Κίνα: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το κλίμα

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε μετά την COP αυτή τις συνομιλίες μας με συναντήσεις τετ-α-τετ», δήλωσε ο κινέζος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι γνωρίζει τον Τζον Κέρι εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.
AP
3'

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα Σιέ Τζενχουά, τερματίζοντας το πάγωμα της συνεργασίας των δύο χωρών που είναι και οι δύο μεγαλύτεροι παγκόσμιοι ρυπαντές.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών της COP27 του ΟΗΕ για το Κλίμα, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν στην επανάληψη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

Το Πεκίνο, οργισμένο από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, διέκοψε τις συνομιλίες τον Αύγουστο.

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αναγκαία και κατά το παρελθόν είχε αποτελέσματα κατά την διάρκεια των διεθνών διασκέψεων για το Κλίμα, όπως η διάσκεψη του Παρισιού του 2015, που αποδείχθηκε σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής απορρύθμισης.

Ο Σιε δήλωσε πως οι συνομιλίες υπήρξαν «ειλικρινείς, φιλικές, θετικές και στο σύνολο πολύ εποικοδομητικές».

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε μετά την COP αυτή τις συνομιλίες μας με συναντήσεις τετ-α-τετ», δήλωσε ο κινέζος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι γνωρίζει τον Τζον Κέρι εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Ωστόσο επεσήμανε τις διαφορές που παραμένουν με τις δυτικές χώρες και απέρριψε την ιδέα ότι η Κίνα -η οποία έχει γίνει η δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη - δεν θεωρείται πλέον αναπτυσσόμενη χώρα.

Σύμφωνα με την συνθήκη του ΟΗΕ του 1992, οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να βοηθήσουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ενεργειακή τους μετάβαση και στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Η συνθήκη του Παρισιού, είπε ο Σιέ, προβλέπει επίσης «σαφέστατα ότι η ευθύνη για την οικονομική βοήθεια ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες».

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο ακανθώδους συζήτησης κατά την COP27 για την σύσταση ταμείου «απωλειών και ζημιών» που θα προορίζεται για τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστήριξε ότι η Κίνα και η Σαουδική Αραβία κυρίως, που έχουν πλουτίσει σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, οφείλουν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι το ταμείο θα πρέπει να προορίζεται για τις «ευάλωτες» χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από αυτές αποκλείεται η Κίνα.

«Ελπίζω ότι θα προορίζεται για τις εύθραυστες χώρες αρχικά. Αλλά οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες» στο σύνολό τους, είπε ο Σιέ, εννοώντας ότι η Κίνα περιλαμβάνεται σε αυτές.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε επίσης:

COP27: Συμφωνία για στήριξη στις ευάλωτες χώρες

COP27-Αίγυπτος: Προσχέδιο με νέο ταμείο για την κλιματική αλλαγή

COP27: Θετικός στον κορονοϊό ο Τζον Κέρι στην Σύνοδο για το κλίμα