Επίσκεψη στη Συρία σχεδιάζει ο Κόφι Ανάν
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν σχεδιάζει να μεταβεί στη Συρία σύντομα, πιθανώς πριν από τα τέλη του μηνός, για να συναντηθεί με σύρους αξιωματούχους και να συζητήσει σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιό του, που ούτε οι αρχές ούτε η ένοπλη αντιπολίτευση τηρούν.
Αυτό «αναμενόταν να γίνει περί την Κυριακή 27η Μαΐου, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη», είπε διπλωμάτης στον ΟΗΕ μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
Άλλοι διπλωματικοί απεσταλμένοι επιβεβαίωσαν ότι το -όχι οριστικοποιημένο- σχέδιο του Ανάν είναι να επισκεφθεί τη Συρία, όπου η σύγκρουση ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντιπολίτευση που είναι αποφασισμένη να τον ανατρέψει συνεχίζει να μαίνεται.
Η εκεχειρία της 12ης Απριλίου, για την οποία διαμεσολάβησε ο Ανάν, αποσκοπούσε να σταματήσει τις συγκρούσεις μετά την εξέγερση που άρχισε με ειρηνικές διαδηλώσεις πριν από 14 μήνες αλλά έχει προσλάβει χαρακτήρα ένοπλης σύγκρουσης, μία εκεχειρία που όμως δεν τηρείται.
Ο εκπρόσωπος του Ανάν δεν έχει ως τώρα σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται κοντά στην πλήρη ανάπτυξη μιας δύναμης άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών στη Συρία για την επίβλεψη της -ανύπαρκτης- εκεχειρίας. Η δύναμη αντιμετώπισε απειλές, όπως βομβιστικές επιθέσεις, αλλά δεν έχει απώλειες ως σήμερα. Ο ΟΗΕ και ο Ανάν πρόκειται να δώσουν αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Τετάρτη για την κατάσταση στη Συρία, Η 90ήμερη εντολή της δύναμης παρατηρητών του ΟΗΕ, της UNSMIS, εκπνέει τον Ιούλιο.
Ένας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι γίνεται συζήτηση περί ενίσχυσης της δύναμης, η ανάπτυξη της οποίας είχε την σθεναρή υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας. Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιστέκονται στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Δαμασκό και καλούν τη συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες να τηρήσουν το σχέδιο του Ανάν.
Άλλοι διπλωμάτες ωστόσο ανέφεραν πως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ιδέα ακόμη και της ανανέωσης της εντολής της αποστολής, εάν η κυβέρνηση του Άσαντ δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους του σχεδίου Ανάν. Αυτό καλεί να υπάρξει εκεχειρία, να αποσυρθούν τα στρατεύματα και τα βαρέα όπλα από τις πόλεις, να αναπτυχθεί η δύναμη των παρατηρητών, και να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση ώστε να υπάρξει μια διαδικασία «πολιτικής μετάβασης».