Κίνα: Κατέσχεσε συντρίμμια πυραύλων από πλοίο των Φιλιππίνων
Σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής κατηγορείται ότι «ανέκτησε βίαια» ένα επιπλέον αντικείμενο, που πιστεύεται ότι είναι συντρίμμια ρουκετών, από πλοίο των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο αντιναύαρχος Αλμπέρτο Κάρλος του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων είπε ότι ένα κινεζικό σκάφος εμπόδισε την πορεία του πλοίοι δύο φορές, προτού τελικά καταλάβει το αντικείμενο. Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει στους ισχυρισμούς.
Το επεισόδιο σημειώνεται τη στιγμή που η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις επισκέπτεται τις Φιλιππίνες για συνομιλίες με τον πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, όπου οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την ενίσχυση της συμμαχίας τους για την ασφάλεια. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν για πρώτη φορά την Κυριακή (20/11) στις 06:45 τοπική ώρα, κοντά στο ελεγχόμενο από τις Φιλιππίνες νησί Pagasa, γνωστό και ως νησί Thitu, δήλωσε ο αντιναύαρχος Carlos.
Πρόσθεσε ότι αστυνομικοί προχώρησαν στο σημείο και βρήκαν ένα «μεταλλικό» αγνώστου ταυτότητας επιπλέον αντικείμενο. Καθώς ρυμούλκησαν το αντικείμενο προς τα πίσω, ένα κινεζικό σκάφος της ακτοφυλακής με αριθμό πλώρης 5203 πλησίασε τη θέση τους και «στη συνέχεια μπλόκαρε δύο φορές την πορεία του πλοίου». Από το περιστατικό δεν τραυματίστηκε κανείς.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε ότι γνωρίζει το περιστατικό και θα διενεργηθεί επανεξέταση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, συντρίμμια μετάλλων βρέθηκαν με παρόμοιο τρόπο στο νησί Busuanga στο δυτικό Palawan και στην πόλη Calintaan. Οι αξιωματούχοι είχαν πει ότι πίστευαν ότι τα κομμάτια ήταν πιθανό να είναι τμήματα του κινεζικού πυραύλου Long March 5B, ο οποίος εκτοξεύτηκε νωρίτερα τον Νοέμβριο από το Κέντρο Διαστημικής Εκτόξευσης Wenchang στο νησί Χαϊνάν.
Το νησί Χαϊνάν απέχει λίγο περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρέθηκε το τελευταίο αντικείμενο. Η Κίνα έχει δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν ότι επέτρεψε σε τμήματα πυραύλων να πέσουν πίσω στη Γη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA στο παρελθόν κάλεσε την Κίνα να σχεδιάσει πυραύλους που θα αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο, όπως είναι ο διεθνής κανόνας.
Το περιστατικό σημειώνεται καθώς η Χάρις επισκέπτεται το νησί Palawn των Φιλιππίνων, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος των αμφισβητούμενων υδάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η Kάμαλα Χάρις είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την περιοχή από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ και η επίσκεψη πιθανότατα στοχεύει στην αναζωογόνηση των δεσμών με τη Μανίλα.
«Είμαστε δίπλα σας για την υπεράσπιση των διεθνών κανόνων που σχετίζονται με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», είπε η Χάρις στον κ. Μάρκος κατά την έναρξη των συνομιλιών. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια από τις πιο αμφισβητούμενες περιοχές στον κόσμο - με πολλές χώρες να διεκδικούν την κυριότητα των μικρών νησιών και των υφάλων της και μαζί την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα είναι ολοένα και πιο διεκδικητική σχετικά με αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι οι μακροχρόνιες αξιώσεις της στην αμφισβητούμενη περιοχή και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία για να στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ αμφισβητούν τις αξιώσεις της Κίνας σε όλη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.