Γάμοι χωρίς σεξ για τους millennials - Τι λένε οι ειδικοί

Οι Millennials θα έπρεπε να είναι στη σεξουαλική τους ακμή. Γιατί τόσα πολλά ζευγάρια αναφέρουν μεγάλες περιόδους «ξηρασίας»;

Γάμοι χωρίς σεξ για τους millennials - Τι λένε οι ειδικοί
Pixabay
7'

«Τα πρώτα [αρκετά] χρόνια του γάμου μας είχαμε μια καταπληκτική σεξουαλική ζωή… και καθώς μεγάλωνε (είναι 30 τώρα), απλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πια για το σεξ». Αυτό είναι ένα από τα πολλά σχόλια που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα του Reddit. Αν και μπορεί να φαίνεται αρκετά φυσικό αυτές οι ιστορίες να προέρχονται από ηλικιωμένα ζευγάρια που αγωνίζονται να διατηρήσουν τη σπίθα που είχαν δεκαετίες νωρίτερα, πολλές δημοσιεύονται από άτομα ηλικιών από 20 μέχρι 30 ετών.

Μερικοί λένε ότι τα παιδιά ή ο γάμος σταματούν τη σεξουαλική τους ζωή. Άλλοι λένε ότι οι σύζυγοί τους με «χαμηλή λίμπιντο» μπορούν να παρακολουθούν πορνό, αλλά δεν «ενθουσιάζονται» μαζί τους. Η λίστα με τα παράπονα συνεχίζεται από millennials που μιλούν για τα «νεκρά υπνοδωμάτιά» τους.

Αν και οι millennials βρίσκονται γύρω από τη σεξουαλική τους ακμή, ορισμένα άτομα αυτής της γενιάς σε όλο τον κόσμο φέρεται να «αποσύρονται από το σεξ».

Κάποια πρόσφατα στατιστικά στοιχεία λένε μια παρόμοια ιστορία. Μια έρευνα του 2021 σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών σε όλες τις ΗΠΑ, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kinsey στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το κατάστημα λιανικής πώλησης σεξ Lovehoney, έδειξε ότι μεταξύ των παντρεμένων ενηλίκων, οι millennials ήταν πιο πιθανό να «αναφέρουν προβλήματα στη σεξουαλική επιθυμία». Η έρευνα έδειξε ότι το 25,8% των παντρεμένων millennials ανέφεραν αυτό το πρόβλημα, ενώ μόνο το 10,5% των παντρεμένων Gen Z και το 21,2% των παντρεμένων ενηλίκων Gen X ανέφεραν το ίδιο.

Οι απόψεις των ειδικών που μίλησαν στο BBC διαφέρουν. Ο σεξολόγος Στίβεν Σνάιντερ, με βάση την πόλη της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι δεν γίνεται σεξ, όταν το ζευγάρι έρχεται σε επαφή τέσσερις φορές τον χρόνο ή λιγότερο, εκτός κι αν το ζευγάρι «κάνει σεξ τέσσερις φορές τον χρόνο και συμφωνούν και οι δύο πως είναι υπέροχα».

Η Κίμπερλι Άντερσον, σεξολόγος και επίκουρη καθηγήτρια της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA, ορίζει ως γάμο με «λίγο σεξ», όταν αυτό γίνεται λιγότερο από 25 φορές τον χρόνο. Άλλοι λένε πως ο ορισμός είναι άκρως υποκειμενικό ζήτημα. Για παράδειγμα, εάν ένα ζευγάρι είναι δυσαρεστημένο με τη συχνότητα που κάνει σεξ, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε γάμους με λίγο ή καθόλου σεξ. Εάν υπάρξει «απόκλιση επιθυμίας», όπως το θέτει η σεξολόγος Κριστέν Λοζάνο, από την Καλιφόρνια, αυτή η ανισορροπία μπορεί με τον καιρό να εδραιωθεί. Για παράδειγμα, το άτομο που θέλει περισσότερο σεξ και παίρνει πρωτοβουλίες μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειες και να χάσει την αυτοεκτίμησή του, εάν διαρκώς το απορρίπτουν. Στο μεταξύ, ο σύντροφος που απορρίπτει ίσως αρχίσει να αισθάνεται όλο και περισσότερες ενοχές, και όλο αυτό δημιουργεί ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες για ερωτική διέγερση.

Άλλοι παράγοντες είναι ζητήματα παθολογικά ή ψυχολογικά, καθώς μπορεί να καθιστούν το σεξ αδύνατο, επώδυνο, δύσκολο ή ανεπιθύμητο. Το φορτωμένο πρόγραμμα, με τη δουλειά ή και τα παιδιά, μπορεί επίσης να αφαιρέσει από την εξίσωση το σεξ, όπως και η κακή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων σχετικά με τις επιθυμίες τους.

Παρόλο που αυτοί οι παράγοντες δεν αφορούν κάποια συγκεκριμένη γενιά, κάποιοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει μια μεταστροφή στο ποιοι βρίσκονται σε σχέσεις χωρίς σεξ, και σε ποιες περιόδους της ζωής τους.

«Πλέον, τα ζευγάρια σταματούν να έχουν επαφές πιο γρήγορα», εκτιμά η σεξολόγος Σελέστ Χίρσμαν, από το Σαν Φρανσίσκο. Όπως αναφέρει, κάποτε περνούσαν 10 με 15 χρόνια προτού τα ζευγάρια σταματήσουν να κάνουν σεξ μεταξύ τους: «Τώρα, αυτό συμβαίνει στα τρία με πέντε χρόνια».

Η Άντερσον, που εργάζεται ως σεξολόγος εδώ και 30 χρόνια, λέει πως τα δημογραφικά στοιχεία των γάμων χωρίς σεξ όντως έχουν αλλάξει. «Πριν από 30 χρόνια, η πλειονότητα των ζευγαριών που παρακολουθούσα, επειδή δεν είχαν επαφές, ήταν ηλικίας 50 ετών και πάνω, καθώς έρχονταν αντιμέτωπα με ορμονικές αλλαγές και ασθένειες που εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, σήμερα, τα περισσότερα ζευγάρια με αυτό το πρόβλημα, είναι κάτω των 45 ετών».

Μεγάλο ρόλο παίζει το στρες

Το υπερβολικό στρες μπορεί να μπει εμπόδιο στη σεξουαλική ζωή του καθενός. «Το στρες είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της λίμπιντο, και οι millennials αποτελούν μια ιδιαίτερα στρεσαρισμένη ομάδα ποικιλοτρόπως, ειδικά σε σύγκριση με τη γενιά Χ», σημειώνει ο Λεμίλερ.

Ένας από τους παράγοντες είναι τα κρίσιμα στάδια της ζωής μας. Αυτή την περίοδο, πολλοί millennials γίνονται γονείς ή έχουν μικρά παιδιά. Σε έρευνα του 2018 του δικτύου συμβουλευτικών υπηρεσιών Relate στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 61% των συμμετεχόντων, στα 30 τους, ανέφερε πως είχε λιγότερες σεξουαλικές επαφές απ’ όσο θα ήθελε, λόγω «των μικρών παιδιών».

Ωστόσο, ο κυριότερος παράγοντας του στρες είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας της Deloitte (Μάιος του 2022), βάσει στοιχείων από πέντε χώρες, το 38% των μιλένιαλ αναφέρουν τεράστιο ψυχολογικό βάρος, ειδικά οι γυναίκες (41%) σε σχέση με τους άντρες (36%), κυρίως λόγω εργασιακού άγχους.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πορνογραφία και παρακμάζουσα σεξουαλική ζωή

Μεγάλη είναι και η επιρροή του διαδικτύου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο «αντιπερισπασμός» από διαπροσωπικές δραστηριότητες όπως το σεξ, η επίδρασή τους ίσως είναι ακόμα βαθύτερη. Οι millennials έχουν αυξημένο «ενδιαφέρον» για την εικόνα τους και ήταν η πρώτη γενιά που «στρατολογήθηκε» από τα σόσιαλ μίντια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Relate (2018), το 37% των ατόμων κάτω των 30 ετών που ήταν σε σχέσεις με λίγες σεξουαλικές επαφές, εξέφραζε ανασφάλεια για το σώμα τους, ενώ μόνο το 14% των ατόμων 60 ετών και πάνω έλεγε το ίδιο.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως, σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πορνό είχε μεγάλη επίδραση στους millennials πολλοί από τους οποίους μεγάλωναν όταν το ερωτικό περιεχόμενο γινόταν ευρέως προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Αυτό αποτελεί τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. «Τον 20ό αιώνα, κάποιοι άντρες έτειναν να είναι υπερσεξουαλικοί με πολλές γυναίκες. Σήμερα, έχουν την τάση να βλέπουν πολύ πορνό», αναφέρουν οι ειδικοί. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να αναζητήσουν το σεξ με άλλο πρόσωπο για να έχουν σεξουαλική εμπειρία που περιλαμβάνει άλλα άτομα – ακόμα κι αν αυτά είναι μόνο στο βίντεο.

«Νεκρές κρεβατοκάμαρες» για πάντα;

Φυσικά, οι millennials δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός πως μπήκαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και πως τώρα προσπαθούν να συνέλθουν από άλλη μία, ούτε να εξαλείψουν την επιρροή του πορνό ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα θέμα που κάποιοι δυσκολεύονται να το συζητήσουν ακόμα και με το άτομο με το οποίο μοιράζονται την κρεβατοκάμαρά τους, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την κατανόηση του προβλήματος και την εύρεση λύσεων.

Όπως έγραψε κάποιο μέλος της ομάδας r/DeadBedrooms του Reddit, πριν από λίγο καιρό, με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα και μυριάδες πιέσεις, ακόμα και το να αναφέρει το θέμα μοιάζει αδύνατο: «Πλέον, δεν ξέρω καν τι να πω. Θέλω να το διορθώσω, απλώς δεν ξέρω τον τρόπο».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή