Μπάιντεν - Μακρόν τραβούν το «λουρί» του Ερντογάν - Χουνέρι με τα F-16

Διαφορετική οπτική δίνει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του για την συνάντηση Μπαίντεν - Ερντογάν, χωρίς να κάνει καμία αναφορά για την αναβάθμιση των F-16 και υποβαθμίζοντας παράλληλα την συνάντηση των δυο
AP
5'

Ευκαιρία να «συμμαζέψουν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτέλεσε για Τζο Μπάιντεν και Εμάνουελ Μακρόν, η Σύνοδος των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου συζητήθηκαν τόσο τα ενεργειακά - γεωστρατηγικά θέματα, όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου προς τον «σουλτάνο» ήταν ξεκάθαρο εφιστώντας την προσοχή στον Τούρκο ομόλογό του, για διατήρηση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις Μακρόν ευθυγραμμίστηκαν απόλυτα τόσο με την ελληνική θέση -που καταγγέλλει την προκλητική δραστηριότητα της Άγκυρας στην περιοχή- όσο και με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που επανειλημμένως έχουν επιπλήξει την Άγκυρα, ειδικότερα όσο αφορά την εργαλειποίηση του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε με ξεκάθαρο τόνο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.

Ταυτόχρονα ο Εμάνουελ Μακρόν τόνισε επίσης -αφήνοντας για το διπλό παιχνίδι της Άγκυρας- ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Τουρκίας σε σχέση με την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ ταυτόχρονα «καμπανάκι» ήταν και οι αναφορές για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες μπλοκάρει η Τουρκία, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως ελπίζει ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν

Την ίδια ώρα και παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατήθηκαν κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση Μπαίντεν - Ερντογάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση «χαστούκι» κατά της Τουρκίας για απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών στην παραχώρηση καθεστώς παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».

Τέλος, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων.

«Πάγος» στα τουρκικά F-16 μέχρι να μαζευτεί ο Ερντογάν

Μήνυμα να συνετιστεί η Τουρκία, αποτέλεσε η φαινομενικά θετική δήλωση Μπάιντεν, ότι θα στηρίξει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 (ισχυρισμός της τουρκικής πλευράς), με το καλό κλίμα στη συζήτηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Τουρκό ομόλογό του, να σκιάζει ένα μεγάλο «ναι μεν αλλά».

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία είναι «σημαντικός παίκτης» στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πολλές φορές την ενόχλησή του για το «μπλοκάρισμα» της αγοράς και της ανανέωσης των μαχητικών από την Ουάσιγκτον ενώ πρόσφατα δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσε να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για την Άγκυρα.

Παρά τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με τα συμπεράσματα της συζήτησης των δυο προέδρων, το Στέιτ Ντιπαρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς Ερντογάν για το πρόγραμμα των F-16.

Συγκεκριμένα, η επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20 δεν ανέφερε καθόλου το θέμα που «καίει» την Τουρκία, με το γεγονός αυτό να μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους, όπως αυτή της υποβάθμισης της συζήτησης που εκτυλίχθηκε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το hellas Journal, η πλευρά των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τη συνάντηση «pull-aside with Erdogan» δηλαδή ως ανεπίσημη, όπως θα λέγαμε στα ελληνικά «στο πόδι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν και στον λαό της Τουρκίας για τις πράξεις βίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέστησε σαφές ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του στον πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του να ανανεώσει την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι ήταν κρίσιμη για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας και ότι η Πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί.

Σχετικές ειδήσεις