Το Mastodon είναι η πλατφόρμα που φαίνεται να επωφελείται από τις αλλαγές που φέρνει ο Έλον Μασκ στο Twitter. Το ενδιαφέρον για την πλατφόρμα τονώθηκε καθώς οι χρήστες του Twitter ψάχνουν εναλλακτική αφού ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter φέρνει αλλαγές που δεν ικανοποιούν κανέναν.
Το Mastodon είναι ένα... ομοσπονδιακό δίκτυο. Πρόκειται δηλαδή για τη συλλογή μιας σειράς κοινωνικών δικτύων σε servers σε όλο τον κόσμο, τα οποία συνδέονται με την τεχνολογία του Mastodon σε μια πλατφόρμα γνωστή ως «Fediverse».
Ο χρήστης εγγράφεται σε έναν συγκεκριμένο server, ο οποίος τρέχει από εκείνον που τον στήνει, συνήθως εθελοντές με δικά τους έξοδα ή με προσφορές μέσω Patreon. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και πολιτική, για παράδειγμα, ποιος μπορεί να εγγραφεί και πώς θα εποπτεύονται οι κουβέντες.
Ο χρήστης μπορεί ακόμα να ξεκινήσει και τον δικό του server και να θέσει τους κανόνες ο ίδιος. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει η λίστα των servers, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανά περιοχή ή ενδιαφέρον. Το σύνολο των servers εντάσσονται στο «Σύμφωνο του Mastodon» το οποίο έχει κανόνες, για παράδειγμα, κατά του ρατσισμού και του σεξισμού.
Σε όποιον server του Mastodon και αν εγγραφεί ο χρήστης, πάντως, μπορεί να ακολουθεί χρήστες από διαφορετικούς servers. Επίσης, ως μέσο που έχει αναπτυχθεί στη βάση του εθελοντισμού, δεν υπάρχουν πληρωμένες διαφημίσεις στο feed.
Ξεκινώντας να φτιάξετε λογαριασμό
Μόλις ο χρήστης επιλέξει όνομα μπορεί να στήσει τον λογαριασμό του με μια φωτογραφία προφίλ και να ξεκινήσει. Αντίθετα με το Twitter, το όνομα χρήστη θα μοιάζει με email.
Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει τρόπο να βρει κανείς εύκολα στο Mastodon τους χρήστες που ακολουθούσε στο Twitter. Μπορείς να αρχίσεις να ακολουθείς όσους γνωρίζεις ή να επιστρέψεις στο Twitter για να δεις πόσοι έχουν ανακοινώσει την επικείμενη μετακίνησή τους στο Mastodon.
Οι αναρτήσεις μοιάζουν αλλά είναι διαφορετικές
Αρχικά οι αναρτήσεις στο Mastodon ονομάζονται «toots» αντί για «tweets». Στα θετικά είναι ότι έχεις στη διάθεσή σου διπλάσιους χαρακτήρες για να στείλεις το μήνυμά σου. Έχεις καλύτερο έλεγχο απ' ό,τι στο Twitter για το ποιοι μπορούν να δουν τις αναρτήσεις σου. Τα hashtags δεν δουλεύουν τόσο καλά όσο στο Twitter, όμως μπορείς να μοιραστείς τη σκέψη κάποιου που ακολουθείς κάνοντάς την boost, το αντίστοιχο δηλαδή του retweet. Δεν μπορείς όμως να παραθέσεις κάποια ανάρτηση
Εύκολη επαλήθευση
Η προαναγγελία του Μασκ για χρηματικό αντίτιμο στην επαλήθευση λογαριασμού, προκάλεσε το μαζικό κύμα εξόδου χρηστών. Από την άλλη το Mastodon έχει ένα διαφορετικό σύστημα επαλήθευσης.
Αν υπάρχει κάποιο σάιτ που διαχειρίζεστε με το προφίλ σας, μπορεί να σας αναγνωρίσει ως ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, κάτι που θα δώσει και στους ακολούθους σας μια κάποια επιβεβαίωση ώστε να σας εμπιστευθούν ως αυτόν που λέτε ότι είστε.