Χριστούγεννα...στο ρελαντί: Σβηστά φώτα, λιγοστές αγορές και οικονομία

Οι πόλεις στην Ευρώπη προσπαθούν να διατηρήσουν το εορταστικό πνεύμα εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής και του συνεχιζόμενοι πολέμου στην Ουκρανία, όμως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά
Χριστούγεννα λιτότητας φέτος στην Ευρώπη
ΑΡ
5'

Η εποχή των γιορτών είναι προ των πυλών, όμως χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ευρώπη θα προσπαθήσουν φέτος να ζεσταθούν και να εξοικονομήσουν χρήματα, αντί να γεμίσουν τα εμπορικά κέντρα. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν αν και όχι όλες, με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ τα φώτα θα σβήνουν νωρίτερα απο το συνηθισμένο

Λόγω της ενεργειακής κρίσης οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν περικοπές και στις χριστουγεννιάτικες αγορές, καθώς πολλές απο αυτές αποφάσισαν φέτος να μην τοποθετήσουν τα αγαπημένα παγοδρόμια στα οποία μικροί και μεγάλοι συνηθίζουν να κάνουν πατινάζ την εορταστική περίοδο.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε Γαλλία και Γερμανία στήνονται ήδη, σε αρκετές πόλεις όμως όπως στο Παρίσι τα φώτα θα σβήνουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, για εξοικονόμηση ενέργειας. Η πόλη Τουρ στη δυτική Γαλλία θα αντικαταστήσει το δημοφιλές υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιό της με πίστα για ρόλερ. Η διατήρηση του παγοδρομίου είχε κοστίσει 15.000 ευρώ για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το 2020 και 7.500 ευρώ πέρυσι.

«Έμοιαζε με παρέκκλιση να έχουμε ένα υπαίθριο παγοδρόμιο όταν η θερμοκρασία εδώ τα Χριστούγεννα είναι 10-15 βαθμούς Κελσίου εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Μάρτιν Κοέν, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την ενέργεια και το περιβάλλον. «Φαίνεται ότι δεν έχει νόημα να διατηρείς πάγο, όποιο κι αν είναι το κόστος, απλώς για να διατηρήσεις την αίσθηση των Χριστουγέννων» πρόσθεσε

Είπε ότι με την παγκόσμια θέρμανση, οι πόλεις στη Γαλλία «πρέπει να αποδεχτούν ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι πλέον η εικόνα του χιονιού, του πάγου και των μεγάλων χριστουγεννιάτικων δέντρων. Θα διατηρήσουμε ό,τι μπορούμε γιατί χρειαζόμαστε τη μαγική, εορταστική πλευρά των Χριστουγέννων, αλλά κάποια στοιχεία πρέπει να αλλάξουν». Η πόλη πάντα προμηθεύονταν το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της τοπικά, αλλά είχε σημειώσει ότι τα πεύκα δεν φυτρώνουν πλέον τόσο καλά στην περιοχή λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της ξηρασίας.

Η Mιλούζ στην ανατολική Γαλλία, επικαλέστηκε την οδηγία της γαλλικής κυβέρνησης για μείωση της ενέργειας προκειμένου να αποφευχθούν οι διακοπές λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του άναβε καθημερινά από τις 10 το πρωί «για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα». Τώρα το δέντρο και τα χριστουγεννιάτικα φώτα της πόλης θα ανάβουν στις 5 το απόγευμα ως καθημερινή «εκδήλωση». Η μείωση του αριθμού και του χρονισμού των φώτων θα καταναλώνει 35% λιγότερη ενέργεια.

«Είναι αστικό καθήκον για τις τοπικές αρχές να εγγυηθούν μια ιδιαίτερη στιγμή τα Χριστούγεννα, αλλά έχουμε κάνει προσαρμογές», δήλωσε ο Φιλίπ Τριμάιγ, αντιδήμαρχος αρμόδιος για το εμπόριο.

Το Στρασβούργο, γνωστό ως η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» της Γαλλίας, έχει τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας, η οποία επλήγη από ένοπλη επίθεση το 2018 και στη συνέχεια ακυρώθηκε το 2020 λόγω του κορονοϊού Όλα τα φώτα είναι LED χαμηλής κατανάλωσης, ο αριθμός τους έχει μειωθεί φέτος, ενώ ο φωτισμός θα ποικίλλει, ώστε να μην ανάβουν όλα τα φώτα ταυτόχρονα. Επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα χωρίς πλαστικό θα επιστρατευθούν για ζεστό κρασί.

«Οι άνθρωποι θέλουν τη μαγεία των Χριστουγέννων, επομένως αναζητούμε μια υπεύθυνη ισορροπία», δήλωσε ο Γκιγιόμ Λιμπζίγκ, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τις εκδηλώσεις της πόλης.

Τι γίνεται στη Γερμανία

Οι γερμανικές πόλεις όπως το Ρέγκενσμπουργκ, το Μόναχο και το Μπάμπεργκ, όπου οι χριστουγεννιάτικες αγορές αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες– έχουν συντομεύσει τις καθημερινές ώρες που θα ανάβουν. Η περίοδος φωτός των Χριστουγέννων της Βρέμης, η οποία διαρκεί συνήθως από το τέλος Οκτωβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα διαρκέσει φέτος από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου.

Στο Ντίσελντορφ, τα φώτα θα καίνε για πέντε ώρες την ημέρα αντί για 15. Οι πάγκοι της χριστουγεννιάτικης αγοράς ενθαρρύνονται να ξανασκεφτούν τον φωτισμό, με λιγότερες φωτισμένες βιτρίνες και περισσότερα φανάρια LED.

«Υπήρξε μια μακρά συζήτηση στη Γερμανία για το εάν θα έπρεπε να υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές φέτος», δήλωσε ο Φρανκ Χάκελμπεργκ, από τη γερμανική ένωση εργαζομένων σε χριστουγεννιάτικες αγορές. «Στο τέλος, κερδίσαμε το επιχείρημα γιατί μπορέσαμε να δείξουμε ότι η κατά κεφαλήν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά είναι χαμηλότερη από ό,τι αν οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι. Μπορεί να είναι λίγο περίεργο, αλλά κατά κάποιο τρόπο οι χριστουγεννιάτικες αγορές εξοικονομούν ενέργεια».

Είπε ότι οι περισσότερες γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές φωτίζονταν για χρόνια με φώτα LED, τα οποία απαιτούν περίπου 90% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Ωστόσο είπε ότι πολλές αγορές φέτος θα ανάβουν τα φώτα τους μόνο μετά το βράδυ, παρά όταν οι αγορές ανοίγουν το απόγευμα. Ορισμένες, όπως η χριστουγεννιάτικη αγορά στην κεντρική πόλη της Φούλντα, θα παραμένουν κλειστές κάθε Δευτέρα και δεν θα ανοίγουν μέχρι το μεσημέρι.

Guardian