Αρνητική έκθεση για τον ΟΗΕ από τη Διεθνή Αμνηστία
Σύμφωνα με τον γ.γ. Σαλίλ Σέτι, «Οι λαοί εξεγείρονται με κίνδυνο τη ζωή τους. Δυστυχώς οι ηγεσίες τους, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τους διαψεύδουν. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζουν να βάζουν πρώτα τα πολιτικά και εμπορικά τους συμφέροντα και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τρανό παράδειγμα είναι η προδοσία του λαού της Συρίας».
Η οργάνωση κάνει αρνητική αναφορά στη στάση Κίνας και Ρωσίας για το βέτο που έθεσαν στις δύο αποφάσεις που καταδίκαζαν τη βία από το καθεστώς Ασάντ προς του Σύρους διαδηλωτές. Ακόμα κατηγορεί για συνηγορία την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, χώρες που «σιωπούν» σε τέτοια γεγονότα.
«Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέπεμψε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την υπόθεση του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, δεν πήρε ανάλογα μέτρα εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αν και υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας», σύμφωνα με την έκθεση.
Την ανάγκη προστασίας των κατοίκων σε Μπαχρέιν και Υεμένη επισημαίνουν οι άνθρωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, αφού «οι διαδηλωτές έχουν επείγουσα ανάγκη προστασίας από την πολιτική που εφαρμόζουν οι ηγέτες. Το θάρρος που έδειξαν οι διαδηλωτές την περασμένη χρονιά είναι τόσο μεγάλο όσο και η απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν έχει προσαρμοστεί (στις καταστάσεις), δείχνει χαμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες».
Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία κάνει επίθεση στον ΟΗΕ, τον οποίο καλεί να υιοθετήσει μια "ισχυρή συνθήκη" για το εμπόριο όπλων στη διάρκεια διάσκεψης τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη:
«Ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς ηγέτες να βάλουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντά τους. Αν δεν υπάρξει μια τέτοια συνθήκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα φαίνεται σαν να έχει αποτύχει στο ρόλο που έχει αναλάβει να διαφυλάξει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».