Οβίδες και ανησυχία στη Ζαπορίζια - «Μην παίζετε με τη φωτιά»

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, καθώςη εγκατάσταση υπέστη τη «χειρότερη επίθεση» εδώ και μήνες.Eπιθεωρητές από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας εμφανίζονται προς το παρόν καθησυχαστικοί, αλλά προειδοποιούν για τεράστιο ρίσκο
Εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
ΑΡ
2'

Τουλάχιστον 20 οβίδες έπεσαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν υπάρχει διαρροή ενέργειας, αλλά αν συνεχιστούν οι επιθέσεις υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.

Η Μόσχα επιμένει πως τα χτυπήματα προέρχονται από τις θέσεις των Ουκρανών, ενώ το Κίεβο αρνείται τις κατηγορίες και ανταποδίδει τις κατηγορίες. Ο σταθμός βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Η ομάδα πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σήμερα Δευτέρα (21/11), καθώς οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και εξοπλισμό, αν και καμία δεν ήταν «κρίσιμη» για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι, είπε ότι οι δυνάμεις πίσω από τον βομβαρδισμό «παίζουν με τη φωτιά», προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσει αμέσως». Σε δήλωση που δημοσίευσε αργά την Κυριακή αναφέρεται: «Οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια της Ουκρανίας χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια, συστήματα και εξοπλισμό, με ορισμένες από τις εκρήξεις να σημειώνονται κοντά στους αντιδραστήρες».

Η υπηρεσία ανέφερε ότι το εργοστάσιο χτυπήθηκε με «περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις μέσα σε 40 λεπτά», αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας στο σημείο παρέμειναν κανονικά και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα. Τα εξωτερικά τροφοδοτικά του σταθμού τα οποία έχουν χτυπηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, επίσης δεν επηρεάστηκαν.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ, οι διαχειριστές του χώρου ανέφεραν ζημιές σε πολλά σημεία, όπως στο κτήριο ραδιενεργών αποβλήτων και αποθήκευσης, τα συστήματα ψεκαστήρων λιμνών ψύξης, ηλεκτρικό καλώδιο σε έναν από τους αντιδραστήρες, δεξαμενές αποθήκευσης συμπυκνωμάτων και γέφυρα μεταξύ ενός άλλου αντιδραστήρα και του βοηθητικού του κτίρια.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι πρόσθεσε: «Παρόλο που δεν υπήρξε άμεσος αντίκτυπος στα βασικά συστήματα πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο, οι βομβαρδισμοί πλησίασαν επικίνδυνα. Μιλάμε για μέτρα, όχι για χιλιόμετρα. Όποιος βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια, αναλαμβάνει τεράστια ρίσκα και παίζει με τις ζωές πολλών ανθρώπων».