Βραζιλία: Oδηγοί φορτηγών πιστοί στον Μπολσονάρο μπλοκάρουν δρόμους
Οδηγοί φορτηγών στη Βραζιλία, πιστοί στον Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχουν αποκλείσει δρόμους σε όλη τη χώρα, μετά την ήττα του απερχόμενου προέδρου από τον αριστερό αντίπαλο Λούλα ντα Σίλβα
Επεισόδια με οδηγούς φορτηγών αναφέρθηκαν σε όλες εκτός από δύο πολιτείες της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί σημαντική αναστάτωση και να επηρεαστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.
Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες, ο Λούλα είχε το 50,9% των έγκυρων ψήφων έναντι του 49,1% του κ. Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής (30/10). Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει παραδεχτεί ακόμη την ήττα του, ούτε αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που φαίνεται πως έχουν διχάσει το έθνος.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο απερχόμενος πρόεδρος θα μπορούσε να περιπλέξει τη δίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την προγραμματισμένη ορκωμοσία του πρώην προέδρου Λούλα, την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης μπροστά από στρατιωτικές βάσεις, ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να παρέμβουν. Οι οδηγοί φορτηγών υπέρ του Μπολσονάρο άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα σε όλη την αχανή χώρα αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων ανέφερε 342 τέτοια περιστατικά, με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις να γίνονται στο νότο της χώρας. Ορισμένα από τα εμπόδια αποκαταστάθηκαν αργότερα από την αστυνομία.
Πολλοί οδηγοί φορτηγών επωφελήθηκαν από το χαμηλότερο κόστος ντίζελ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπολσονάρο. Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes διέταξε τη Δευτέρα την αστυνομία να διαλύσει αμέσως τα οδοφράγματα. Προειδοποίησε ότι όλοι όσοι εξακολουθούν να μπλοκάρουν τους δρόμους την Τρίτη θα τιμωρούνται με πρόστιμο 19.300 δολαρίων την ώρα.
Αφού έχασε οριακά από τον αντίπαλό του, ο 67χρονος Μπολσονάρο λέγεται ότι αποσύρθηκε στο δωμάτιό του για να κοιμηθεί. Το επόμενο πρωί, ένας προεδρικός σύμβουλος και ο αντιπρόεδρός του εθεάθησαν να φτάνουν στο προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια, αλλά δεν είναι σαφές αν ο ίδιος συνάντησε κοντινούς του ανθρώπους και τι ειπώθηκε.
Αργότερα, ο Μπολσονάρο εθεάθη να φεύγει από το παλάτι και να ταξιδεύει στο κτήριο όπου βρίσκεται το επίσημο γραφείο του. Οι φορτισμένες δηλώσεις του μέχρι σήμερα, όπως ότι «μόνο ο Θεός θα μπορούσε να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του» σημαίνουν ότι υπάρχει τεταμένη αναμονή για να εμφανιστεί δημόσια. Πριν από τις εκλογές, είχε επανειλημμένα δημιουργήσει αβάσιμες αμφιβολίες για το εκλογικό σύστημα.
Στη νικηφόρα ομιλία του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Λούλα, 77 ετών, αναφέρθηκε στο πολιτικό ρήγμα στη Βραζιλία, το οποίο μεγάλωσε περαιτέρω κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας.
«Αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα. Αυτός ο πληθυσμός δεν θέλει να πολεμήσει άλλο», είπε, υποσχόμενος ότι θα κυβερνήσει για όλους τους Βραζιλιάνους και όχι μόνο για εκείνους που τον ψήφισαν.
Για τη νίκη του τον συνεχάρησαν αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε ότι η νίκη ήρθε «μετά από ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές».
Είναι μια ιστορική επιστροφή για τον Λούλα, έναν πολιτικό που δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2018 επειδή ήταν στη φυλακή και του απαγόρευσαν να διεκδικήσει το αξίωμα.