Πακιστάν: Αναρρώνει ο Χαν Μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Πακιστάν: Η απόπειρα δολοφονίας σημειώθηκε στην Ουαζιραμπάντ, περίπου 170 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν.
AP
4'

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν αναρρώνει σήμερα στο νοσοκομείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στην οποία τραυματίστηκε από σφαίρα, με τους υποστηρικτές του να δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν «τη μεγάλη πορεία» προς το Ισλαμαμπάντ κατά της κυβέρνησης.

Από τη χθεσινή επίθεση εναντίον της οχηματοπομπής του – την οποία φαίνεται ότι εξαπέλυσε ένας ένοπλος—σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα άλλοι, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στο Πακιστάν, το οποίο έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική κρίση μετά την απομάκρυνση του Χαν από την εξουσία τον Απρίλιο.

Ο πρώην σταρ του κρίκετ βρίσκεται «σε σταθερή κατάσταση και είναι καλά» στο νοσοκομείο της Λαχόρης όπου νοσηλεύεται, όπως δήλωσε σήμερα ο γιατρός του.

Ο 70χρονος Χαν ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή μια «μεγάλη πορεία» προς το Ισλαμαμπάντ στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες υποστηρικτές του, με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το πρώτο βήμα για να επανέλθει στην εξουσία.

Κατά την επίθεση δέχθηκε τουλάχιστον μία σφαίρα στο δεξί πόδι, όταν ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί με αυτόματο όπλο εναντίον του κοντέινερ που ήταν τοποθετημένο σε ένα φορτηγό, από το οποίο ο Χαν συνηθίζει να απευθύνεται στο πλήθος από την αρχή της πορείας.

Η απόπειρα δολοφονίας σημειώθηκε στην Ουαζιραμπάντ, περίπου 170 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

«Όλοι όσοι ήταν όρθιοι στην πρώτη γραμμή χτυπήθηκαν», δήλωσε ο Φάουαντ Τσόντρι πρώην υπουργός Ενημέρωσης της κυβέρνησης Χαν.

Ήταν «μια απόπειρα να τον σκοτώσουν, να τον δολοφονήσουν», δήλωσε ο Ραούφ Χάσαν στενός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού.

Πολλά στελέχη του κόμματός του, του Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, Κίνημα του Πακιστάν για τη Δικαιοσύνη), είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ το κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή, κάτι που η ίδια διέψευσε κατηγορηματικά.

Η πορεία συνεχίζεται

Ο Τσόντρι διευκρίνισε ότι τα στελέχη του PTI θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν σχετικά με «τη μεγάλη πορεία», ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί.

«Η μεγάλη πορεία για την πραγματική ελευθερία θα συνεχιστεί και το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου επίσης, μέχρις ότου υπάρχει ανακοίνωση για εκλογές», τόνισε στο Twitter.

Μετά την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία, έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του τον Απρίλιο, ο Χαν δεν έχει σταματήσει να ζητεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, βασιζόμενος στη σταθερή δημοτικότητά του για να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Η κυβέρνηση προτιμά να περιμένει ως τον Οκτώβριο 2023 οπότε ολοκληρώνεται η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος ώστε να έχει χρόνο να εργαστεί για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στη διάρκεια της νύκτας χιλιάδες υποστηρικτές του Χαν συγκεντρώθηκαν στο σημείο της επίθεσης, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν πανό με πολιτικά συνθήματα.

Η υπουργός Ενημέρωσης Μαριγιούμ Αουρανγκζέμπ ανακοίνωσε χθες ότι ένας δράστης συνελήφθη, ενώ στο διαδίκτυο αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο ο άνδρας εξηγεί την πράξη του.

«Το έκανα διότι ο Χαν παραπλανεί τους πολίτες. Προσπάθησα να τον σκοτώσω, έκανα ό,τι μπορούσα», λέει ο άνδρας που φαίνεται να βρίσκεται στο εσωτερικό αστυνομικού τμήματος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξοργίστηκε από τον θόρυβο που προερχόταν από την οχηματοπομπή την ώρα του καλέσματος για προσευχή.

Μεγάλη στήριξη

Πολλές πολιτικές δολοφονίες έχουν αμαυρώσει την πρόσφατη ιστορία του Πακιστάν, μεταξύ των οποίων αυτή της Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, της πρώτης γυναίκας που κυβέρνησε μουσουλμανική χώρα στη σύγχρονη εποχή. Οι εντολείς της δολοφονίας της δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Παρά την εκδίωξή του από την πρωθυπουργία ο Χαν χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τους Πακιστανούς. Από τον Απρίλιο διοργανώνει μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, με στόχο να ασκήσει πίεση στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η πτώση του είναι καρπός «συνωμοσίας» των ΗΠΑ και επικρίνει συνεχώς την κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ καθώς και το στρατιωτικό κατεστημένο.