Μουντιάλ Κατάρ: «Οδηγός επιβίωσης» για τους φιλάθλους

Όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν στο Κατάρ εν όψει του κύματος τουριστών που θα επισκεφτεί τη χώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο
Εορταστικό το κλίμα στο Κατάρ
Associated Press
5'

Μόλις 11 ημέρες μας χωρίζουν από τη «σέντρα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καταρ για το 2022. Πάνω από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι θα μεταβούν στη χώρα της Ασίας για να παρακολουθήσουν από κοντά τους μεγαλύτερους αστέρες του ποδοσφαίρου, ωστόσο τα πράγματα στη φετινή διοργάνωση θα είναι λίγο διαφορετικά. Όσον αφορά στο έξω-αγωνιστικό κομμάτι θα ισχύουν ορισμένοι αυστηροί κανόνες για τους επισκέπτες, λόγω της συντηριτικής κουλτούρας που επικρατεί στο Κατάρ.

Αν και από την αυταρχική κυβέρνηση διαμηνύεται ότι θα υπάρξει μια κάποια «χαλάρωση» εν όψει του μεγάλου τουριστικού κύματος, οι οπαδοί θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τους νόμους και τα πολιτιστικά έθιμα του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα και τον κώδικα ενδυμασίας.

Τι ισχύει για την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ σερβίρεται μόνο σε εστιατόρια και μπαρ ξενοδοχείων που έχουν άδειες στο Κατάρ. Είναι παράνομο να το καταναλώνετε αλλού. Οι μη μουσουλμάνοι κάτοικοι της Ντόχα που έχουν άδεια οινοπνεύματος, ωστόσο, μπορούν να πίνουν στο σπίτι. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι οπαδοί θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μπύρα Budweiser εντός των γηπέδων πριν και μετά τους αγώνες. Οι οπαδοί μπορούν επίσης να καταναλώνουν ποτό τα βράδια σε μια καθορισμένη «fan zone» στο κέντρο της Ντόχα. Γενικά στο Κατάρ, η δημόσια μέθη τιμωρείται με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση. Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων ασφαλείας του Κατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η αστυνομία θα κάνει τα... στραβά μάτια στα περισσότερα αδικήματα, αλλά ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εάν κάποιος εμπλακεί σε καβγά σε κατάσταση μέθης ή καταστρέψει δημόσια περιουσία. Η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 και οι άνθρωποι στην είσοδο των μπαρ συχνά ζητούν ταυτότητα με φωτογραφία ή διαβατήριο κατά την είσοδο.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ναρκωτικών ουσιών

Το Κατάρ είναι ένα από τα πιο αυστηρά κράτη στον κόσμο όσον αφορά τα ναρκωτικά, απαγορεύοντας την κάνναβη ακόμη και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ηρεμιστικά και αμφεταμίνες. Η πώληση, η διακίνηση και η κατοχή παράνομων ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης που ακολουθούνται από απέλαση και βαριά πρόστιμα. Οι κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών μπορεί να επισύρουν τη θανατική ποινή. Οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους νόμους όταν φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad, όπου οι αρχές εξετάζουν ενδελεχώ τις τσάντες των επιβατών αλλά και τους ίδιους με νέα τεχνολογία ασφαλείας και έχουν συλλάβει όσους μεταφέρουν ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες ναρκωτικών.

Σεξουαλικές σχέσεις

Το Κατάρ θεωρεί έγκλημα τη συμβίωση ανύπαντρων γυναικών και ανδρών, χρησιμοποιώντας τους περίφημους νόμους περί απρέπειας για να τιμωρήσει το εξωσυζυγικό σεξ. Ωστόσο, οι αρχές λένε ότι τα ανύπαντρα ζευγάρια μπορούν να μοιράζονται δωμάτια ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς προβλήματα. Ακόμα και στους δρόμους υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί για τα ζευγάρια καθώς οι επισκέπτες θα πρέπει να αποφεύγουν να δείχνουν την οικειότητά τους δημόσια. Ο νόμος του Κατάρ προβλέπει ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για ενήλικες που έχουν καταδικαστεί για συναινετικό ομοφυλόφιλο ή λεσβιακό σεξ. Το crossdressing ποινικοποιείται επίσης. Επίσης σύμφωνα με τους διοργανωτές όπως αναφέρει το Associated Press, οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, μπορεί να έρθει στη χώρα «χωρίς να φοβάται οποιουδήποτε είδους επιπτώσεις». Ωστόσο, ένας αξιωματούχος προειδοποίησε ότι σημαίες της LGBTQ κοινότητας με το ουράνιο τόξο, θα μπορούσαν να κατασχεθούν για να προστατεύσουν τους οπαδούς από επιθέσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σε μια περιοχή όπου οι διακρίσεις είναι ανεξέλεγκτες.

Ενδυματολογικός κώδικας

Ο τουριστικός ιστότοπος της κυβέρνησης του Κατάρ προτρέπει τους άνδρες και τις γυναίκες να «δείξουν σεβασμό για την τοπική κουλτούρα αποφεύγοντας την υπερβολικά αποκαλυπτική ένδυση στο κοινό». Ζητάει από τους επισκέπτες να καλύψουν τους ώμους και τα γόνατά τους. Όσοι φορούν σορτς και αμάνικα τοπ μπορεί να απομακρυνθούν από κυβερνητικά κτίρια και εμπορικά κέντρα. Οι γυναίκες που επισκέπτονται τα τζαμιά της πόλης θα λάβουν κασκόλ για να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Προσοχή στα... λόγια και στις χειρονομίες

Το να υψώνει κάποιος το μεσαίο δάχτυλό του ή εκφράζεται με βρισιές, ιδιαίτερα όταν συναλλάσσεται με την αστυνομία, μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη. Οι περισσότερες ποινικές υποθέσεις στο Κατάρ που την «πατάνε» οι τουρίστες περιλαμβάνουν τέτοια αδικήματα. Η φωτογράφιση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, καθώς και η λήψη φωτογραφιών από στρατιωτικούς ή θρησκευτικούς χώρους, μπορεί να οδηγήσει σε παράβαση. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχει κάποιος όταν μιλά για τη θρησκεία και την πολιτική με τους ντόπιους. Η προσβολή της βασιλικής οικογένειας μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή. Λίγοι είναι οι ντόπιοι που θα δεχθούν να ακούσουν κριτική για την κυβέρνησή τους. Τέλος η διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι ένα σοβαρό, επομένως είναι καλύτερο να αποφευχθούντα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη:

Μουντιάλ 2022: Η Αγγλία ζητάει να αποζημιωθούν οι μετανάστες εργαζόμενοι

Μουντιάλ 2022: Εξαφανίστηκε ο οπαδός που πήγαινε περπατώντας στο Κατάρ