Φέτερμαν όπως...Μενέντεζ: Ο νέος φιλέλληνας της αμερικανικής Γερουσίας
Ο Τζον Φέτερμαν θα διαδεχθεί τον γερουσιαστή Πατ Τούμι που συνταξιοδοτήθηκε, μεταφέροντας μια έδρα της Γερουσίας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους στα χέρια των Δημοκρατικών. «Στοιχηματίσαμε στον λαό της Πενσυλβάνια και δεν μας απογοητεύσατε», έγραψε στο Twitter, ένας απο τους πιο αντισυμβατικούς υποψηφίους των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.
Το 2009 ο Φέτερμαν είχε χαρακτηριστεί ο πιο «cool» δήμαρχος της Αμερικής σύμφωνα με τους «New York Times», ενώ όπως αποδεικνύεται τάσσεται στο πλευρό των Ελλήνων και της Κύπρου. Ο νικητής της κρίσιμης αναμέτρησης στην Πενσιλβάνια που επικράτησε του Τούρκου γιατρού Μεμέτ Οζ Οζ είχε ζητήσει μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας.
Τον περασμένο μήνα είχε προβεί σε μια ξεκάθαρη δήλωση αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, τη μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία», στηρίζοντας τις θέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Ο μεγάλος νικητής των ενδιάμεσων εκλογών στην Πενσυλβάνια δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση, περιγράφοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» για τον ίδιο και εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης.
Στο πλευρό της ελληνοαμερικανικής κοινότητας
Ο Τζον Φέτερμαν συντάχθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, έχοντας αντίπαλο τον φιλότουρκο Μεχμέτ Οζ, γνωστό τηλεαστέρα, ο οποίος υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η νίκη του Φέτερμαν, σε συνδυασμό με την πλήρη σύμπλευσή του με τις θέσεις της ελληνικής ομογένειας, προσθέτουν έναν ακόμη φιλέλληνα στο νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».
Ο 53χρονος Φέτερμαν, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον Μάιο, το οποίο επηρέασε την ικανότητά του να μιλάει, βρισκόταν επί μήνες μπροστά από τον Οζ στις δημοσκοπήσεις, αλλά η κούρσα είχε γίνει αμφίρροπη τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο πλευρό του μέχρι το τέλος, η σύζυγός του, Ζιζέλ Μπαρέτο Φέτερμαν, η οποία λειτούργησε ως αντικαταστάτρια της εκστρατείας του, ενώ ο Φέτερμαν ανάρρωνε από το εγκεφαλικό επεισόδιο. «Πριν από έξι μήνες μου έσωσε τη ζωή», είπε ο Φέτερμαν, ευχαριστώντας την δημόσια μετά τη νίκη του.