακτήρισαν τις επιθέσεις δολιοφθορά και έστρεψαν το δάχτυλο με τη σειρά τους στη Ρωσία.
Οι κατηγορίες για την παρακολούθηση της Τρας
Η βρετανική ταμπλόιντ Daily Mail έγραψε το Σάββατο (29/10) ότι ρώσοι πράκτορες απέκτησαν πρόσβαση στο τηλέφωνο της Τρας όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, ο Πεσκόφ ειχε απαντήσει ότι λίγα δημοσιεύματα στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να ληφθούν στα σοβαρά. «Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη υλικού στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρό. Και αυτά τα έντυπα τα μεταχειριζόμαστε ως κίτρινο Τύπο», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε «άκρως απόρρητες λεπτομέρειες» των διαβουλεύσεων της Τρας με ξένους συμμάχους, πέραν των προσωπικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν με τον στενό συνεργάτη της, τον Κουάζι Κουάρτενγκ, ο οποίος αργότερα διορίστηκε υπουργός Οικονομικών.
Τα μηνύματα φέρονται να αφορούσαν συζητήσεις της τότε επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τις αποστολές οπλικών συστημάτων. Η βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κάνει λόγο για λήψη μηνυμάτων που αφορούν διάστημα έως και ενός έτους.