ΝΑΤΟ: «Κράτος – τρομοκράτης η Ρωσία» - Πύραυλοι στα σύνορα Πολωνίας, Ουκρανίας

Κλιμακώνεται ξανά η ένταση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, με το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας να βάζει εκ νέου «φωτιά» στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Μια ακόμα απόφαση του ΝΑΤΟ βάζει... φωτιά στις σχέσεις με τη Ρωσία.
AP Photo/Olivier Matthys
4'

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως κράτος τρομοκράτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και βουλευτής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» Γιεγκόρ Τσέρνεφ, με ανάρτηση του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Σήμερα θα εγκρίνουμε ψήφισμα, το οποίο καλεί όλους τους συμμάχους να ορίσουν με σαφήνεια ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και το ισχύον της καθεστώς δρουν ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ Τζέρι Κόνολι πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Μεταξύ άλλων το ψήφισμα απευθύνει έκκληση για την σύσταση ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για την ρωσική επιθετικότητα.

«Όλες και οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας μας. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα επιτρέψει όχι μόνο να καταδικαστούν οι άμεσοι εκτελεστές των εγκλημάτων πολέμου, αλλά και η ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση θα σταλεί στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ» έγραψε o Τσέρνεφ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ψήφισμα έλαβε υπ όψιν τις προσδοκίες για αύξηση των προμηθειών εξοπλισμού προς την Ουκρανία, την επεξεργασία συγκεκριμένων βημάτων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη δημιουργία μηχανισμού για την καταβολή αποζημιώσεων από την Ρωσία για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην χώρα.

Ο Τσέρνεφ επισήμανε ότι το ψήφισμα με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι οι αντιπρόσωποι επισήμαναν ιδιαίτερα ότι ο ουκρανικός στρατός θα δυναμώσει το ΝΑΤΟ, για αυτόν τον λόγο το να γίνει μέλος η Ουκρανία είναι επιθυμητό και σημαντικό για τη Συμμαχία.

Ο Ουκρανός πολιτικός είπε επίσης ότι το ψήφισμα συνιστά μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που δείχνει τις διαθέσεις που επικρατούν στους δυτικούς κοινοβουλευτικούς κύκλους και πως επηρεάζει τις ηγεσίες των χωρών στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων.

Πρόσφατα η Λετονία και η Εσθονία αναγνώρισαν την Ρωσία χώρα –χορηγό της τρομοκρατίας. Η Γερουσία της Πολωνίας και η Βουλή της Τσεχίας επίσης ψήφισαν απόφαση με την οποία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ρωσίας ως καθεστώς τρομοκρατίας.

Επίσης η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έχει αναγνωρίσει την Ρωσία ως χώρα με καθεστώς τρομοκρατίας.

Η Πολωνία θα αναπτύξει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία πυραύλους Patriot που προμηθεύτηκε από την Γερμανία

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι Πολωνία και Γερμανία συμφώνησαν να αναπτύξουν κοντά στα πολωνικά σύνορα με την Ουκρανία επιπλέον εκτοξευτήρες πυραύλων Patriot τους οποίους προσέφερε το Βερολίνο, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας.

«Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την προθυμία της για την ανάπτυξη εκτοξευτήρων Patriot στα σύνορα με την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Μάριους Μπλάζακ.

«Απομένει να καθοριστεί η εκδοχή του συστήματος, όπως και το πόσο γρήγορα θα φτάσουν σε εμάς και πόσο καιρό θα σταθμεύσουν».

Το Βερολίνο προσέφερε στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot για να εξασφαλιστεί η προστασία του εναέριου χώρου της, μετά την πτώση «αδέσποτου» πυραύλου την περασμένη εβδομάδα στην πολωνική επικράτεια που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άμαχοι, δήλωσε χθες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στον Τύπο.

Ήδη το Βερολίνο είχε ανακοινώσει πως θα προσέφερε στη γειτονική χώρα βοήθεια στη φύλαξη του εναέριου χώρου της αναπτύσσοντας μαχητικά Eurofighter, καθώς το περιστατικό ενέτεινε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να εξαπλωθεί.

Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, πιθανόν εκτοξεύτηκε κατά λάθος από ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, όχι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συστήματα όπως είναι το αμερικανικής κατασκευής Patriot (Raytheon) είναι σχεδιασμένα για την αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων.