Ανάλυση Politico: Σούνακ – Μακρόν! Ανθίζει το πολίτικο τους «bromance»
Μετά από χρόνια σκληρής διαμάχης, ο… έρωτας μπορεί επιτέλους να ανθίζει κατά μήκος της Μάγχης.
Στις αλλαγές που μπορεί να φέρει στις αγγλογαλλικές σχέση η εκλογή Σούνακ αναφέρετε το Politico.
Αν και σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού είναι ακόμη νωρίς να βγουν συμπεράσματα «ανώτεροι αξιωματούχοι τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία τολμούν να ελπίζουν ότι μια νέα καλή σχέση γειτονίας μπορεί να σφυρηλατηθεί μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του Εμμανουέλ Μακρόν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
«Όντας συνομήλικοι, πλούσιοι, πρώην στελέχη τραπεζών που εντάσσονται στον χώρο της κεντροδεξιάς όλα δείχνουν ότι θα τα πάνε καλά; Μπορούν να συγκρίνουν το… μέγεθος των μπόνους τους! Αστειεύτηκε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, αναφερόμενος στην προηγούμενη ζωή του Σουνάκ στην Goldman Sachs και την ιστορία του Μακρόν στη Ρότσιλντ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.
Και προσθέτει: «τα πρώτα σημάδια φαίνονται θετικά. Το πολύ σημαντικό πρώτο ραντεβού φάνηκε να πήγε καλά — μια διμερής συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27 στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα. Ο Μακρόν γοητεύτηκε αρκετά ώστε να προσκαλέσει τον Σουνάκ πίσω στο Παρίσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για μια διάσκεψη για την υποστήριξη της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθεί ξανά αυτή την εβδομάδα, αυτή τη φορά στις όμορφες παραλίες του Μπαλί, σε ένα τροπικό σκηνικό για τη σύνοδο κορυφής της G20».
Επιπλέον οι δύο πλευρές πρόκειται να αποκαλύψουν τις επόμενες ημέρες την πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη «διακαναλική μετανάστευση», μετά από μήνες διπλωματικού αδιεξόδου υπό την προηγούμενη ηγεσία της Βρετανίας.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι μετά από μια μακρά, ταραχώδη περίοδο μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2016, και οι δύο κυβερνήσεις ελπίζουν να αδράξουν την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα μετά την άφιξη του Σουνάκ στην Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Μερικές φορές ήμασταν όμηροι - και από τις δύο πλευρές - της εσωτερικής πολιτικής, αλλά τα στρατηγικά μας συμφέροντα είναι ευθυγραμμισμένα και οι ικανότητές απόκρισης μας παρόμοιες», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης στο Politico προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής, οι διμερείς συνομιλίες ήταν «θετικές».
Επιπλέον, ανώτερος αξιωματούχος στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που γνωρίζει και τους δύο άνδρες είπε ότι «ήταν σίγουροι ότι η σχέση θα λειτουργήσει».
Ο Jean-Pierre Jouyet, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι η προηγούμενη καριέρα των δύο ανδρών ως τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομικών θα βοηθήσει την αμοιβαία κατανόηση.
«Η σχέση μπορεί να λειτουργήσει, επειδή είχαν παρόμοια μονοπάτια, βλέπουν τις αγορές με παρόμοιο τρόπο – και επειδή ο Μακρόν είναι πολύ πιο δεξιός από ό,τι πριν από πέντε χρόνια», είπε ο Jouyet.
«Υπό τον Μπόρις Τζόνσον, η σχέσεις Βρετανίας – Γαλλίας έπιασαν πάτο γιατί δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους Γάλλους σε τίποτα. Το πρώτο πράγμα που είπε ο Σούνακ ήταν ότι ήθελε να ξαναρχίσει τη σχέση… υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία», αναφέρει ο Jouyet.
Τέλος το Politico σημειώνει στο ίδιο άρθρο ότι οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών ελπίζουν ότι μια συμφωνία για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την άνοιξη.
Την ίδια στιγμή το θέμα της μετανάστευσης παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα, αλλά μια συμφωνία για στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου ίσως αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη συνεργασία, μετά τις επιτυχημένες συνομιλίες μεταξύ Σουνάκ και Μακρόν στην Αίγυπτο.
Όσον αφορά την ενέργεια, η χαμηλή δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου το καθιστά εξαρτημένο από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Jean-Louis Thiériot, Γάλλος βουλευτής του κόμματος Les Republicains, σημειώνει ότι ο Μακρόν θα είναι πρόθυμος να ενισχύσει τους δεσμούς με την Downing Street δεδομένων των δυσκολιών στη σχέση του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Άλλοι διπλωμάτες λένε ότι ο Μακρόν θέλει απλώς να επιλύσει τα πολλαπλά εκκρεμή ζητήματα στις αγγλογαλλικές σχέσεις.