Ο τυφλός τρόμος έφθασε στη Σουηδία

Η Σουηδία περιλαμβάνεται πλέον στις χώρες που έχουν πληγεί από το «κύμα της διεθνούς τρομοκρατίας», γράφει ο σημερινός σουηδικός Τύπος....
2'

Η Σουηδία περιλαμβάνεται πλέον στις χώρες που έχουν πληγεί από το «κύμα της διεθνούς τρομοκρατίας», γράφει ο σημερινός σουηδικός Τύπος.

«Ο τυφλός τρόμος έφθασε στη Σουηδία. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, είμαστε, εμείς οι απλοί και ανυπεράσπιστοι πολίτες, στόχος των καμικάζι», γράφει η εφημερίδα SvD. Υπό τον τίτλο "Μια επίθεση εναντίον όλων μας", η εφημερίδα Dagens Nyheter επισημαίνει ότι «η Σουηδία πλήττεται από το κύμα της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία, κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών έχει προκαλέσει θύματα σε διάφορες περιοχές όπως το Μπαλί, η Μαδρίτη , το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη».

«Με τις βόμβες της Στοκχόλμης, η ιδέα ότι ο φονταμενταλισμός και οι επιθέσεις αυτοκτονίας αποτελούν προβλήματα που δεν μας αφορούν, εμάς τους Σουηδούς, διαλύεται», συνεχίζει.

«Εκείνος ή εκείνοι που σχεδίασαν τις βαρβαρότητες του Σαββατοκύριακου, ήθελαν να επιτεθούν στην πλέον πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας την περίοδο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων», γράφει η εφημερίδα.

Η SvD θέτει ένα ερώτημα για το μέλλον: «το γεγονός ότι η Sapo (οι υπηρεσίες Πληροφοριών) φαίνεται ότι δεν τον είχε εντοπίσει, θέτει το ερώτημα εάν υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι τρομοκράτες που μπορούν να χτυπήσουν (και πάλι)».

Ο σουηδός εισαγγελέας δήλωσε σήμερα ότι ο φερόμενος ως βομβιστής στην επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στη Στοκχόλμη «έδρασε μόνος του», όμως είχε συνεργούς σε αυτή την «πολύ καλά σχεδιασμένη» επίθεση. Η «πολύ καλά σχεδιασμένη» επίθεση απέτυχε, πιθανά, λόγω του γεγονότος ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πολύ νωρίς.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, επεσήμανε σήμερα ότι δεν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως η εμπλοκή της στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις.

«Θα το εξετάσουμε μάλλον ψύχραιμα και θα δούμε σε ποια συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε, αλλά προφανώς δεν θα έχει επιπτώσεις στην εξωτερική μας πολιτική ή στην εσωτερική», δήλωσε ο Μπιλντ.