Ιράν: Νύχτα κόλαση με 15 νεκρούς - Ανάμεσά τους και ένα 9χρονο αγόρι

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Ένα 9χρονο αγόρι είναι ανάμεσα στους 15 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις χειρότερες ταραχές που βίωσε η χώρα μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι.

Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν
Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν
ΑΡ
4'

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο Ιράν, ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένα εννιάχρονο αγόρι, σε ξεχωριστά επεισόδια, καθώς η χώρα έζησε μια από τις πιο σοβαρές και εκτεταμένες νύχτες διαμαρτυριών των τελευταίων εννέα εβδομάδων.

Στην επέτειο της εξέγερσης του 2019, τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων κατηγόρησαν τρομοκράτες με δύο μοτοσυκλέτες για τη δολοφονία επτά ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο στη νότια πόλη Izeh Khuzesta. Ωστόσο, οι διαδηλωτές είπαν ότι μέλη της δύναμης της πολιτοφυλακής Basij έτρεξαν, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων ένα εννιάχρονο αγόρι που καθόταν σε ένα αυτοκίνητο με τον πατέρα του. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι δύο εθελοντές περιπολικοί Basij ήταν μεταξύ των νεκρών και 10 τραυματίστηκαν.

Άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Ισφαχάν, ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σε ξεχωριστά περιστατικά. Οι αναφορές για περαιτέρω θανάτους στο ιρανικό Κουρδιστάν ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών τη νύχτα σε 15. Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ακολούθησαν τη γραμμή της κυβέρνησης ότι άγνωστες αντικυβερνητικές δυνάμεις ή τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους ήταν υπεύθυνοι, αλλά μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν πυρά άοπλοι πολίτες.

348 οι νεκροί των διαδηλώσεων

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαδηλώσεων αυξήθηκε σε 348, σύμφωνα με την Harana, μια υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και τα στοιχεία είναι αδύνατο να επαληθευτούν.

Κυβερνητικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι δολοφονίες μπορεί να είναι σημάδι ότι οι διαδηλώσεις μετατρέπονταν σε ένοπλη εξέγερση. Θα διεξαχθεί έρευνα για τους θανάτους, ενώ τώρα είναι πιθανό να υπάρξει μια τεράστια μάχη προπαγάνδας στην οποία η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις είναι η βάση για τον «συριοποίηση» του Ιράν και την κατάρρευση της τάξης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν καταστήματα κλειστά στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Ωστόσο, το κράτος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ενθουσιασμός για αυτές τις διαδηλώσεις και ότι οργανωμένες συμμορίες πίεσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για να κατεβάσουν τα ρολά τους.

Το μεγάλο «πρόβλημα» του καθεστώτος, που αναγνωρίζεται από πολλούς μεταρρυθμιστές πολιτικούς και ακαδημαϊκούς στο Ιράν, είναι ότι πολλοί διαδηλωτές έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να παίρνουν τις ειδήσεις τους από αυτές που θεωρούν ως εντελώς απαξιωμένες επίσημες πηγές και αντ' αυτού βασίζονται είτε σε εσωτερικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε σε διεθνείς δορυφορικές μεταδόσεις στα φαρσί. από κανάλια, όπως το BBC Persian ή το Iran International.

Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχουν πλέον καταδικαστεί επίσημα σε θάνατο, σύμφωνα με το κέντρο μέσων ενημέρωσης για το δικαστικό σώμα, ένας για φερόμενη πυρπόληση σε κυβερνητικό κτίριο. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι από το Κουρδιστάν, αλλά έκτοτε μετατράπηκαν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παρομοίασε με επανάσταση.

Μιλώντας στο Μπαλί την Τετάρτη, ο Μακρόν είπε: «Κάτι που έχει αλλάξει [στο έδαφος στο Ιράν] είναι αυτή η επανάσταση των γυναικών, των νέων του Ιράν, που υπερασπίζονται οικουμενικές αξίες όπως η ισότητα των φύλων. Είναι σημαντικό να επαινέσουμε το θάρρος και τη νομιμότητα αυτού του αγώνα».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Ahmad Vahiidi, ισχυρίστηκε ότι αρκετοί φερόμενοι ως πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών έχουν συλληφθεί. Είπε: «Στις ταραχές συνελήφθησαν άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων, μερικοί από τους οποίους έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Υπήρχαν στοιχεία από τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών και θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο». Επτά Γάλλοι υπήκοοι συνελήφθησαν, πιθανώς ως απάντηση στη συνάντηση του Μακρόν με εξόριστους Ιρανούς που αντιτίθενται στο καθεστώς.

Η Γαλλία ετοιμάζεται να ψηφίσει κατά του Ιράν σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα. Το ψήφισμα καταδικάζει το Ιράν για την αποτυχία του να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντας ότι τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν είναι τώρα 18 φορές περισσότερα από το όριο που είχε καθοριστεί από την αρχική πυρηνική συμφωνία του 20115.

Η Δύση φαίνεται να επανεξετάζει ολόκληρη τη στρατηγική της έναντι του Ιράν, κάτι που το πολιτικό κατεστημένο μόλις αρχίζει να συνειδητοποιεί. Οι εσωτερικές διαμαρτυρίες και οι αποδείξεις ότι το Ιράν προμήθευε τη Ρωσία με drones για να βοηθήσει στην επίθεση στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή