Πολωνία: Ουκρανικό πύραυλο «βλέπουν» ΗΠΑ,Ρωσία -Πυρετός διαβουλεύσεων

ΗΠΑ και Ρωσία φέρεται να συμφωνούν ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία ήταν ουκρανική αεράμυνα ,την ώρα που συνεδριάζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, με αποκλειστικό θέμα τις εκρήξεις σε πολωνικό έδαφος. Δείγματα αποκλιμάκωσης
Πυρετός διαβουλεύσεων μετά το χτύπημα στην Πολωνία
ΑΡ
5'

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι συμφώνησαν ανεξάρτητα ότι ο πύραυλος που έπληξε ένα πολωνικό χωριό την Τρίτη (15/11), σκοτώνοντας δύο άτομα, ήταν μέρος της αεράμυνας της Ουκρανίας που προσπαθούσε να αποκρούσει μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη δεν είχε στοχεύσει εντός 35 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας. Σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το Tass, το υπουργείο ανέφερε: «Οι δηλώσεις διαφόρων ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών πυραύλων» στο χωριό Przewodów αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης»

Το ρωσικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι έχει ταυτοποιήσει τα συντρίμμια ως ουκρανικό S-300 από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν. Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι είναι απίθανο ο πύραυλος να προήλθε από τη Ρωσία– είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ που μίλησε στο Reuters.

Η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης και δύο αξιωματούχοι της Συμμαχίας.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, είπε χθες ότι ο πύραυλος έπεσε σε μια εγκατάσταση σιτηρών σε ένα χωριό περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους και την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Η αντίδραση των συμμάχων μας, η απερίφραστη υποστήριξή τους και η προθυμία τους να σταθούν στο πλευρό μας, δείχνει ότι είμαστε μια πολύ πιο ασφαλής χώρα από ό,τι αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM.

«Ως χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, μπορεί να εκτεθούμε σε διάφορα είδη περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων τυχαίων» πρόσθεσε. Πολλοί σύμμαχοι ζήτησαν διεξοδικές έρευνες για την πηγή του πυραύλου, καθώς η Πολωνία επιχειρεί να ρίξει φως στο περιστατικό.

Κρεμλίνο: «Aβάσιμες δηλώσεις» απο κάποιες χώρες

Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι κάποιες χώρες έκαναν «αβάσιμες δηλώσεις» για την έκρηξη που σημειώθηκε στο πολωνικό έδαφος. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως εξήγησε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιηθεί ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν «συγκρατημένη» σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε νωρίτερα ότι η Βαρσοβία δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» για το ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο που έπεσε στο πολωνικό έδαφος.

Σούνακ: Τίποτε δεν θα είχε συμβεί χωρίς την εισβολή της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι το πλήγμα στην Πολωνία, όποια και αν είναι η προέλευσή του, «δεν θα σημειωνόταν χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» επισημαίνοντας την σφοδρότητα των ρωσικών βομβαρδισμών την ώρα του συμβάντος.

Την ώρα που η Πολωνία έκανε λόγο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής» και το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα, ο Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί ότι πρέπει να συνεχισθεί η έρευνα. «Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή είναι η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα του πολέμου του Πούτιν», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Οσο θα συνεχίζεται, θα συνιστά απειλή για την ασφάλειά μας και για την ασφάλεια των συμμάχων μας και όσο θα συνεχίζεται, θα συνεχίζει και να καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία», είπε. «Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν», είπε αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής.

Τόνισε ότι η Ρωσία εκτόξευσε χθες 80 πυραύλους κατά της ουκρανικής επικράτειας «την ώρα της διεξαγωγής της συνόδου της G20», πράγμα που δείχνει «πλήρη περιφρόνηση απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες». Νωρίτερα, ο νέος βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσία του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Για το θέμα του πλήγματος στην Πολωνία, Σούνακ και Τριντό «τόνισαν ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή στην Ουκρανία από τον Πούτιν ευθύνεται για τις βιαιότητες», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Από το Βίλνιους, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της νατοϊκής αντιαεροπορικής άμυνας στα ουκρανοπολωνικά σύνορα και στο υπόλοιπο τμήμα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω ότι μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Ιούλιος 2023) θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο, καθώς η κατάσταση επιβεβαιώνει ότι είναι η σωστή απόφαση και χρειάζεται ταχεία υλοποίηση», δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι το χθεσινό περιστατικό στην Πολωνία δεν αύξησε το επίπεδο των στρατιωτικών κινδύνων και προειδοποιώντας οτι «ατυχήματα και πιθανές παρεκκλίσεις πυραύλων είναι πιθανόν να συμβούν στο μέλλον» .

Με πληροφορίες απο Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις