Κωνσταντινούπολη: Πάνω από 20 άτομα έχουν συλλάβει οι τουρκικές αρχές

Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει τους 53.
3'

Συγκλονισμένη είναι η γετονική Τουρκία από την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην πολύβουη και πάντοτε γεμάτη κόσμο οδό Ιστικλάλ (σ.σ. άλλοτε μεγάλη οδό του Πέραν) της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτικό μήνυμά του έδωσε τους παραπάνω αριθμούς ενώ σημείωσε πως αν και είναι λάθος να πούμε από τώρα πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, εντούτοις όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Καντίρ Χας, Δημήτρης Τριανταφύλλου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA » για το τρομοκρατικό χτύπημα στον πολυσύχναστο δρόμο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη.

«Πάνε αρκετά χρόνια, νομίζω από το 2016 που είχαμε τρομοκρατικά χτυπήματα τέτοιου μεγέθους στην Κωνσταντινούπολη. Τελευταία φορά αν θυμάμαι καλά ήταν τέλη Ιουνίου του 2016 που χτύπησε στο παλιό αεροδρόμιο της πόλης. Κυριακή απόγευμα με μία βόμβα, τόσο μεγάλη έκρηξη έξι νεκροί, 81 τραυματίες και οι 2 κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Είναι από άλλες εποχές και το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 14 ώρες και καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αυτού του χτυπήματος, γιατί και οι τουρκικές αρχές αι ο Ερντογάν από την αρχή ήταν πολύ προσεκτικές, χωρίς να λένε τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά τώρα παρακολουθούσα ότι ο Σοϊλού έχει κάνει δηλώσεις και μιλάει για τρομοκρατία», είπε αρχικά ο κ. Τριανταφύλλου.

«Δεν ξέρω αν το άτομο που συνελήφθη είναι αυτή η γυναίκα, η γυναίκα ενδεχομένως να έχει πεθάνει. Πάνω από 20 άτομα από ότι ξέρω είναι υπό κράτηση και γίνεται η έρευνα, υπάρχουν 10 εισαγγελείς που έχουν ανακοινωθεί ότι παρακολουθούν την έρευνα», συνέχισε.

Για το ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επίθεση, ο κ. Τριανταφύλλου δήλωσε πως, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δούμε ποιος είναι πίσω από αυτό. Η τρομοκρατία συνήθως στην Τουρκία ήταν 2 οργανώσεις που έκαναν επιθέσεις. Οι Κούρδοι συνήθως δεν χτυπάνε στα τυφλά, χτυπάνε κυβερνητικούς στόχους. Όταν υπάρχουν χτυπήματα κατά αστυνομικών τμημάτων, κατά του στρατού, οτιδήποτε έχει συμβολισμό είναι οι Κούρδοι, δεν θέλουν να χτυπήσουν στα τυφλά, να τραυματιστεί και να πεθάνει ο απλός λαός. Μετά, υπάρχει η τρομοκρατία των Ισλαμιστών και των διάφορων οργανώσεων που όντως έχουν χτυπήσει στα τυφλά. Στην περίοδο 2014-2016 που υπήρχαν τρομακτικές επιθέσεις, είχαμε λίγο και από τα δύο».

«Διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σοϊλού έκανε λόγο για του υποτιθέμενους συμμάχους και για το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς κρατούν στα εδάφη τους και φιλοξενούν τρομοκράτες, έκανε αναφορά στο PKK και στους Κούρδους είναι ενδιαφέρον το μυημένα που περνάει προς τα έξω, ότι ενδεχομένως να το συνδέουν με τους Κούρδους», συμπλήρωσε.

Αλλά, θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό. Ίσως να το είπε και για την Σουηδία αλλά ενδεχομένως και για μας, ότι φιλοξενούμε τρομοκράτες. Το στρατόπεδο στο Λαύριο, σύμφωνα με την Τουρκία, φιλοξενεί Κούρδους. Αυτές είναι δηλώσεις του κ. Σοϊλού δεν έχω δει κάποιον άλλον από την κυβέρνηση να λέει κάτι τέτοιο. Η πλατεία Ταξίμ είναι κλειστή και γίνεται έρευνα, τα ζητήματα ασφάλειας παίζουν μεγάλο ρόλο. Είναι ανησυχητικό όμως αυτό. Πριν από 6-7 χρόνια με την βόμβα έξω από το στάδιο στο Μπεσίκτας που και εκεί περάνει κόσμος. Πίστευα ότι είχαμε ξεπεράσει αυτές τις εποχές. Έχουμε πάρα πολλούς Άραβες τουρίστες, έχουμε πολλού Ρώσους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την χώρα τους για να μην τους βάλουν να πολεμήσουν. Η Τουρκία έχει αναπτυχθεί στον τουρισμό της πάλι μετά τον κορωνοϊό, υπάρχει όμως ανησυχία», κατέληξε.