Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR
Σταθακόπουλος: «Πιθανή προβοκάτσια Ερντογάν η έκρηξη στην Πόλη»
Για το χτύπημα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι της Κυριακής (13/11) και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβοκάτσιας, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Διδάκτωρ Παντείου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος, συνεργάτης εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, και δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω, Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Σημειώνεται ότι στην ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, την οποία οι τουρκικές Αρχές αποδίδουν σε τρομοκρατική ενέργεια, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 80 είναι οι τραυματίες.
«Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία είναι ένα σύνηθες και πυκνό φαινόμενο. Αποδίδονταν κυρίως σε Κούρδους, εκτός περιπτώσεων της εποχής της ανόδου του ISIS, όπου παρατηρήθηκαν και άλλου είδους τρομοκρατικά χτυπήματα από μη Κούρδους όπως στο κλαμπ Ρέινα. Η πλατεία Ταξίμ και η λεωφόρος Ιστικλάλ είναι το σύνηθες πεδίο των τυφλών αυτών χτυπημάτων που στοιχίζουν τη ζωή σε αθώους Τούρκους πολίτες και τουρίστες. Εν προκειμένω από τις πρώιμες ανακοινώσεις της τουρκικής αστυνομίας το χτύπημα φέρεται να αποδίδεται σε Κούρδους», είπε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος και στη συνέχεια τόνισε πως «πέραν του δυσάρεστου αυτού γεγονότος το οποίο η Ελλάδα (όπως και με τα προηγούμενα) καταδίκασε απερίφραστα, ενδέχεται Τούρκοι αξιωματούχοι να εμπλέξουν ως ηθικό αυτουργό, μεταξύ άλλων και την Ελλάδα, πως τάχα μου εκπαιδεύει Τούρκους τρομοκράτες στο Λαύριο.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού η Ελλάδα ούτε στηρίζει την τρομοκρατία, αντιθέτως την διώκει, ούτε φυσικά εκπαιδεύει Τούρκους για να κάνουν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία. Εξάλλου, το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων Προσφύγων στο Λαύριο είναι ανοιχτό, ορατό και δεκτικό ελέγχων από ελληνικούς και διεθνείς φορείς για την νομιμότητά του».
Ερωτώμενος σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι πίσω από το χτύπημα, ο διεθνολόγος σημειώνει: «Πιθανολογούμενο όφελος από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη σαφώς δεν έχουν οι Κούρδοι, εννοείται ούτε η Ελλάδα, πιθανώς όμως να έχει πολιτικό όφελος ο Τούρκος Πρόεδρος, με συσπείρωση των ψηφοφόρων του ενόψει των τουρκικών εκλογών. Τέλος, θα μπορούσε το χτύπημα να είναι μία από τις γνωστές προβοκάτσιες που από το 1955 αρέσκεται το τουρκικό Bαθύ Kράτος για να βρει αφορμές να εκκαθαρίσει κοινότητες και ομάδες ανθρώπων ή αξιωματούχων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ θα μπορούσε να δείξει πως τάχα μου η Τουρκία δέχεται επίθεση και να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο του τουρκικού συντάγματος για ανωτέρα βία και έκτακτη ανάγκη που αυτομάτως δίνει εξάμηνη παράταση θητείας τον εκάστοτε Τούρκο Πρόεδρο. Άρα θα μπορούσε ο νυν πρόεδρος να μεταθέσει τις εκλογές για τις αρχές του 2024, χωρίς αυτό να θεωρηθεί συνταγματική εκτροπή».
Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, αναμένεται να «εκμετατελλευθεί» το γεγονός. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος καταλήγει:
«Περιμένουμε ο Τούρκος Πρόεδρος να θέσει αυτά τα θέματα της τρομοκρατίας στη συνάντηση των G20 στην Ινδονησία καθώς και να επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τα εξοπλιστικά θέματα της Τουρκίας».
Η γυναίκα που αιματοκύλισε την Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της σύλληψης
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 22 υπόπτους, αναμεσά τους και τη γυναίκα που τοποθέτησε τη βόμβα.
«Το άτομο που έριξε τη βόμβα συνελήφθη από τη Γενική μας Διεύθυνση Ασφάλειας», είπε στο TRT Haber.
Πρόσθεσε ότι υποπτεύεται πως η βόμβα ήταν έργο της κουρδικής αυτονομιστικής ομάδας PKK και υποσχέθηκε σκληρή απάντηση των τουρκικών αρχών. «Αυτοί που μας προκάλεσαν αυτόν τον πόνο μπορούν να βιώσουν όλο και περισσότερο πόνο». διεμήνυσε.
Τα δελτία ειδήσεων έδειξαν προηγουμένως εικόνες ενός ατόμου, που φαινόταν να είναι γυναίκα, να αφήνει ένα πακέτο κάτω από ένα υπερυψωμένο παρτέρι στην πολυσύχναστη λεωφόρο Ιστικλάλ ένα δημοφιλές σημείο για ντόπιους και τουρίστες.
Ο Σοϊλού είπε ότι η εντολή για την επίθεση στη λεωφόρο Iστικλάλ της Κωνσταντινούπολης δόθηκε στο Κομπάνι, μια πόλη στη βόρεια Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις κατά της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας τα τελευταία χρόνια.
Πενήντα άνθρωποι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την επίθεση της Κυριακής, η οποία πυροδότησε ανησυχίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει στόχος περισσότερων επιθέσεων, όπως το μπαράζ των εκρηξεων που αιματοκύλισαν τη χώρα από τα μέσα του 2015 έως το 2017.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η ύποπτη γεννήθηκε το 1999 και είναι μέλος του PKK, ενώ τα αρχικά της φέρονται να είναι Α.Α. Τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα και ένα βίντεο, που δείχνει τη γυναίκα να τρέχει να απομακρυνθεί ανάμεσα στο πλήθος, λίγο πριο μηχανισμός που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερω
Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε οτι η « διεθνής κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των πολιτών μας είναι οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της υποστήριξης ορισμένων χωρών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εάν αυτές οι χώρες θέλουν τη φιλία της Τουρκίας, πρέπει να σταματήσουν αμέσως την άμεση και έμμεση υποστήριξή τους στην τρομοκρατία».