Νέος γύρος συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η ομάδα 5+1 επιδιώκει να εξασφαλίσει «εγγυήσεις» από το Ιράν ότι δεν επιδιώκει την κατασκευή ατομικών όπλων, όπως το υποπτεύονται ορισμένες δυτικές χώρες και το Ισραήλ.

Νέος γύρος συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
2'

Tο Ιράν επιδιώκει κυρίως την άρση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες.

Συγκεκριμένα οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν συμφώνησαν σήμερα σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών στη Βαγδάτη, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Θα υπάρξουν και άλλες συνομιλίες», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας μετά από δύο ημέρες τεταμένων συζητήσεων μεταξύ του Ιράν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκπροσώπων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) συν τη Γερμανία.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα πρέπει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σύντομα.

Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα που περιγράφεται ως «πολύ κακή» από έναν ιρανό αξιωματούχο. Η Αστον και ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλιλί είχαν τρεις διμερείς συναντήσεις, είπε.

Η ομάδα 5+1 επιδιώκει να εξασφαλίσει «εγγυήσεις» από το Ιράν ότι δεν επιδιώκει την κατασκευή ατομικών όπλων, όπως το υποπτεύονται ορισμένες δυτικές χώρες και το Ισραήλ, ενώ το Ιράν επιδιώκει κυρίως την άρση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες.

Η πρόκληση της συνάντησης της Βαγδάτης ήταν να τεθούν τα θεμέλια για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση της κρίσης γύρω από το θέμα αυτό που δυσχεραίνει εδώ και πολλά χρόνια τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Πριν από την έναρξη της συνόδου ο Τζαλιλί ήλπιζε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν «την αφετηρία μιας νέας εποχής» μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή