COP27: Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, οι κρισεις και οι προκλήσεις

Ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν ραντεβού στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου για να λάβουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), την ώρα που ο πλανήτης εκπέμπει SOS 

Kρίσιμη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα
Kρίσιμη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα
ΑΡ
3'

Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν από σήμερα στην Αίγυπτο για να μετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) με στόχο να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να δοθεί βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Περίπου 110 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να πάρουν τον λόγο σήμερα και αύριο στο Σαρμ ελ Σέιχ, την ώρα που αυξάνονται οι κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος: η εισβολή στην Ουκρανία, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και η απειλή ύφεσης, η ενεργειακή κρίση η οποία οδηγεί τον πλανήτη να στραφεί και πάλι στα ορυκτά καύσιμα, η επισιτιστική κρίση.

Όλες αυτές οι προκλήσεις κινδυνεύουν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές επιπτώσεις της οποίας έγιναν έντονα αισθητές το 2022: καταστροφικές πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία.

Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

«Όλες οι κρίσεις είναι σημαντικές, αλλά καμία δεν έχει τέτοιες επιπτώσεις» όπως η κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες της οποίας «θα επιδεινωθούν», τόνισε χθες Κυριακή κατά την επίσημη έναρξη της COP27 ο Σάιμον Στιλ επικεφαλής του ΟΗΕ- Κλίμα. Ωστόσο οι χώρες βρίσκονται πολύ μακριά από το να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τον προβιομηχανική εποχή, ο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Όμως ακόμη κι αν οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 5% με 10%, γεγονός που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα.

Και με τις τρέχουσες πολιτικές το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ένδειξη της «υποχώρησης» που πολλοί λένε ότι φοβούνται είναι το γεγονός ότι μόλις 29 χώρες κατέθεσαν μετά την COP του 2021 σχέδια για την περαιτέρω μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αν και όλες είχαν υιοθετήσει μια «συμφωνία» που τις καλούσε να το πράξουν.

Άλλο ένα φλέγον ζήτημα είναι η παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αν και συμβάλλουν πολύ λίγο σε αυτή.

Χθες αντιπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην COP27 συμφώνησαν να εντάξουν για πρώτη φορά στην επίσημη ατζέντα της διάσκεψης το ακανθώδες θέμα της παροχής αποζημίωσης προς τις φτωχές χώρες για τις ζημιές που υφίστανται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στη διάρκεια της COP27 δεν αναμένεται να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται με ορίζοντα το 2024. Η σύνοδος θα διεξαχθεί με δύο μεγάλους απόντες: τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ο οποίος θα κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο Σαρμ ελ Σέιχ στις 11 Νοεμβρίου.

Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Σι και ο Μπάιντεν ενδέχεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:42ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μια Pagani Zonda από κέρματα